“Aripile” Halei Centrale rămân definitiv în proprietatea UNIVERS

duminică, 24 mai 2009

• Primăria Râmnicului a fost învinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

„Aripile” Halei Centrale rămân definitiv în proprietatea UNIVERS

În urmă cu două săptămâni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat, printr-o decizie irevocabilă, nulitatea absolută a celor şase contracte de închiriere, încheiate de Primăria Râmnicului, pentru spaţiile laterale Halei Centrale. Toate acestea se întâmplă după ce firma Univers SA, cea care a administrat imobilul în perioada comunistă, a intentat un nou proces primăriei pe motivul că anexele construite pe lângă clădirea Halei Centrale prin anii 1970 - 1980 fac parte integrantă din acest ansamblu.

În primă fază, Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză Univers SA, dar Primăria Râmnicului a intentat un recurs la Curtea de Apel Piteşti. Firmele care deţin spaţii comerciale pe „aripile” Halei Centrale sunt: Petrache Prest SRL, Oltenia Star Music Production SRL, Alidana Impex SRL, Roco Credit SRL, Verona Impex SRL, Servet SRL. La sfârşitul anului 2001, Primăria Râmnicului a dat în judecată societatea Univers SA cerând să fie obligată să-i restituie imobilul Hala Centrală, situat în piaţa centrală.

Tribunalul Vâlcea, prin sentinţa din 20 iunie 2002, a admis acţiunea. La fel, Curtea de Apel Piteşti, prin decizia din noiembrie 2002, a respins, ca nefondat, apelul firmei, cu motivarea că din probele dosarului rezultă că imobilul în litigiu este proprietatea primăriei, dobândit în anul 1898, prin exproprierea unor terenuri, însumând suprafaţa de 5.800 mp, urmată de edificarea construcţiei revendicate, denumită şi folosită ca hală pentru comerţ public.

De asemenea, bunul revendicat nu poate fi încadrat în prevederile Legii nr. 10/2001 şi că titlul de proprietate al Univers SA este lipsit de valabilitate. Împotriva acestei decizii, Univers SA a declarat recurs, însă instanţa a considerat că recursul este nefondat. Prin concepţie, proiect, executare şi recepţie un asemenea imobil a fost destinat uzului public, fiind bun aparţinând domeniului public, atât sub legea veche, inclusiv sub reglementările adoptate de regimul comunist.

Primăria Râmnicului a obţinut în instanţă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă numai pentru Hala Centrală, fără terenul aferent şi spaţiile comerciale laterale. Spaţiile comerciale laterale şi terenul aferent sunt în proprietatea Univers, Municipiul Rm. Vâlcea nedeţinând nici o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă asupra acestora. (Petre Coman)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe