Primarii din sudul judeţului Valcea reînfiinţează sistemul de irigaţii

duminică, 31 august 2008

La iniţiativa preşedintelui CJ,

Primarii din sudul judeţului Valcea reînfiinţează sistemul de irigaţii

La sfârşitul săptămânii trecute, la Centrul de cultură şi educaţie Zăvideni din comuna Prundeni, preşedintele CJ, Ion Câlea s-a întâlnit cu primarii din zona de sud a judeţului, în vederea constituirii organizaţiilor utilizatorilor de apă. Au fost prezenţi la întâlnire primarii din localităţile Drăgăşani, Voiceşti, Lungeşti, Orleşti, Olanu, Drăgoeşti,  Nicolae Bălcescu, Galicea, Orleşti, Ştefăneşti, Budeşti, Mihăeşti. De asemenea, au participat la întâlnire Florin Bădele, directorul  Direcţiei de agricultură şi dezvoltare rurală Vâlcea, Ion Costache,  inspector şef ANIF sucursala Vâlcea, Marin Smedescu, director al utilizatorilor de apă Strejeşti judeţul Olt, precum şi specialişti din cadrul sistemelor de irigaţii din judeţul Vâlcea.

Preşedintele CJ, Ion Câlea le-a adus la cunoştinţă primarilor faptul că temperaturile au o tendinţă de permanentă creştere în zona de sud a judeţului. „Cred că se impune reînfiinţarea urgentă şi modernizarea sistemelor de irigaţii.” – a atras atenţia Ion Câlea. Primarilor le-au fost prezentate prevederile legale prin care se pot înfiinţa aceste asociaţii, paşii care trebuie urmaţi în vederea depunerii documentaţiei necesare şi suprafeţele de teren necesare.

În opinia preşedintelui CJ, sistemele de irigaţii sunt uşor de refăcut, dar trebuie urmaţi paşii legali înfiinţării acestor asociaţii raportaţi la Legea 138/2004 şi depunerea documentaţiei necesare în timp util, deoarece perioada în care România mai poate beneficia de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii de irigaţii este scurtă, pentru ca din anul 2010 aceste sisteme de irigaţii vor fi preluate de utilizatori contracost, în acest moment putând fi preluate prin protocol cu titlu gratuit.

Cu această ocazie s-a stabilit un comandament judeţean care să sprijine şi  să monitorizeze asociaţiile utilizatorilor de apă, astfel încât din primăvara anului 2009 sistemele de irigaţii din judeţ să funcţioneze din plin. După constituirea asociaţiilor utilizatorilor de apă se creează şi premisele constituirii exploataţiilor agricole cu un randament sporit de producţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe