Premierul cere soluţii pentru ca Oltchim să primească garanţii de stat

miercuri, 3 iunie 2009

Premierul cere soluţii pentru ca Oltchim să primească garanţii de stat

Vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat luni, 1 iunie, la finalul şedinţei coaliţiei, că ministerele Finanţelor şi Economiei trebuie să găsească soluţii pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a garanţiilor de stat pentru combinatul chimic Oltchim.
„Prim-ministrul a cerut găsirea unor soluţii privind garanţiile de stat şi procedurile de aprobare a garanţiilor de stat de către CE, pentru ca această unitate să poată funcţiona în perioada care urmează“, a declarat Flutur la finalul şedinţei coaliţiei.

În primele trei luni ale acestui an, combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a înregistrat pierderi de 28,1 milioane de lei, de aproape opt ori mai mari decât cele din intervalul similar al anului trecut, după ce afacerile sale s-au comprimat cu 39%, a anunţat societatea la sfârşitul lunii aprilie.

La începutul săptămânii trecute, aproximativ 2.000 de salariaţi ai combinatului au protestat reclamând neacordarea garanţiilor de stat promise. „Preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Finanţe şi (cel n.r.) al Economiei au promis, pe rând, că nu ne vom pierde locurile de muncă şi vom obţine, cu acordul UE, un credit garantat de stat de 100 de milioane de euro. Prin aceste acţiuni de protest îi atenţionăm că a venit vremea să se ţină de cuvânt”, declara Mihai Diculoiu, liderul sindicaliştilor de la Oltchim, relatează NewsIn.
Prin Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetară, statul va acorda în 2009 garanţii în valoare totală de 6 miliarde de lei.

PCC doreşte distrugerea Oltchimului

În actualele condiţii, Oltchim are nevoie rapidă de o infuzie de capital, de preferat printr-o majorare de capital, care să nu-i adâncească şi mai mult datoriile aflate deja la un nivel ridicat. Soluţia ar fi ca o parte din datoriile faţă de stat să fie convertite în acţiuni, soluţie la care compania a mai apelat in 2003, însă majorarea de capital de atunci a fost anulată în instanţă în 2007.

O intervenţie de acest gen necesită însă acordul Comisiei Europene pentru a nu fi considerată ajutor de stat.
Conducerea Oltchim se află în conflict de aproape doi ani cu actionarii minoritari, cei mai importanţi fiind grupul PetroCarboChem (PCC) din Germania, care detine 12,15% din actiuni, iar motivul de cearta este tocmai interventia statului in companie.

Nemţii acţionează parşiv, atât în plan politic, cât şi media, prin directorul de dezvoltare, securistul polonez Zaremba, specializat în manipulare şi dezinformare. Cei de la PCC ar fi interesaţi să preia Oltchim dacă statul ar şterge datoriile combinatului.

Toate acţiunile PCC de până acum au urmărit destabilizarea Oltchimului, discreditarea pe piaţă şi chiar falimentarea stâlpului economiei judeţene, având în vedere că ei deţin deja un combinat cu profil asemănător societăţii vâlcene. Statul a mai încercat în ultimii ani să majoreze capitalul Oltchim pentru a ajuta compania să se redreseze, dar reprezentanţii grupului PCC au respins de fiecare dată această idee.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe