Statul garantează credite de 50 milioane euro pentru Oltchim

miercuri, 24 iunie 2009

Primele măsuri concrete de salvare a combinatului vâlcean

Statul garantează credite de 50 milioane euro pentru Oltchim

Acţionarii Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) se vor întruni la jumătatea lunii viitoare pentru a discuta contractarea unui credit în valoare de 70 de milioane de euro destinat finanţării achiziţiei secţiei de petrochimie a Arpechim Piteşti de la Petrom.
Suma ar urma să ocopere atât operaţiunile de revizie, de repornire a instalaţiilor, precum şi capitalul de lucru necesar acestora.

Creditul va fi acoperit în cea mai mare parte de garanţii de stat în valoare de 49,6 mil. euro emise de Eximbank, care este la randul ei controlată de stat. Ministerul Economiei deţine 54,7% din acţiunile Oltchim.

Este prima dată când statul ia măsuri concrete să ajute Oltchim, în condiţiile în care combinatul de la Râmnicu Vâlcea este cel mai mare din ţară şi are peste 4.000 de angajaţi. Anterior, statul lua în calcul şi alte variante de susţinere a activităţii Oltchim, respectiv înfiinţarea unei companii care să preia pentru combinat petrochimia Arpechim.

Acesta din urmă este cel mai important furnizor al companiei, fără de care Oltchim funcţionează la doar 40% din capacitatea normală.

În prezent petrochimia Arpechim este închisă de Petrom înca din luna noiembrie a anului trecut şi din această cauză combinatul înregistrează pierderi semnificative şi recent a trimis o mare parte din angajaţi, circa 1.400 de oameni, în somaj tehnic.

Oltchim a raportat pe primul trimestru pierderi de 28 milioane lei (6,6 mil. euro), de aproape opt ori mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 3,6 milioane lei. Afacerile companiei s-au redus în acelaşi interval cu 39,1%, de la 467,4 milioane lei la finele lunii martie 2008 şi ajungând la 284,6 mil. lei (66,6 mil. euro) la sfârşitul primului trimestru din acest an.

Ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor OLTCHIM, din data de 24 iulie 2009:

1. Aprobare pentru:

• contractarea unui credit în valoare de 70 milioane euro pe o perioadă de 6 ani cu un an perioadă de graţie, pentru finanţarea achiziţionării activităţii de petrochimie de la S.C. PETROM S.A. Sucursala Arpechim Piteşti, revizia şi repornirea acesteia precum şi pentru capital de lucru;

• împuternicirea domnului Roibu Constantin - Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi a domnului Vasile Mandică - Director Economic să negocieze, să contracteze şi să angajeze creditul şi garanţiile acestuia, precum şi să semneze toate documentele care stau la baza angajării, derulării şi garantării contractului de credit.

2. Aprobare pentru:

• obţinerea de la EXIMBANK a garanţiei de stat în sumă de 49.600.000 EUR;

• angajamentul S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea de a nu se diviza pe toată durata garanţiei fără acceptul prealabil al EXIMBANK;

• împuternicirea domnului Roibu Constantin – Preşedinte al Consiliului de Administraţie – Director General şi a domnului Vasile Măndică - Director Economic să negocieze şi să semneze convenţia de garantare.

3. Aprobarea datei de 11 august 2009, ca dată de înregistrare, conform art.238, alin.1 din Legea 297/2004 privind piaţa de capital.

• La Bursa de Valori Bucureşti
În ultimele şase luni, preţul acţiunilor Oltchim s-a dublat
• în prezent, capitalizarea combinatului chimic vâlcean se ridică la 25 milioane euro

Pe fondul veştilor bune, referitoare la acordarea creditului societăţii OLTCHIM pentru achiziţionarea Arpechim Piteşti, Ziarul Financiar anunţă că, la Bursa de Valori Bucureşti, preţul acţiunilor SC Oltchim SA s-a dublat în ultimele şase luni. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2009, preţul unei acţiuni era de 0,16 lei, ajungând la un maxim în luna mai, de 0,36 lei. Ultima tranzacţie cu titlurile Oltchim s-a perfectat la un preţ de 0,305 lei/acţiune, cu 5,17% peste nivelul de referinţă, de 0,29 lei/acţiune. La acest preţ, capitalizarea combinatului chimic vâlcean se ridică la 104,6 milioane lei (24,7 milioane euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe