Energie electrică prin centrale eoliene la Prundeni

duminică, 9 noiembrie 2008

Energie electrică prin centrale eoliene la Prundeni

 

Localnicii din comuna vâlceană Prundeni ar putea avea peste câţiva ani energie electrică din surse eoliene. Acest lucru se va realiza în cazul în care administraţia locală va reuşi să găsească surse de finanţare pentru montarea a şase centrale eoliene, fiecare de 4 MW în comuna Prundeni. Momentan, centralele sunt doar în stadiu de proiect.

Deocamdată a demarat măsurătoarea vântului cu un anemometru, stabilindu-se că viteza curenţilor este mai bună decât cea recomandată de specialişti (4-6m/s). „Acest lucru dă indicii suficiente că în zona Văii Oltului din Prundeni există un real potenţial de forţă eoliană pentru mişcarea elicelor.

O dată puse în funcţiune cele şase generatoare, se va asigura independenţa energetică a întregii localităţi şi există posibilitatea vânzării „certificatelor verzi” la poluatorii energetici. Concomitent, se vor monta patru cogeneratoare de energie pentru producerea biogazului, energia termică obţinută putând fi folosită pentru încălzirea locuinţelor.” – a apreciat edilul şef Horia Horăscu.

Potrivit autorităţilor locale, în zilele următoare, la Prundeni se vor monta dispozitive performante pentru măsurarea vântului timp de cel puţin şase luni. Acest lucru va fi posibil prin folosirea sateliţilor de firma austriacă implicată în acest proiect. Valoarea proiectului se estimează a fi de circa 25 milioane de euro urmând să fie acoperită 98% din fonduri structurale prin POR (Programul Operaţional Regional), iar restul de 2% va fi contribuţia Consiliului Local Prundeni.

Printre proiectele îndrăzneţe ale lui Horia Horăscu, puse în practică în ultima perioadă este şi obţinerea licenţei pentru o televiziune ... comunală, TVSat Prundeni, la care vor lucra inclusive angajaţi ai administraţiei locale. Primarul spune că televiziunea va avea zeci de studiouri, dintre care unul este amplasat în fostul sediu al Căminului Cultural din apropierea Primăriei.

„Vom avea 90 de studiouri, în fiecare localitate în care vom fi recepţionaţi, iar sistemul de transmisie va fi prin wireless, o reţea fără fir, care foloseşte echipamente prin care se face transferul de imagini, cu ajutorul undelor radio”, a spus edilul şef de la Prundeni.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe