Principiile etice trebuie să stea la baza fiecărei acţiuni

duminică, 4 octombrie 2009

• Interviu cu Luminiţa Elena Burtis, managerul SC Burtis SRL

,,Principiile etice trebuie să stea la baza fiecărei acţiuni”

Octavian Avram

Societatea Burtis SRL Râmnicu Vâlcea s-a impus pe piaţa locală în distribuţia materialelor de construcţii de la CESAROM, SANEX, KERKO, RAKO, BELINI, CHEMPRO CHEMICALS, PAL PLAST, ROMPETROL-Bitum şi amorsă, ţevi din polietilenă pentru gaz, apă, sisteme de irigaţie etc. Luminiţa Elena Burtis conduce cu rezultate excelente firma de peste 11 ani. Ziarul de Vâlcea: Sunteţi o femeie de afaceri cu intuiţie. Cereţi nişte date şi din trei vorbe răspundeţi, da sau nu. Ce răspuns folosiţi cu precădere?
Luminiţa Elena Burtis: De fiecare dată înainte de a mă pronunţa într-o situaţie, port o discuţie cu viitorul colaborator, pentru a afla cât mai multe informaţii despre el. Iar după aceea întradevăr într-un timp foarte scurt de doar câteva minute hotărăsc dacă  putem colabora sau nu. Sunt situaţii când întâlnesc persoane, care îşi etalează o anumită aroganţă în discuţii dar până la urmă se dovedesc a nu fi atât de OK pe cât păreau, şi atunci bineînţeles răspunsul este nu. Mai bine spun ,,nu” pentru a evita în viitor o problemă poate majoră, pe care nu o voi putea rezolva aşa uşor, ţinând cont de aşa zisa criză,  fonduri, promisiuni etc. Consider că cea mai corectă decizie în această perioadă nu se poate lua decât studiind cu atenţie partenerul şi doar după aceea se poate lua o hotărâre.

Z.V.: Ce ne puteţi spune despre actualii colaboratori?

L.E.B: Colaboratorii mei nu sunt într-un număr atât de mare, prefer să lucrez cu mai puţini, dar buni. Trebuie să recunosc că am fost o norocoasă până acum în afaceri, poate datorită strategiei manageriale, echipei, intuiţiei feminine pe care mă bazez sau cu siguranţă mă ajută Dumnezeu!
Z.V: Practic, cum arată sau ce însuşiri are omul corect?
L.E.B: Omul corect este omul fără preget.
Z.V: Care sunt provocările şi obstacolele pe care le întâmpinaţi?
E.L.B: Sunt aceleaşi ca şi pentru o firmă mare. Îţi trebuie aceeaşi măsură, o viziune de bussines, trebuie să îţi dai seama care sunt avantajele tale şi trebuie să îţi gestionezi foarte bine resursele. Lucrăm într-o piaţă extrem de versatilă şi ar fi o greşeală să nu mă conformez regulilor, luptând împotriva tendinţelor, sau dând cu piciorul unei oportunităţi.
Z.V: S-a întâmplat vreodată să trebuiască să adoptaţi nişte strategii mai dure pentru supravieţuire sau n-a fost cazul?
L.E.B: E prima dată când mă gândesc la lucrul acesta. Eu am pornit chiar de la zero, dar n-am fost niciodată la limita supravieţuirii. N-am vrut să obţin ceva rapid, n-am fost lacomă, nu mi-am propus să dau tunuri. Am crescut treptat, au fost momente când am simţit că pot să dezvolt afacerea mai repede şi am făcut-o, şi au fost momente când mi-am dat seama că trebuie să fac lucrurile mai lent. Niciodată nu am forţat nimic.
Z.V: Aveţi clienţi pe care i-aţi refuzat?
L.E.B: Mi s-a întâmplat să refuz clienţi, mi s-a întâmplat să pun punct unor contracte pentru că nu doresc să fac bani cu orice chip. Dar am întâlnit şi oameni care doreau să lucreze cu oameni corecţi. Eu n-am ieşit niciodată în faţă, chiar mi-am pus problema că nu am o abordare mai agresivă dar sincer nu i-am găsit rostul. Mi-am văzut de treabă, am dezvoltat proiecte de substanţă şi surpriza a fost că au existat clienţi care au discutat despre colaborarea cu mine, fiind mulţumiţi, m-au recomandat şi altor firme. Aşa că parte a clienţilor mei au venit la mine văzând cum am lucrat cu alţii fiind mulţumiţi de ceea ce au văzut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe