Marele Premiu “Nişte Ţărani”

miercuri, 3 iunie 2009

Marele Premiu „Nişte Ţărani”

la Cocoşul de Hurez”

Maestrul Dinu Săraru, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală „Nişte Ţărani” a acordat Marele Premiu pentru cele mai bun ceramist care a expus în acest an la Târgul Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez”. Juriul format din romancierul Dinu Săraru, prof. dr. Corina Mihăescu, cercetător la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” Bucureşti, drd. Florin Epure şi  ing. Gheorghe Niţă a ales, ca premiul, să-i fie acordat artistului braşovean Nicolae Diaconu: „Se acordă artistului ceramist Nicolae Diaconu din Codlea, judeţul Braşov, pentru harul cu care face vii în ceramică arsă în cuptorul tradiţional universul ţărănesc, prin personaje inconfundabile, opere unicat în ceramica de azi din România, 31 mai 2009”.

Nicolae Diaconu a fost primit in Academia Artelor Traditionale din Romania. Expozitii personale realizate la Bucuresti, Brasov, Buzau si Sibiu, premiile speciale ale juriului obtinute in 1985 la “Salonul interjudetean de arta naiva” de la Botosani si in 1988 la “Salonul Artelor” din Bucuresti, prezenta sa la targuri – expozitii din Franta (Oroux en Morvan,Germania (Hessenpark Neu Anspach), (Franta, Italia, Ungaria, U.S.A. –Smithsonian Folklife Festival Washington D.C. 1999), i-au adus multe premii nationale si internationale. „Premiul Fundaţiei Naţionale pentru civilizatie rurala “NIŞTE ŢĂRANI”, îl recomandă ca unul dintre cei mai prestigiosi artişti ceramişti de sorginte populară, capabil să inoveze şi să „modernizeze” arta milenara a lutului, fără a pierde pe drum farmecul inalienabil al operei de artă populară autentice, a spus dr. Corneliu Bucur, directorul Muzeului „Astra” Sibiu.
   
Un premiu special a fost acordat de Ilie Fârtat, preşedintele Fundaţiei “Nadia Duca” din Horezu, artistului ceramist Dimitriu Jorj din Bucureşti, pentru fascinanta ceramică de factură neolitică prezentată în acest an la târgul naţional al ceramicii populare de la Horezu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe