Nori negri deasupra Vâlcii

miercuri, 18 februarie 2009

Nori negri deasupra Vâlcii
JUDEŢ FALIMENTAR

• conform proiectului de buget pe 2009, judeţului Vâlcea i se va aloca doar 567 miliarde lei vechi, în condiţiile în care pentru supravieţuirea normală ar fi nevoie de minim 3.100 miliarde lei vechi • „Consiliul Judeţean Vâlcea va analiza posibilitatea contractării unui împrumut bancar în funcţie de sumele care vor fi alocate judeţului Vîlcea prin legea bugetului de stat şi stabilirea gradului de îndatorare, care să fie utilizat în scopul menţionat. Documentaţia va trebui să fie întocmită până la sfârşitul lunii februarie”, a precizat Ion Cîlea în cadrul şedinţei operative a CJ Vâlcea

Majoritatea preşedinţiilor de consilii judeţene şi-au exprimat nemulţumirea la şedinţa de la Sinaia cu privire la faptul că în proiectul legii bugetului de stat pe anul 2009, autorităţilor locale li s-a repartizat cu 2 miliarde euro mai puţin faţă de necesarul de resurse. În această situaţie, autorităţile judeţene vor fi nevoite să aloce resursele destinate absorbţiei de fonduri structurale (pregătirea proiectelor, studiu de fezabilitate, proiect tehnic, derularea proiectelor – plata fazelor de execuţie) în vederea acoperirii cheltuielilor de funcţionare, asistenţă socială şi servicii publice.

La nivelul judeţului Vâlcea, proiectul de buget prevede alocarea unei sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile judeţene şi comunale, de numai 140 miliarde lei vechi, ceea ce reprezintă mai puţin de un sfert din necesarul real calculat. În ceea ce priveşte sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, suma propusă a fi alocată în anul 2009 este de 427 miliarde lei vechi, faţă de necesarul real calculat pe acest an de 2.500 miliarde lei vechi.

Ca urmare a observaţiilor făcute de către preşedinţii consiliilor judeţene, Adunarea Generală a UNCJR a adoptat o serie de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2009, în special cu privire la: majorarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată; alocarea acestor sume  să se realizeze prin hotărâre a  consiliului judeţean, structură aleasă prin vot direct, şi nu prin decizia directorului direcţiei generale a finanţelor publice, care este funcţionar numit;

suplimentarea veniturile autorităţilor locale prin modificarea cotelor din impozitul pe venitul global, prin majorarea acestora pentru bugetele locale; eliminarea scutirilor alocate operatorilor economici din domeniul energiei, gazelor, etc; revenirea taxelor judiciare de timbru în bugetele locale. Sâmbătă, 14 februarie, aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean Vâlcea a întocmit un material care a fost înaintat parlamentarilor, care cuprinde toate elementele necesare pentru a susţine amendamentele adoptate în Adunarea Generală a UNCJR, mergând până la condiţionarea votului lor de acceptarea amendamentelor adoptate de UNCJR, sau promisiunea fermă, că la rectificarea bugetului care va avea loc în acest an, sursele vor fi alocate conform necesarului.

„Întrucât starea tehnică actuală a reţelei de drumuri şi poduri judeţene este precară, determinată de lipsa fondurilor necesare executării la timp a lucrărilor de întreţinere curente, reparaţii curente şi capitale cât şi a celor de reabilitare şi modernizare a acestora este necesară găsirea unor soluţii privind finanţarea executării acestor lucrări. În acest sens, Direcţia Economică va analiza posibilitatea contractării unui împrumut bancar în funcţie de sumele care vor fi alocate judeţului Vîlcea prin legea bugetului de stat şi stabilirea gradului de îndatorare, care să fie utilizat în scopul menţionat.

Documentaţia va trebui să fie întocmită până la sfârşitul lunii februarie. Acest lucru se impune, cu atât mai mult, cu cât în proiectul legii bugetului de stat pe anul 2009, pentru întreaga reţea de drumuri judeţene şi comunale în lungime de 1732,4 km, a fost alocată suma de numai 140 miliarde lei vechi, reprezentând 23% din necesar”, a precizat Ion Cîlea în cadrul şedinţei operative a Consiliului Judeţean desfăşurată luni, 16 februarie. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe