3000 de angajaţi ai OLTCHIM-ului ies în stradă

duminică, 24 mai 2009

3000 de angajaţi ai OLTCHIM-ului ies în stradă

Numeroasele promisiuni lansate de europarlamentarii veniţi în ultimele şase luni la sediul combinatului chimic au ajuns la osul liderilor de sindicat ai societăţii, care ameninţă din nou cu greva, în maxim două săptămâni.

Urmează greva

Este a doua oară în acest an când angajaţii şi liderii de sindicat ameninţă cu declanşarea unei greve, după ce, în luna ianuarie, aceştia erau hotărâţi să protesteze, fiind nemulţumiţi de întârzierea achiziţionării pirolizei de la Arpechim. „Pe 26 mai a.c. vom protesta şi vom organiza un miting şi marş prin municipiul Râmnicu Vâlcea”, a precizat liderul de sindicat Mihai Diculoiu. Protestul va avea loc marţi, între orele 16.00 - 19.00. Va avea loc un marş pe traseul Poliţia Judeţeană Vâlcea - Calea lui Traian - Prefectura Vâlcea, la ultima destinaţie având loc un miting. La acţiunea de protest, pentru care şi-au dat acordul, prin semnătură, 2.900 de membri de sindicat, va participa tot personalul combinatului care iese din primul schimb, care este liber sau lucrează în schimbul trei.

În lipsă de fonduri

Nevoia urgentă de cele 100 de milioane de euro pentru readucerea combinatului pe linia de plutire a fost un subiect destul de atractiv pentru ca mai mulţi politicieni, europarlamentari şi chiar preşedintele ţării să se perinde pe la sediul combinatului pentru a-şi face imagine pe problemele acestuia. Angajaţii şi liderii de sindicat spun acum că s-au săturat de minciunile şi promisiunile tuturor celor care s-au perindat pe platformă şi ameninţă din nou cu greva. „Am hotărât că este singura soluţie prin care mai putem să atragem atenţia asupra situaţiei în care se află combinatul acum.

Vom face un miting de protest şi un marş prin municipiul Râmnicu Vâlcea, dar vom protesta şi la sediul Ministerului Economiei. Este inevitabil acest lucru şi cel mai probabil se va întâmpla peste două săptămâni. Ne-am săturat de tergiversarea rezolvării problemei”, ne-a declarat liderul de sindicat, Mihai Diculoiu.

Acesta a mai precizat că, în cele şase luni în care cu toţii s-au perindat pe la Oltchim nu s-a întâmplat nimic, cei prezenţi la combinatul chimic din nefăcând altceva decât să ţină activitatea pe loc. „Vom protesta pe fondul promisiunilor frecvente. Nu au ştiut decât să ne promită şi să ne ţină blocaţi. S-au perindat pe aici, dar nu au luat nici o decizie, iar noi funcţionăm acum la 30, 40% din capacitate”, mai spune Diculoiu.

Băi de mulţime fără rezultate

Prima vizită oficială în rezolvarea problemelor pe care combinatul le are a fost chiar cea a preşedintelui României, Traian Băsescu, care a dat asigurări că totul va reveni la normal. Pure promisiuni: Băsescu a vizitat combinatul, a făcut o baie de mulţime, i-a asigurat pe angajaţi că nu îşi vor pierde locurile de muncă şi plecat. Cele mai multe vizite au fost în cursul acestui an, când miniştrii, dar şi europarlamentarii au dat buzna în Vâlcea cu sacul de promisiuni. Ministrul Economiei, Adrian Videanu şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea au venit să ofere pe tavă tot sprijinul Guvernului Boc.

Pogea spunea atunci că este convins că în doar câteva săptămâni Comisia Europeană îşi va da sau nu avizul în ceea ce priveşte conversia datoriilor în acţiuni, dar şi cu privire la acordarea garanţiilor de stat. Şi Marian-Jean Marinescu, dar şi Sebastian Bodu au poposit în judeţ cu aceeaşi convingere, că Oltchimul va reuşi să depăşească perioada de criză. Comisia Europeană nu a dat însă avizul, cu toate că au trecut aproape şase luni şi nici nu o va face până după alegerile pentru constituirea noului PE. Cel mai probabil, în luna septembrie, problema Oltchimului va fi expusă din nou Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe