Pesediştii caută nod în papură să rupă alianţa de la Consiliul Judeţean

miercuri, 14 octombrie 2009

Pesediştii caută nod în papură să rupă alianţa de la Consiliul Judeţean

Anda Vlad

Conform mai multor lideri judeţeni din principalele trei formaţiuni politice, PNL, PSD şi PD-L, majoritatea negociată pentru Consiliul Judeţean, între PSD şi PD-L este la un pas de a se rupe, iar, în această situaţie, conducerea PNL pândeşte negocierea formării unei noi majorităţi.

Negocieri ascunse

Liderii PD-L şi PSD Vâlcea, Mircia Gutău, respectiv Ion Cîlea, au negat faptul că l-ar fi contactat pe deputatul liberal Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, pentru a negocia o nouă alianţă la nivelul Consiliului Judeţean, dar, în realitate, astfel de discuţii şi planuri se fac de multe luni, chiar înainte de alegerea lui Buican ca preşedinte al filialei liberale vâlcene. Liderul organizaţiei judeţene a PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican a declarat, săptămâna trecută, că liberalii sunt dispuşi pentru a face o nouă alianţă în Consiliul Judeţean cu PDL sau PSD. „PNL Vâlcea este dispus să negocieze cu ambele partide din Consiliul Judeţean, dar nu în orice condiţii. Vrem să facem o alianţă nouă la Consiliu pentru binele public”, spunea Buican.

În opinia sa, lucrurile în alianţa social-democraţilor cu democrat-liberalii, nu au mers din cauza deselor conflicte apărute într-un an şi patru luni de coabitare. „Aceste conflicte au fost cauzate de interesul ambelor partide de a numi oameni în funcţii cheie şi de a căpăta influenţă economică. Noi dorim să facem o alianţă cu unul dintre cele două partide mai ales pentru salvarea locurilor de muncă şi mă refer aici, în special, la cele de pe platforma chimică Râureni", afirma Buican. Condiţia impusă de PNL era, potrivit lui Cristian Buican, negocierea unei funcţii de vicepreşedinte. „Noi avem zece consilieri judeţeni şi considerăm că oricare dintre ei poate să ocupe această funcţie, mult mai bine decât au făcut-o alţii până acum. Noi, liberalii ştim să ne comportăm într-o alianţă”, a precizat Buican.

Deputatul liberal spune însă că formaţiunea pe care o conduce are drept obiectiv şi câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean la următoarele alegeri. „În ciuda celor comentate în ultima vreme, sunt sigur că cearta dintre cele două partide va duce şi la destrămarea coaliţiei de la Consiliul Judeţean. Noi vrem să încheiem o nouă alianţă, în care PNL să fie partener. Rămân adeptul ideii că numai grupul liberal de consilieri poate să aducă echilibrul în Consiliul Judeţean. Nu excludem nici un partener de la dialog, suntem deschişi discuţiilor cu oricare dintre cele două partide, numai să fie respectate nişte principii foarte clare de alianţă, nu pe baza intereselor personale şi de grup.

Deocamdată nu am purtat negocieri cu nici unul dintre preşedinţii PD-L şi PSD la nivel judeţean. Este evident că PNL va trebui să aibă o persoană în conducerea CJ. Oricare dintre consilierii noştri judeţeni poate face faţă atribuţiilor pe care le implică funcţia de vicepreşedinte al CJ”, a spus Cristian Buican. Acesta este de părere că alianţa PNL-PD-L din cadrul CJ, care a funcţionat până în 2008, a fost benefică pentru judeţ, concretizându-se în proiecte mari de infrastructură.

Cîlea: „Domnul Buican m-a căutat”

Referitor la astfel de negocieri, Ion Cîlea a dovedit şi de această dată sinceritate, în timp ce Mircia Gutău nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. „La nivel de judeţ, avem un protocol cu PSD, un acord care este în vigoare. Domnul Buican se crede mai important decât este”, spune Mircia Gutău. Ion Cîlea a afirmat că nu l-a contact pe liderul liberal, dar a recunoscut faptul că a fost abordat de Cristian Buican. „Eu nu l-am căutat. Recunosc că el m-a căutat, dar i-am spus că nu avem ce negocia, PSD are un protocol cu PD-L pe care îl respectă. Deocamdată nu se impune ruperea înţelegerii cu PD-L, cel puţin până la alegerile prezidenţiale. Nu avem motive să facem acest lucru. Mă înţeleg bine cu domnul vicepreşedinte Romulus Bulacu, dar şi cu ceilalţi consilieri ai PD-L. N-aş putea să mă vait că am avut probleme cu aceştia în Consiliul Judeţean. Relaţiile sunt bune între noi. Banii alocaţi către diferite comunităţi au fost repartizaţi pe necesităţi, nu pe criterii politice. Sper ca domnul Gutău să-şi respecte afirmaţia şi să nu ia o altă măsură", spune Cîlea. La nivelul PSD Vâlcea există însă o nemulţumire cu privire la modalitatea găsită de PD-L, de schimbare a directorilor de la deconcentrate cu japca, ba chiar prin … fax, iar ruperea coaliţiei la nivel judeţean devine, astfel, o chestiune de zile. „Din păcate, sarabanda schimbărilor şi-a înteţit morile de vânt şi în judeţul Vâlcea. La două zile după ce a trecut cu brio examenul de înalt funcţionar, conf. univ. Remus Grigorescu, a fost demis din funcţia de prefect. Lucrurile nu s-au oprit aici. Conducerea Organizaţiei Judeţene a PD-L, n-a pregetat să declare, citez: „Vă pot spune că schimbările se vor produce în timp record, în câteva zile”. În aceste condiţii, mă îndoiesc că mecanismul Alianţei locale nu va începe să dea rateuri. Nu este un avertisment, ci doar o constatare. Or, acest vânt al schimbărilor cu orice preţ nu poate duce decât la una dintre învăţămintele românului: „Cine seamănă vânt, culege furtună”, crede Ion Cîlea. Vicepreşedintele PD-L al Consiliului Judeţean, Romulus Bulacu rămâne, astfel printre puţinii care mai susţin că actuala coaliţie de la Consiliu nu se va rupe, în caz contrar fiind posibil ca el să-şi piardă scaunul. „Considerăm că protocolul la nivelul Consiliului Judeţean Vâlcea este încă în picioare. O să fie o perioadă de campanie electorală şi va trebui să rezistăm şi să încetăm cu atacurile mârşave. Cred că după alegerile prezidenţiale se vor face toate cărţile. Până atunci, însă, cu toţii trebuie să ne pregătim de campanie electorală, să ne respectăm, iar noi, democrat - liberalii, trebuie să ne pregătim de o bună guvernare. Dacă social-democraţii din cadrul Consiliului Judeţean nu ne tratează cu spatele, putem continua colaborarea. Totul depinde de pesedişti. Dacă vor continua să ne trateze ca şi până acum, putem lua în calcul şi o alianţă cu PNL-ul, caz în care ar urma să fie schimbat Dumitru Persu”, crede Bulacu.      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe