200 de scoli vâlcene, fara autorizatie sanitara

duminică, 14 decembrie 2008

200 de scoli vâlcene, fara autorizatie sanitara

Din cele 712 unitati de învatamânt din judetul nostru, doar 513 au autorizatie sanitara de functionare, 199 functionând fara acest document.

Ponderea cea mai mare a scolilor cu probleme de acest gen se afla în mediul rural. Deficientele igienico-sanitare constau în faptul ca în scolile respective lipseste o sursa de apa, cât si un sistem de distributie ale acesteia, grupurile sanitare, care nu au fost modernizate.

“La o gradinita cu program normal s-a constatat lipsa fosei septice, existâd riscul declansarii unui focar de infectie. Au mai fost gasite si alte nereguli, la alte scoli, iar în aceste conditii nici nu se poate pune problema eliberarii autorizatiei sanitare de functionare atâta timp cât elevii, dar si cadrele didactice nu au conditii bune pentru desfasurarea activitatii.
Mai sunt si unitati scolare ce îndeplinesc conditiile de autorizare, dar pâna în prezent nu au depus programul de conformare”, declara Maria amurarus, medic medicina scolara din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Vâlcea.

Reprezentantii multor scoli nu au depus programul de conformare sau nu au înteles cum trebuie întocmit acesta.
Toate cabinetele de medicina scolara din judet au fost aprovizionate cu medicamente si materiale sanitare, iar cadrele medicale fac controale medicale periodice în rândul elevilor de 6-7 ani, a celor de clasa a IV-a, a VIII-a, a XII-a si a celor din ultimul an de scoala profesionala.

Permise europene si la Vâlcea

Noile permise de conducere si certificate de înmatriculare sunt eliberate de saptamâna trecuta si în judetul Vâlcea.
Într-o conferinta de presa sustinuta zilele trecute de prefectul de Vâlcea Radu Renga si comisarul sef Pavel Popescu, seful Directiei Regim Permise de Conducere si Înmatricularea Vehiculelor Vâlcea, au fost prezentate noile modele de permise si certificate de înmatriculare europene. Noul model de permis de conducere este realizat conform normelor Uniunii Europene, pe suport unicarbonat, iar datele si fotografia sunt gravate cu laser, fiind greu de falsificat datorita prezentei elementelor de siguranta, lizibile doar în anumite conditii.

De asemenea, actul prezinta o serie de coduri prin care sunt indicate anumite restrictii, cum ar fi cutia automata sau manuala. Noul model al certificatului de înmatriculare are un cod de omologare comunitara si doua rubrici în care vor putea fi înscrisi atât proprietarul, cât si titularul certificatului de înmatriculare. Comisarul sef  Popescu estimeaza ca pâna în 2012 toate permisele de conducere vor fi preschimbate. În prezent beneficiaza de aceste permise doar noii soferi care promoveaza examenul auto. El poate fi preschimbat si de ceilalti soferi numai în cazul pierderii, furtului sau deteriorarii acestuia.

Centru ultramodern pentru pensionarii râmniceni

Pensionarii vâlceni vor putea locui într-un Centrul Rezidential pentru Persoane de vârsta a-III-a. „Amplasamentul se afla în intravilanul judetului Vâlcea, zona Ostroveni, iar constructia are în componenta sa un pavilion rezidential, suprafata construita desfasurata fiind de de 4.387,4 mp; pavilion anexa, cu suprafata de 520,10 mp, astfel suprafata totala construita desfasurata este de 4.907,5 mp. Numarul beneficiarilor va fi de de 80 maxim. Suprafata utila pentru un dormitor este cuprinsa între 18- 20 mp., conform normelor europene.

Pavilionul rezidential este structurat pe trei niveluri: demisol, parter, etaj. Camerele vor fi dotate cu câte doua paturi, doua noptiere, doua dulapuri, oglinda, doua veioze, televizor, frigider, masa, doua scaune, fotolii, aer conditionat, scaune cu rotile pentru cei care prezinta un anumit handicap, baie proprie cu cabina de dus, chiuveta si wc. Fiecare camera are iesire spre un balcon dotat cu sezlonguri si masute. Pavilionul anexa cuprinde demisol, parter si etaj. Accesele în cladire vor fi la nivelul parterului. La pavilionul anexa, circulatia între niveluri se va face printr-o scara de beton dimensionata pentru doua rampe. În jurul amplasamentului se prevad alei, gradini, spatii destinate relaxarii în aer liber si banci pentru odihna.

Se mai propun trotuare, parcare autoturisme, cai de circulatie în incinta, cu acces direct din drumurile publice pentru masini de interventie sau ambulante si platforma de colectare gunoi. Finisajele interioare vor fi executate din materiale rezistente, corespunzatoare cerintelor de igiena si exploatarii în timp a constructiei”, afirma viceprimarul Râmnicului, Eusebiu Veteleanu. Cladirea va fi prevazuta cu toate instalatiile de apa, canalizare termice, energie electrica, gaze si telefoane. Valoarea totala a obiectivului de investitie este de 8.692.813 lei cu TVA inclus, reprezentând 2.407.848 euro, din care C+M 6.467.147 lei, reprezentând 1.781.663 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe