Migraţia electoratului liberal

duminică, 10 august 2008

Migraţia electoratului liberal

Traiuan Guminski

Liberalii vor să maximizeze şansele celor doi candidaţi de ai lor principali, Emilian Frâncu şi Cristian Buican. De aceea au început o opreaţiune la care se pot alătura şi cetăţeni care nu au carnet  PNL dar care simt că nu au pe cine să vorete în colegiile în care domiciliază. Chiar şi redactori din Vâlcea se gândesc să se mute în acte în colegiul Brezoi. Susţinători de ai lui Cristian Buican  fac liste cu cei care ar fi dispuşi să îşi schimbe domiciliul. În zona de nord a judeţului PNL are mulţi primari şi mulţi susţinători cu gospodării mari.

Migraţia îmbracă o formă perfect legală. De exemplu un liberal cu domiciliul în Râmnic, unde PNL are şanse minime iar votul ar putea să se piardă îşi schimbă domiciliul, operaţiune care nu durează nici mult şi care nu costă mai mult decât două afişe color plus trei brichete inscripţionate cu sloganuri electorale, îşi mută domiciliul în casa unui liberal din Colegiul Brezoi. Operaţiunea pare a nu aduce un câştig substanţial dar dacă analizezi atent rezultatele de la alegerile locale din cele 23 de localităţi din colegiul Brezoi precum şi prezenţa la vot constaţi că deputatul poate fi ales direct în acest colegiu cu un 15-17 mii d e voturi.

Zona oricum este liberală iar contracandidaţii nu sunt nici de marcă şi nici dispuşi să cheltuiască sume mari în campanie. Mai mult, de la PDL, nimeni nu vrea să candideze în acest colegiu. Cei doi lideri liberali au în Râmnic minim 1000 d e persoane dispuse să facă mutarea . Dar se pot muta pentru a avea drept de vot în colegiul Brezoi şi liberali din colegiul Drăgăşani sau Bălceşti unde PNL are destui simaptizanţi. Se pot muta chiar rude şi prieteni din comunele din judeţele alăturate ( Sibiu şi Argeş) . dacă  Cristian Buican şi echipa lui mută suplimentar 2000 de oameni, votanţi siguri, în colegiul Brezoi au toate şansele să obţină mandatul fără probleme cu peste 50% din voturi.

Aceste voturi vor folosi şi lui Emilian Frâncu în tentativa de a ajunge primul senator liberal din Vâlcea de după 1989. Drept este că mutarea va maximiza şansele adversarilor din zonele în care pleacă liberalii şi va decepţiona candidaţii PNL din Râmnic care şi aşa se confruntă cu o campanie deloc uşoară. Modelul PNL poate fi urmat şi de PSD care dacă dispune d e fondurile necesare şi de candidaţi hotărâţi poate muta electorat în colegiul Horezu, Bălceşti sau Drăgăşani. Electoratul mutat din Râmnic ar ceda PDL cele două mandate de deputaţi din municipiu dar ar reteza şansele portocaliilor de a obţine vreunul în altă zonă.

Personal aştept să vad lista finală a tuturor candidaţilor după care, dacă nu apare vreo surpriză îmi voi muta domiciliul în casa unor amici din Boişoara sau din Malaia. Cei care fac această mutare şi au şi societăţi comerciale ar putea constata că la ţară impozitele şi taxele sunt mai puţine şi mai mici. Locuiesc în Ostroveni. Îmi poate spune cineva pe cine să votez? Care dintre candidaţi a făcut pentru Vâlcea mai multe decât Cristi Buican sau Emilian Frâncu?

Aş putea să mă mut la Lăpuşata unde prietenul meu Dan Mazilu va ajuge deputat dar pare prea departe . În Râmnic, votând degeaba, cu riscul de a fi reprezentat în parlament de un Petre Ungureanu sau Sorin Zamfirescu, a căror caractere le ştiu atât de bine încât am nevoie de antivomitive când le rostesc numele, nu mă văd mergând la urne. Şi ar fi pentru prima dată când aş lipsi de la vot. Ca şi mulţi dintre cei care vor alege un schimb al cărţii de identitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe