Guvernatorul Băncii Naţionale Româneşti (BNR), Mugur Isărescu:

miercuri, 19 noiembrie 2008

Guvernatorul Băncii Naţionale Româneşti (BNR), Mugur Isărescu:

Băncile suferă de o criză … psihologică

Guvernatorul Băncii Naţionale Româneşti (BNR), Mugur Isărescu a vorbit din nou săptămâna trecută la Vâlcea despre criza economică şi a încercat să demonstreze că situaţia critică se va remedia imediat după alegeri. Chiar dacă întreaga lume traversează o perioadă dificilă în ceea ce priveşte economia, Mugur Isărescu este convins că România nu este afectată direct, ci indirect, mai mult de o „criză psihologică” decât de una reală. Mai mult, guvernatorul BNR susţine că băncile din România nu traversează o criză economică, ci mai degrabă una psihologică. Potrivit declaraţiilor lui Isărescu, ţara noastră va traversa cu greu această perioadă având în vedere că sunt o serie de factori care au condus la o adevărată psihoză.

Creşterea economică va scădea

Optimist de fel, Mugur Isărescu şi-a schimbat acum părerea. „Era inevitabil ca România să nu ajungă în situaţia de a avea peste 27.000 de şomeri sau să contribuie serios la creşterea ratei şomajului. Este o cifră dramatică. Va creşte şi rata şomajului. Nu spun că aceste lucruri sunt benefice României, dar trebuie să privim din alt unghi şi să nu mai dramatizăm. Consider că această situaţie nu trebuie prezentată dramatic”, a spus la Vâlcea guvernatorul BNR.

De asemenea, Isărescu a dezvăluit că, odată cu disponibilizările în masă va scădea şi creşterea economică a ţării pentru că România nu este pregătită să ia măsuri rapide. „Probabil va fi o scădere de la 8-9 la sută la 4-6 la sută. Cu sau fără criză, tot se întâmpla acest lucru”, este de părere guvernatorul BNR. Isărescu a dat asigurări că întoarcerea românilor care lucrează în străinătate nu va afecta deloc economia ţării şi că, în acest moment, România are nevoie de o reaşezare în ceea ce priveşte situaţia financiară.

Criză psihologică

Isărescu a mai adăugat că România va trece cu greu peste perioada crizei, însă ea s-ar putea încheia o dată cu terminarea campaniei electorale. „România este bântuită emoţional şi psihologic. Acum nu trebuie să ne dăm cu parul în cap şi nici să avem percepţii dramatice. Este foarte rău că nu suntem ajutaţi de specialiştii în economie. Va fi foarte greu să depăşim criza, mai ales că suntem în campanie electorală.

După alegeri, situaţia s-ar putea schimba însă”, a declarat Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR este de părere că principalele cauze care au condus la criza au fost creşterile salariale fără a avea resursele necesare, neglijarea unor acţiuni coerente pentru a preîntâmpina fenomenul extern, dar şi instrumentele economice care nu au fost corect folosite. Cei mai importanţi factori în declanşarea crizei economice din România sunt însă băncile, care s-au trezit fără lichidităţi şi au început să îşi recupereze pierderile prin majorarea dobânzilor.

„Dacă se majorează dobânzile, oamenii rămân cu venituri mai mici şi, automat, cer salarii mai mari. Dacă se dau salarii mari iar productivitatea e mică, atunci apare criza, creşte inflaţia şi scade rata de creştere economică. Cred că mai greu va fi pentru cei care au credite în valută. Vor fi din ce în cei mai puţine astfel de credite, ba chiar limitate”, adaugă Mugur Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe