Miniera Berbeşti Vest, salvată pe moment de la închidere

miercuri, 11 februarie 2009

Datorită demersurilor preşedintelui CJ Vâlcea, Ion Cîlea,

Miniera Berbeşti Vest, salvată pe moment de la închidere

• 129 de salariaţi riscau să rămână pe drumuri

Cariera minieră Berbeşti Vest, din cadrul Exploatării Miniere Berbeşti a fost la un pas de închidere în ultimele două săptămâni, iar 129 de salariaţi ar fi putut rămâne pe drumuri, în cazul în care CET Bacău nu ar fi continuat să cumpere cărbune de la Berbeşti. Dacă exploatarea de cărbune funcţionează în continuare, criza a afectat, în schimb salariaţii societăţilor care efectuau servicii pentru EM Berbeşti.

Carieră în pericol

Actualul director al SNLO Târgu Jiu, Daniel Burlan luase în urmă cu aproape două săptămâni hotărârea să închidă cariera Berbeşti Vest, de teamă că nu vor mai exista cumpărători pentru cantitatea de cărbune produsă acolo. „Cariera trebuia să fie închisă pentru trei luni, urmând să fie disponibilizaţi 129 de oameni care lucrau în exploatare. Se punea problema majorării producţiei cu 45.000 de tone, cărbunele urmând să fie preluat de CET Bacău.

Am mers personal la Călimăneşti pentru a discuta cu directorul de la Bacău, care mi-a promis că va prelua producţia de cărbune, pentru a nu fi nevoie de închiderea temporară a minei pentru trei luni, aşa cum se preconiza la început.” – a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Încercare grea

Reprezentanţii Exploatării Miniere Berbeşti consideră că au scăpat ca prin urechile acului de un pericol real, care ar fi putut lăsa pe drumuri destul de mulţi salariaţi. „Am trecut printr-o încercare grea. Cariera Berbeşti Vest a fost la un pas de a fi
Închisă, din cauza faptului că multe dintre companiile mari, cărora le furnizam căldură nu au mai cerut cărbune suficient, din cauza crizei, cum este cazul Alro Slatina sau Azo Mureş.

Din fericire, Compania Lignitului Oltenia a considerat că este prematur să închidă cariera. Mai sunt probleme în schimb la alte societăţi care ne deservesc.” – a apreciat Dorel Glomnicu, reprezentantul sindicatului de la EM Berbeşti. În prezent, la exploatarea minieră lucrează 1250 de angajaţi, iar producţia este de aproximativ 250.000 de tone de cărbune pe lună, CET Govora fiind în continuare beneficiarul cel mai important.

Populaţia, afectată

Închiderea carierei Berbeşti Vest ar fi avut însă repercursiuni serioase şi asupra populaţiei din întreaga ţară. „De la noi se aprovizionează cu cărbune foarte mulţi particulari, deoarece are o putere calorică mare. Nu sunt doar persoane din zona Berbeşti, ci şi din Moldova, mai ales din zonele rurale.

Ar fi putut fi afectate dispensare, şcoli sau primării în cazul opririi producţiei. A mai fost o perioadă grea pentru noi, în anii 1997 – 1998, dar am rentabilizat foarte bine producţia cu angajaţi de cinci ori mai puţini şi am făcut faţă. Sperăm că acelaşi lucru se va întâmpla şi acum. Ne-au ajutat şi parlamentarii şi autorităţile.” – mai spune Dorel Glomnicu.

„Fac grevă pentru economia vâlceană”

În stilul său caracteristic, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea a ţinut să precizeze, la ultima şedinţă operativă a instituţiei că este dispus să facă greva foamei nu doar pentru Oltchim, ci şi pentru celelalte societăţi care sunt în pericol de a fi închise în această perioadă. „Eu fac greva foamei pentru orice unitate din Vâlcea.

Avem nevoie de menţinerea locurilor de muncă din Vâlcea, oriunde ar fi ele. În privinţa exploatării miniere de la Berbeşti am fost unul dintre cei care s-au opus categoric să aducem huilă din Siberia, aşa cum ne propunea cineva anii trecuţi, deoarece cărbunele nostru, de la Berbeşti este foarte bun: are peste 1900 putere calorică.” – a mai precizat preşedintele CJ Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe