Canicula bagă vâlcenii în spital

duminică, 21 iunie 2009

Canicula bagă vâlcenii în spital

Temperaturile ridicate din ultimele zile au băgat zeci de vâlceni în spital. Cei mai afectaţi au fost bătrânii şi copiii care, în ciuda recomandărilor medicilor de a sta în casă la orele prânzului, au înfruntat temperaturile care au depăşit 30 de grade Celsius la orele prânzului. Medicii de la ambulanţa şi Unitatea de Primiri Urgenţe Vâlcea au lucrat la foc continuu săptămâna trecută.

Căzuţi în stradă

Peste 70 de vâlceni au ajuns la spital, doborâţi de temperaturile foarte mari înregistrate de la începutul săptămânii în judeţul Vâlcea. Căldura i-a afectat mai ales pe bătrânii cardiaci, dar şi pe copii. Cu toate acestea, mulţi au venit direct la spital, deoarece au avut de suferit din cauza temperaturilor extrem de ridicate, când la umbră s-au înregistrat peste 30 de grade Celsius.

Multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale şi de spitalizare deoarece, pe fondul căldurii excesive, bolile de care sufereau s-au acutizat. Dacă mulţi dintre cei afectaţi de căldură au reuşit să se prezinte singuri la medic, alţii au căzut pe stradă, fiind transportaţi la urgenţe cu stări lipotimice, ameţeli, dureri de cap sau insolaţii. „Am fost foarte solicitaţi în aceste zile. S-au prezentat multe persoane care acuzat simptomele specifice perioadei de caniculă.

Nu au luat în serios recomandările medicilor şi au ieşit din case la orele prânzului”, a declarat unul din medicii UPU. Medicii le recomandă vârstnicilor, copiii şi bolnavilor cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii, să evite deplasările în soare în intervalul orar 09.00-19.00, precum şi frecventarea locurilor aglomerate. În cazul expunerii la soare trebuie, obligatoriu, să fie folosite mijloace de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire, preferabil din ţesături naturale şi in (culori deschise).

Se recomandă şi creşterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi şi evitarea alimentaţiei bogate în grăsimi. În acelaşi timp se va reduce consumul de cafea şi se va evita consumul de băuturi alcoolice. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea îi avertizează pe patronii care nu respectă legislaţia în vigoare. Ion Nicolaescu, inspectorul şef al ITM spune că, dacă două zile consecutiv se vor înregistra temperaturi de peste 35 de grade în Vâlcea, inspectorii de muncă vor demara o serie de controale, pentru a se verifica dacă angajatorii îşi protejează muncitorii pe timp de caniculă.

Piscinele şi ştrandurile, luate cu asalt

De la începutul săptămânii, ştrandul din Ostroveni, dar şi piscinele din judeţ au fost luate cu asalt de vâlcenii dornici de o bălăceală în apă. Bazele de agrement au fost supraaglomerate în zilele toride. Ştrandurile din Vâlcea au devenit în aceste zile principalele puncte de atracţie pentru localnici, dar şi pentru turişti. Oamenii au fost nevoiţi să stea la coadă pentru a plăti biletul de intrare.

În acest an, taxa de intrare la ştrandul din Ostroveni este de cinci lei pentru adulţi. Nici ştrandurile de la Băile Govora şi Călimăneşti nu au fost goale, sute de turişti alegând să meargă la bazele de agrement din staţiuni pentru a se relaxa. Cei care nu şi-au permis să meargă la piscină sau la ştrand au făcut plajă chiar în mijlocul oraşului, pe malul râului Olăneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe