Majorare de capital de 25 milioane lei la Roţi Auto Drăgăşani

duminică, 21 iunie 2009

• În vremuri de criză, o companie italiană găseşte fonduri pentru investiţii în judeţul Vâlcea

Majorare de capital de 25 milioane lei la Roţi Auto Drăgăşani

Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a confirmat zilele trecute că societatea MW România SA a realizat o majorare de capital social de circa 25 milioane lei la Magnetto Wheels România – Drăgăşani (fosta întreprindere Roţi Auto). Astfel, prin această infuzie de capital, MW România SA realizează cea mai mare investiţie de portofoliu din ultimul an. Producătorul de componente auto Magnetto Wheels România – Drăgăşani estimează că va produce în acest an peste 3,3 milioane de jante auto, din care mai mult de jumătate vor fi livrate către Automobile Dacia.

În 2007, producţia Magnetto Wheels a fost de 2,95 milioane de unităţi. La finalul investiţiilor fabrica ar trebui să producă aproape 5 milioane de jante auto. Magnetto Wheels România – Drăgăşani a realizat în 2006 o cifră de afaceri netă de 25 milioane de euro, cu 21,4% mai mult faţă de anul 2005 când a fost atins pragul de 20 milioane de euro. În intervalul analizat, profitul companiei a marcat un salt de 30%, de la 8,4 milioane de lei noi, la 10,85 milioane de lei noi.

În 2008, firma şi-a mai majorat capitalul social cu 5,33 milioane lei noi (1,52 milioane euro), pentru a acoperi o datorie către societatea-mamă, care a furnizat către filiala din România o serie de linii tehnologice. De asemenea, anul trecut, italienii de la Magnetto au realizat investiţii de circa 6 milioane de euro, fonduri utilizate pentru achiziţia unei linii de producţie de cercuri şi a unui utilaj de grunduire. Circa jumătate din producţia realizată de Magnetto Wheels România este destinată exportului, cealaltă jumătate fiind distribuită pe piaţa românească, în special către Automobile Dacia şi Daewoo Automobile România.

În total, grupul italian Magnetto Wheels a investit în unitatea vâlceană peste 30 milioane de euro (fonduri direcţionate pentru realizarea unui program general de retehnologizare a societăţii), iar pentru viitor urmează să fie alocate alte cinci milioane de euro pentru investiţii. La Drăgăşani, a fost transferată o linie de producţie dezafectată din Italia, ca urmare a reorganizării grupului italian pe baza unei strategii care vizează relocarea producţiei către ţări unde costurile cu forţa de muncă sunt reduse.

Totodată, la fabrica de la Drăgăşani au fost transferate şi o parte din contractele pe care Magnetto Wheels le are cu mai mulţi producători auto din Europa. Roţi Auto Drăgăşani este furnizor pentru Dacia încă de la înfiinţarea societăţii, respectiv din 1982. Colaborarea cu Dacia a intrat într-o nouă fază o dată cu privatizarea celor două societăţi. Pentru modelul Logan, Magnetto Wheels România livrează patru tipuri de jante auto din oţel (atât pentru modelele pe benzină, cât şi pentru varianta diesel), fabrica de la Drăgăşani dezvoltând şi alte două proiecte pentru roţile ce vor echipa viitoarele modele Logan pe care Renault le va lansa în producţie.

Magnetto Wheels este un furnizor tradiţional pentru Renault, iar investiţia din România a fost făcută conform politicii de urmărire a clientului. Grupul Magnetto Wheels a cumpărat la începutul anului 2000, prin divizia sa Fergat SpA, pachetul majoritar de acţiuni al societăţii Roţi Auto Drăgăşani pentru suma de 4,4 milioane de euro. Ulterior, Magnetto Wheels a majorat capitalul societăţii cu un milion de euro, iar acum deţine 85,7% din acţiunile societăţii Roţi Auto. Ceilalţi acţionari sunt SIF Oltenia (7,5%), fondul de investiţii Broadhurst Investments (0,8%) şi micii acţionari care deţin circa 6% din capitalul social. Societatea are în prezent peste 250 de angajaţi, faţă de peste 600 câţi erau la data privatizării. Magnetto Wheels deţine fabrici în Marea Britanie, Franţa şi Italia. (Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe