Isărescu, doctor honoris causa

miercuri, 20 mai 2009

Isărescu, doctor honoris causa

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a primit săptămâna trecută titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Decernarea titlului s-a făcut la propunerea Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. În cuvântul său de mulţumire, guvernatorul BNR a apreciat că în ultimul secol mişcările de capitaluri private au avut cicluri de creştere şi descreştere, cicluri care sunt inerente în opinia sa.

«După un secol putem spune că aceste cicluri sunt inevitabile. În 2009 suntem la sfârşitul unui ciclu lung de 40 de ani. Aceste cicluri de mişcări de capital privat afectează ţările cu economie deschisă. Atunci când vorbim de criză, ca în medicină, trebuie să punem un diagnostic corect. (...) Ceea ce putem face noi, autorităţile, este să atenuăm şi nu să anulăm greutăţile », a declarat guvernatorul BNR. Isărescu s-a născut la data de 1 august 1949 în oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea. A absolvit în anul 1971 cursurile Facultăţii de Comerţ Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Din septembrie 1990 a fost Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

La data de 16 decembrie 1999 a devenit prim-ministru al României. Guvernul pe care l-a condus a elaborat strategia economică de aderare la Uniunea Europeană. În anul 2001 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, devenind în anul 2006 membru titular al acestui prestigios for ştiinţific al României. În prezent este şi preşedintele Secţiei de Economie, Sociologie şi Ştiinţe Juridice a Academiei Române. Mugur Isărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova (octombrie 2003), al Universităţii din Piteşti (decembrie 2006), al Universităţii George Bacovia din Bacău (august 2007) şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (26 februarie 2009).

Din iunie 2007 este cetăţean de onoare al municipiului Sibiu. La data de 2 februarie 2007, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a conferit Ordinul Meritul Industrial şi Comercial în grad de Mare Ofiţer, pentru cea mai spectaculoasă perioadă de creştere de după de cel de-al Doilea Război Mondial, cu această ocazie fiind decorat întregul Consiliu de Administraţie al BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe