Proiect de modernizare a CET Govora de 50 milioane euro

joi, 22 ianuarie 2009

Proiect de modernizare a CET Govora de 50 milioane euro


• doar cinci CET-uri din tara vor beneficia de fonduri prin ISPE
• CET ar putea utiliza biomasa pe post de combustibil

Miercuri, 14 ianuarie, presedintele Consiliului Judetean Vâlcea, Ion Cîlea, s-a întâlnit cu directorul general al CET Govora, Mihai Balan, pentru a pune la punct detaliile unui proiect de modernizare a societatii în valoare de peste 50 de milioane de euro. Proiectul vizeaza executia unor lucrari în vederea reducerii emisiei de noxe la CET Govora si cresterea eficientei în exploatare.

„Doar cinci CET-uri din tara vor beneficia de fonduri prin ISPE. Sper sa câstigam acest proiect, întrucât se mai prevede construirea unei centrale care sa functioneze pe biomasa si care sa produca energie verde. Vreau sa-i asigur pe vâlceni ca CET Govora va functiona în continuare la parametri normali, întrucât are asigurate stocuri de carbune pentru 50 de zile si stocuri de pacura pentru 100 de zile”, a precizat Ion Cîlea.

Biomasa pe post de combustibil

În câtiva ani, CET Govora ar putea produce energie electrica, abur tehnologic si agent termic din biosursa regenerabila, pe baza exploatarii unor specii lemnoase de mare randament. Ideea a fost propusa de Ion Cîlea, iar punerea ei în practica ar urma sa se faca printr-un proiect în care CET Govora ar deveni partener al Statiunii de Cercetare Pomicola Râmnicu Vâlcea. „Avem în vedere selectarea unor genotipuri arboricole si utilizarea unor tehnologii de crestere a randamentului de biomasa pentru producerea de energie.

Acest tip de solutii se conjuga perfect cu imperativele actuale în domeniul asa-numitei energii verzi, mai ales ca, nu peste multi ani, 20 la suta din energia produsa în România, ca tara membra a Uniunii Europene, trebuie sa fie din surse regenerabile”, a declarat Ion Cîlea. Potrivit directorului Statiunii de Cercetare Pomicola Râmnicu Vâlcea, prof. univ. dr. Ioan Botu, exista posibilitatea ameliorarii unor specii arboricole indigene, dar si a adaptarii unor specii ce vor fi aduse din alte tari, în vederea realizarii unor plantatii de vegetatie pentru biomasa, care sa se recolteze periodic, în vederea utilizarii drept combustibil la CET Govora. Proiectul propus de conducerea CJ Vâlcea are în vedere o etapa de cercetare, care urmeaza sa fie finantata de CET Govora, precum si achizitionarea câtorva sute de hectare de teren pentru înfiintarea culturilor de biomasa lemnoasa.

Achizitionarea terenurilor poate fi facuta fie direct de CET, fie de o firma subsidiara acestuia, care ar putea deveni furnizor de combustibil. Costurile estimative ale înfiintarii culturilor de biomasa sunt de circa 15.000 de lei pe hectar, la care, ulterior, se vor adauga si cheltuielile de recoltare, de transport si depozitare a biomasei. Personalul Statiunii de Cercetare Pomicola Râmnicu Vâlcea este format din zece cercetatori, dintre care trei sunt profesori, iar unul este conferentiar la Universitatea din Craiova. CET Govora este prima centrala de acest fel externalizata din sistemul Electrica, în anul 1998. În prezent, functioneaza ca societate comerciala al carei actionar unic este CJ Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe