Buget prea mic pentru cercetare

miercuri, 25 februarie 2009

Buget prea mic pentru cercetare

Aproximativ 70 de cercetători de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea au protestat săptămâna trecută în faţa Prefecturii Vâlcea, nemulţumiţi de suma alocată de Guvern pentru sectorul de cercetare. Protestatarii au venit în faţa Instituţiei Prefectului cu tobe, fluiere şi pancarte pe care scria „Decizia voastră-moartea noastră". Protestatarii au ţinut să amintească autorităţilor că, în cadrul acestei unităţi, lucrează cercetători cu înaltă calificare ştiinţifică, tineri cercetători şi doctori în ştiinţe.

Experimente în pericol

Potrivit cercetătorului Nicolae Şofîlcă, institutul realizează experimente în cadrul unei instalaţii pilot de interes naţional, iar fondurile preconizate sunt insuficiente. „Considerăm că reducerea cu 65% a sumelor alocate în acest an pune în pericol atât derularea activităţilor curente, decredibilizeată institutul în faţa partenerilor din ţară şi străinătate, dar afectează grav colectivul de cercetători, prin pericolul pierderii locurilor de muncă. De ani buni, cercetarea are un act normativ şi un plan de dezvoltare aprobat după Planul de la Lisabona.

Ne aflăm în situaţia în care, deşi trebuia să primim circa 4,4 miliarde lei, adică 0,8% din PIB, acum, cifra de afaceri şi bugetul nostru se vor reduce la 0,18% din PIB, deci la 1,1 miliarde lei. Institutul deţine şi realizează experimente în cadrul unei instalaţii-pilot de interes naţional, pe un domeniu extrem de restrictiv, al separării deuteriului şi tritiului, iar fondurile preconizate sunt insuficiente chiar şi pentru conservarea acesteia, pentru plata utilităţilor, a salariilor şi a pazei.  Practic, vor să asasineze Cercetarea.

Dacă ţinem cont că bugetul Institutului este alcătuit din fonduri de cercetare, peste 50% din oameni pot să-şi piardă locul de muncă, pentru că vom intra în imposibilitatea  de a mai lucra la proiectele care sunt derulate din 2007. Nici nu mai punem la socoteală începerea unora noi. ", a afirmat Nicolae Şofîlcă, preşedintele Sindicatului Liber Independent al institutului. Cercetătorii vâlceni au fost primiţi la discuţii de autorităţile judeţului, care au promis că vor transmite la Guvern nemulţumirile acestora. „Problema nu se rezolvă aici. Nu pot să fac decât să iau act de ceea ce doriţi şi să fac cunoscută această problemă Guvernului, al cărui reprezentant sunt”, a explicat prefectul Radu Renga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe