Preşedintele Consiliului Judeţean Ion Cilea îşi cere scuze pentru gafele lui Persu

duminică, 24 august 2008

Ion Cîlea poate fi şi gentelman

Preşedintele Consiliului Judeţean îşi cere scuze pentru gafele lui Persu

Nicu Trandafir

Rar mi-a fost dat să văd în politica vâlceană pe cineva care să îşi ceară scuze de la un adversar politic. Liderul PSD Vâlcea, Ion Cîlea, a dat dovadă de o eleganţă politică absolut necesară la acest nivel. Regretăm doar că presa locală care îi trâmbiţează cu atâta rapiditate declaraţiile grobianului vicepreşedinte de CJ , Dumitru Persu, nu a publicat şi comunicatul de presă prin care Ion Câlea îşi cere scuze pentru gafele colegului său de consiliu şi partid. În ediţia trecută relatam despre mârlănescul atac gratuit şi nefondat lansat de Dumitru Persu asupra secretarei de stat liberale Svetlana Preoteasa.

Liderul PSD o acuza că sabotează alocarea de fonduri pentru şcolile din Vâlcea. Atacul avea loc exact în ziua în care la Ministerul Educaţiei şi Cercetării doamna ministru avea o întâlnire cu preşedintele Ion Cîlea. În cursul întîlnirii domnul Cîlea a solicitat sprijin pentru o mulţime de localităţi din judeţ, mai bine zis pentru repararea, reabilitarea şi pregătirea unor unităţi şcolare . I-a fost prezentată o situaţie cu fondurile alocate în ultimii doi ani prin Hotărâri de Guvern localităţilor din Vâlcea precum şi un program care prevede alocările de fonduri din perioada imediat următoare.

Doamna ministru a promis sprijin pentru toate administraţiile locale indiferent de culoarea politică a primarilor din acestea. Dealtfel avem la redacţie o situaţia care demonstrează că numai în acest an 137 de unităţi şcolare din Vâlcea au primit fonduri direct prin mai multe HG-uri. Totalul fondurilor alocate pentru şcoli de Guvern este de 268.070.000 lei RON ( adică 2.680.700.000.000. lei vechi- o sumă pe care credem că mulţi nici nu ştiu să o citească).Contrar declaraţiilor lui Persu acest unităţi nu se află cu precădere în localităţi administrate de primari liberali.

În ultima perioadă au fost alocate mai multe microbuze şcolare peste 80% din acestea revenind unor comunităţi cu primari din alte formaţiuni decât PNL. Iar din acest an  127 de elevi din clasele VIII-XII vor primi burse de 400 de lei lunar din partea omului de afaceri Dinu Patriciu, tot la intervenţiile doamnei ministru Preoteasa. În nici un caz aceşti copii nu au fost selectaţi pe criterii politice ci după dosare . Condiţia era să aibă medii generale peste nota 8, să declare că nu vor abandona şcoala în anul următor iar venitul pe cap de membru din familiile din care provin să nu fie mai mare de 400 de lei lunar.Domnul Cîlea ştia toate aceste lucruri şi mai ştia şi că pentru binele unui judeţ eşti obligat să colaborezi perfect cu reprezentanţii guvernului indiferent de culoarea politică.

Ieşiri necontrolate gen Dumitru Persu tensionează reaţiile politice şi administrative şi produc uneori deservicii unor comunităţi locale. Tocmai de aceea preşedintele Consiliului Judeţean a fost nevoit să îşi ceară scuze public pentru atacurile lui Persu. Gestul său nu este formal ci dovedeşte o politeţe obligatorie la un lider responsabil. Bănuim însă că în interior, sufleteşte, domnului Cîlea nu i-a fost uşor să scrie textul următor pe care îl publicăm integral şi pentru care îl felicităm sincer:

COMUNICAT  DE  PRESă

Doamna ministru adjunct este totuşi vâlceancă

    Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a fost din nou, la începutul acestei săptămâni, la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Scopul vizitei, acelaşi cu care mai bătuse de trei ori la poarta ministerului, respectiv obţinerea fondurilor necesare pentru finalizarea programului de reabilitare şi igienizare a unităţilor de învăţământ din judeţ, în perspectiva apropiată a deschiderii noului an şcolar.

    Dialogul şefului administraţiei judeţului Vâlcea cu ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, s-a încheiat cu concluzia că sprijinul poate veni de la adjunctul său care este din Vâlcea şi răspunde de acest domeniu. Apelul la ministrul secretar de stat, prof. Svetlana Preoteasa, a dovedit că a fost şi a rămas fiică a Vâlcii.

    Discuţia cu domnia sa a fost sinceră şi, mai ales dătătoare de speranţe. În cadrul dialogului, au apărut câteva disponibilităţi de a alocare a unor fonduri, dar, din păcate, sunt foarte reduse faţă de necesar şi numai pentru o parte din localităţi. 

    Gestul doamnei ministru adjunct dovedeşte, până la urmă, că n-a uitat necazurile colegilor săi din Vâlcea şi că este nevoie de puţină înţelegere pentru că argumentele prezentate pe fundamente solide este singura cale pentru ieşirea din impas.

    Din aceste motive, preşedintele Ion Cîlea consideră că este de datoria lui să ceară public scuze pentru afirmaţiile la adresa doamnei Svetlana Preoteasa de către un coleg exact în ziua când secretarul de stat de sorginte vâlceană în Ministerul Educaţiei a manifestat puţină înţelegere faţă de greutăţile cu care se confruntă Consiliul Judeţean vis-a-vis de pregătirea noului an şcolar.

    „Sperăm că gestul doamnei ministru secretar de stat reprezintă un început de bun augur şi că va găsi urgent noi posibilităţi şi resurse financiare fără de care unităţile şcolare din Vâlcea nu pot fi reabilitate şi igienizate” – a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.


Compartimenul
Relaţii cu mass media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe