Conform preşedintelui Băsescu,

miercuri, 19 noiembrie 2008

Conform preşedintelui Băsescu,

Angajaţii Oltchim nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, după ce a discutat cu conducerea Combinatului Oltchim, că le-ar spune angajaţilor companiei că nu au în momentul de faţă perspectiva şomajului pentru că se ştie ce trebuie făcut în relaţia cu OMV şi cu AVAS. Întrebat cât de mare este riscul închiderii combinatului Oltchim, Băsescu a răspuns: „În situaţii de criză economică, riscurile sunt mari, dar eu cred că nu este cazul la Oltchim sau aş exclude Oltchim-ul ca fiind într-o astfel de situaţie.

Trebuie să găsim mijloace de a ne înţelege cu OMV-ul. Menţinem capacitatea de producţie în funcţiune la un nivel necesar pentru menţinerea locurilor de muncă ". – a spus Băsescu. El a menţionat că unul dintre punctele cheie de care are nevoie Oltchim pentru a funcţiona este etilena care se produce la Arpechim Piteşti şi, în acest context, trebuie găsite „formule de discuţie cu OMV". Efectele crizei economice din zona euro se vor resimţi mai puternic în lunile următoare, ianuarie, februarie, martie, aprilie şi chiar mai, conform preşedintelui României.

În această perioadă este vârful de dificultate economică şi nu trebuie să ajungem în situaţia de a închide combinatul", a spus Băsescu. El a mai menţionat că nu percepe că despre Oltchim se poate vorbi în termeni gen „val de disponibilizări", adăugând că „este important ca, în situaţii din acestea, în care foarte mulţi vin şi ne prezintă Apocalipsa, să fim extrem de atenţi, pentru că populaţia nu are nevoie de o panică inutilă".

Soluţia sugerată de Băsescu: uniune între conducere şi sindicate

Băsescu s-a arătat convins de faptul că administraţia şi sindicatele de la Oltchim vor găsi soluţia pentru a trece peste această perioadă dificilă cu minim de dificultate, în aşa fel încât angajaţii să nu îşi piardă locurile de muncă. „Ceea ce trebuie făcut în relaţia cu OMV, cu AVAS, trebuie făcut de pe acum, pentru a nu periclita funcţionarea combinatului", a spus şeful statului. Băsescu a spus că îi este cunoscută situaţia datoriilor.

Băsescu a precizat că, în astfel de momente, sindicatul şi administraţia firmei trebuie să devină parteneri pentru a-i putea sprijini eficient pe cei care muncesc. Întrebat despre perspectiva ca 550 de angajaţi ai Oltchim să fie scoşi la pensie, preşedintele a răspuns: „Cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare într-o situaţie de criză se poate considera că au o soluţie.

Înţeleg că peste 200 sunt deja în cumul de salariu cu pensie, deci aici nu avem o problemă, iar până la 550 îndeplinesc deja condiţiile de pensionare, deci au o sursă de venit. Problema este pentru cei care n-ar avea o altă sursă de venit şi au copii la şcoală, au de întreţinut familii şi ar trebui să plece acasă. Sigur că orice loc de muncă este important, dar aici trebuie lucrat cu înţelepciune între administraţie şi sindicat", a adăugat Băsescu.

„Le-aş spune că nu au perspectiva şomajului”

Întrebat ce le-ar spune angajaţilor Oltchim, Băsescu a răspuns: „Eu le-aş spune că nu au perspectiva şomajului în momentul de faţă, având în vedere că am înţeles ce trebuie făcut. Sunt convins că se va putea face şi în relaţia cu OMV-ul şi în relaţia cu AVAS-ul".

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, controlat de stat, îşi reduce cu 20% activitatea în luna noiembrie, până la 40% din capacitate, ca urmare a deciziei companiei de a cumpăra temporar mai puţine materii prime de la principalul furnizor, Petrom, cauzată de scăderea cererii pe piaţă. „Oltchim a hotărât să reducă temporar cantitatea de etilenă şi propilenă cu care se aprovizionează de la Petrom, având în vedere evoluţia pieţelor şi a mediului de afaceri pe fondul crizei financiare internaţionale, cu efecte asupra scăderii la mai mult de jumătate a cererii de produse petrochimice, atât pe piaţa internă, cât şi pe piaţa externă", se arată într-un comunicat al companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe