Guvernul va acorda sprijin consistent IMM-urilor

miercuri, 11 februarie 2009

• Deputatul Samoil Vîlcu anunţă că

Guvernul va acorda sprijin consistent IMM-urilor

Grupul parlamentar PD-L a organizat la începutul săptămânii dezbaterea politică „Problematica IMM-urilor şi a mediului de afaceri din România”. La evenimentul desfăşurat la Parlamentul României, în paralel cu dezbaterea Bugetului pe anul 2009,  a participat şi premierul Emil Boc. Referindu-se la dezbaterea pe tema situaţiei IMM-urilor, deputatul PD-L Samoil Vîlcu a declarat că bugetul pentru anul 2009 are şi o componentă care vizează stimularea funcţionării economiei prin investiţii publice de amploare şi prin sprijinirea sectorului privat: „Vom contracara criza economică pe două direcţii importante: investiţii publice majore susţinute financiar de stat şi printr-un sprijin consistent acordat sectorului privat al economiei, întreprinderilor mici şi mijlocii, iar sectorul privat va fi partenerul statului.

În sprijinul relansării economice şi al mediului de afaceri, Guvernul Boc vine şi cu o măsură luată în premieră: neimpozitarea profitului reinvestit, care se va aplica din trimestrul al doilea al acestui an. De asemenea, proiectul de buget menţine cota unică de 16%, o măsură care a asigurat, în ultimii patru ani, motorul creşterii economice, compensarea TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de plătit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat şi operaţionalizarea fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri şi înfiinţarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Guvernul are şi o strategie de susţinere a IMM-urilor din fonduri de la buget, suma destinată acestei strategii crescand substanţial, astfel încât în 2009 se vor aloca aproape 186 de milioane de lei noi in acest sens.

Pentru a da un impuls IMM-urilor, s-a inclus în buget o măsură care obligă statul la plata datoriilor angajate faţă de sectorul privat de către fostul Guvern, respectiv peste 2 miliarde de euro. Astfel, se vor achita foarte rapid datoriile restante pentru comenzile angajate şi executate în sectorul privat, iar plata datoriilor a început deja, prin achitarea a 30% din acestea, fiind prioritatea zero a Guvernului pentru deblocarea  economiei. În acest sens, Guvernul va pune la dispoziţia CEC fondurile necesare de recapitalizare, adică echivalentul a 250 mil euro, iar pentru Eximbank - 65 mil euro. Cele două bănci urmează să primească o injecţie de capital pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. CEC-ul va sprijini un program de finanţare a autorităţilor locale în efortul lor de a cofinanţa fondurile europene, dar şi pentru proiecte de investiţii în infrastructura locală”, a concluzionat parlamentarul democrat-liberal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe