Gaura de 1,8 milioane euro la MENTCHIM

miercuri, 20 august 2008

 
DNA le-a spart „gaşca“

Gaura de 1,8 milioane euro la MENTCHIM

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi în legătură cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane euro, săvârşit în dauna SC MENTCHIM S.A. Râmnicu Vâlcea (societate la care statul este acţionar prin intermediul SC OLTCHIM S.A. Rm. Vâlcea), după cum urmează:

    - CRÂNGUŞ VALENTINA – fost director economic în cadrul SC MENTCHIM S.A., în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

    - BUDEA GEORGIANA – fost director comercial în cadrul SC MENTCHIM S.A, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor săvârşit în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul;

    - MIHAI ION – administrator de fapt şi director general la SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată;

    - ALDESCU ILIU├×ă IONEL – administrator al SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, săvârşit în formă calificată şi continuată,  în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
    
    - BUŞTEAN ION – administrator la SC NEERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată,  în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru sine.

 - PRESURă DRăGHICI – fost contabil şef în cadrul SC MENTCHIM S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată şi continuată, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul şi de fals la legea contabilităţii ;
    
Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus încetarea urmăririi penale faţă de ŞERBULESCU VASILE – fost director general al SC MENTCHIM S.A Rm.Vâlcea,  deoarece în cursul urmăririi penale a intervenit decesul acestuia.

    În rechizitoriul întocmit  procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

    SC MENTCHIM S.A. Rm.Vâlcea s-a constituit în cursul anului 2005 în urma externalizării activităţii de întreţinere şi reparaţii a SC OLTCHIM S.A. Rm.Vâlcea, iar peste 90 % din activităţi le derula cu această societate de la care şi primea peste 90 % din fondurile băneşti.

    În perioada 30 iulie 2005 - 09 iulie 2007, societatea a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanţii SC GEN FERO CHIM SRL Bucureşti şi SC NEFERAL IMPEX SRL Drobeta Turnu Severin.

    Concret societatea SC MENTCHIM S.A. Rm.Vâlcea a încheiat cu societăţile sus menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi ale atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste societăţi în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfă.

    Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale niciuneia din societăţi.

    Mai mult decât atât, în ce priveşte unul din contractele încheiate cu SC GEN FERO CHIM SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de aproximativ 3.400.000 lei, după care s-a întocmit un alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor.

    În ce priveşte marfa ce făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii SC MENTCHIM S.A. Rm.Vâlcea, nu existau fonduri alocate pentru acea marfă, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare.

În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor învinuiţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.
   

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELA├×II PUBLICE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe