Focare de rabie la Vâlcea

duminică, 9 noiembrie 2008

Focare de rabie la Vâlcea

 

În judeţul Vâlcea au fost identificate, de la începutul acestui an 13 cazuri de rabie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea constatând că cinci dintre aceste focare sunt active. Acestea au fost înregistrate în localităţile Alunu, Şuşani, Livezi şi Drăgoeşti.

Angajaţii DSV Vâlcea au luat deja măsuri de combatere, supraveghere şi prevenire a altor cazuri în localităţile respective. Patru comune sunt în prezent în carantină, acest proces derulându-se pe o perioadă de trei luni. Urmează ca, timp de cinci ani de acum înainte, în zonele respective să fie puse, de asemenea momeli vaccinale. La Drăgoeşti, trei cai s-au îmbolnăvit de rabie după ce fuseseră abandonaţi de stăpâni pe câmp.

Vulpile sălbatice sunt cele care au transmis boala în majoritatea cazurilor la animalele domestice. La Şuşani, un băieţel a ajuns la spital după ce a luat contact cu un animal bolnav de rabie. La Livezi şi Alunu, vulpile au adus turbarea în gospodăriile localnicilor, după ce s-au încăierat cu câinii localnicilor. „Este anormal numărul mare de focare din întreaga ţară. Dacă în anii precedenţi aveam 3 - 4 focare, anul acesta avem deja 13.

Pentru combaterea fenomenului, în întreaga ţară s-a luat hotărârea de a se suplimenta cota de vânătoare la vulpi, plus mai multe campanii de vaccinare în domeniul silvic. A mai existat şi propunerea legată de vaccinarea aeriană, în care erau implicate 18 judeţe, printre care şi Vâlcea, dar până la urmă nu s-a mai realizat. În schimb, s-au folosit până acum 30.000 de momeli vaccinale.”, a declarat directorul executiv al DSVSA, Florinel Constantinescu. Mai multe focare au izbucnit în acest an la Şusani - trei sau Vlădeşti – două. Netratată, rabia poate duce chiar la deces.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe