Suntem o tara cu identitate multipla

miercuri, 4 februarie 2009

• Declaratie politica

Suntem o tara cu identitate multipla

La doua luni dupa alegeri si la numai o luna dupa instalarea Guvernului Boc, evolutia (sau, mai bine zis, involutia) lucrurilor face ca România noastra europeana sa semene din ce în ce mai mult cu alte tari, din orizonturi ceva mai îndepartate decât ceea ce ne dorim. România seamana cu Republica Belarus, unde autoritarul presedinte Lukasenko dicteaza ceea ce trebuie sa faca si ceea ce trebuie sa nu faca celelalte puteri ale statului: guvernul, justitia si parlamentul. România seamana din ce în ce mai mult cu Rusia si Ucraina din deceniul trecut, când sustragerile si traficul de armament din depozitele armatei concurau, în capitalul de imagine al acestor tari, numai de atacurile armate în plina strada, cu morti si raniti.

România seamana cu Venezuela, fiindca numai acolo politicienii din vârful puterii pun la zid companiile multinationale, pe motiv ca acestea le submineaza tara din punct de vedere economic si financiar. România seamana din ce în ce mai mult cu Columbia, unde tone de droguri circula în containere si unde, din când în când, aceasta crunta realitate ajunge sa fie confirmata prin câte o captura-record. România seamana cu Imperiul Otoman din ultimul secol de existenta al acestuia, când numirile în dregatoriile statului se faceau nu în temeiul competentei, ci pe criteriul obedientei, al clientelismului fata de atotputernicul padisah.

În fine, dar nu în ultimul rând, România de azi seamana din ce în ce mai mult cu România de dinainte de 22 decembrie 1989, când guvernantii ciupeau, pe diverse cai, câte 1-2% din veniturile angajatilor, iar aparatul propagandistic promitea majorari salariale de 5%. Se spune ca guvernul Boc ar avea zilele numarate. Pâna când vom primi confirmarea sau infirmarea definitiva a acestei asertiuni, nici nu vreau sa ma gândesc cam cu ce tari ar mai putea ajunge România sa semene, în lunile urmatoare, spre a-si largi în mod nefast actuala identitate multipla... Somalia? Burkina-Fasso? Uzbekistan?

• Emilian Frâncu, Senator de Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe