|luni, 30 martie 2015
  • Follow Us!

Romeo Popescu, patronul gazetei de perete, este pasibil de puşcărie 

Romeo Popescu, patronul gazetei de perete, este pasibil de puşcărie

• Procuratura a fost sesizată de Inspecţia în Construcţii de infracţiunile comise de „justiţiarul“ presei

Nicu Trandafir

 În urmă cu ceva vreme am publicat un articol extrem de critic la adresa fostului prefect Mircea Perpelea. Din coincidenţă articolul a apărut exact de ziua de naştere a acestuia. Ulterior fostul demnitar ne-a reproşat acest lucru suţinând că am dorit intenţionat să-i facem „un cadou”  .

De atunci verificăm atent zilele de naştere. Am întârziat publicarea în ediţia trecută a acestei anchete pentru că Romeo Popescu a împlinit 63 de ani la sfîrşitul săptămânii. L-am lăsat să-şi sărbătorească liniştit ziua, probabil pe proprietăţile sale din Dăeşti, construite ilegal în extravilanul unei comune în care, aşa cum veţi vedea în ediţia viitoare, primarul şi mulţi consilieri locali se fac complici la infracţiuni grave.

Construcţii ilegale în extravilanul comunei Dăeşti

În urmă cu aproape doi ani, în 20 septembrie 2006, Inspecţia în Construcţii Vâlcea declanşa un adevărat scandal în Vâlcea acordând mai multe amenzi de valoare foarte mare unei societăţi comerciale care aparţine ziaristului controversat Romeo Popescu. Profitând de relaţii apropiate cu primarul comunei Dăeşti, cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean şi cu mai mulţi şefi de instituţii, Romeo Popescu construise mai multe clădiri în extravilanul comunei Dăeşti.

Dintre acestea una era ridicată în rambleul căii ferate şi alta încăleca conducta de aducţiune cu apă de la Brădişor. Toate erau construite fără certificate de urbanism şi fără autorizaţii de construcţie. Inspecţia în Construcţii a dat amenziile, a dispus sistarea continuării lucrărilor şi intrarea în legalitate. Ziarul editat de PROMEO Media SRL, firma lui Romeo Popescu, a declanşat o campanie de presă ce continuă şi azi.

O campanie de denigrare a lui Ion Nicolae, inspector şef al Inspecţii în Construcţii şi a tuturor liberalilor. Popescu s-a victimizat susţinând că este victima unei grupări politice. Dar în acelaşi timp a apelat la relaţiile sale politice din Ministerul Transporturilor, condus atunci de PD şi de cele din conducerea Căilor Ferate pentru a scăpa basma curată. În instanţă a contestat valoarea amenzilor şi nu fapta în sine.

Prea era vizibil numărul mare de contravenţii. La Dăeşti, R.P. ridicase şi ridică un complex agrotursitic de mare amploare, dar în afara oricăror acte legale. A continuat să ridice construcţii, să edifice un pod fără autorizaţie, nu a demolat scara imensă de pe calea ferată unde spera să obţină o aprobarea stabilirii unei halte, şi-a făcut iaz de peşte, se alimentează cu apă potabilă direct din conducta de aducţiune de la Bădişor după un suspect contract cu societatea furnizoare de apă. Apă pe care o plăteşte la un preţ de trei ori mai mic decât râmnicenii.

Datorită relaţiilor cu penalul primar din Dăeşti se pare că va fi modificat PUG-ul localităţii iar administraţia locală va plăti peste 100 de milioane pentru a-i trece terenul extravilan deţinut în intravilanul comunei. Romeo Popescu a aruncat cu lături şi în redacţia noastră tocmai datorită faptului că nu am adoptat o politică redacţională de struţ, aşa cum fac alte redacţii care nu doresc să scrie despre infracţiunile comise de ziarişti. Nu am ascuns adevărul şi am fost şi noi insultaţi calomniaţi, chiar ameninţaţi cu bătaia. Nu-l ascundem nici acum deoarece nu putem face acest lucru.

Infracţiune în formă continuată

În 15 iulie anul acesta, o nouă echipă a inspecţiei în construcţii s-a deplasat în comuna Dăeşti pentru a vedea ce se întâmplă . Firma lui R.P. nu a achitat amenzile şi tergiversează prin instanţe un proces pe care speră să-l câştige datorită presiunilor şi relaţiilor.

Contravenţiile oricum există iar ele au fost transformate în infracţiuni după cum au constatat inspectorii IJC Vâlcea care au întocmit o nouă notă de constatare, în prezenţa primarului Ion Dobre, din care redăm doar fragmente : „La data prezentului control  stadiul fizic al lucrărilor de construcţii aparţinând SC Promeo Media SRL , situate pe amplasamentul menţionat mai sus, este diferit faţă de cel consmenat la data primului control  din 20 septembrie 2006, prin faptul că a fost continuată lucrarea d e protecţie mmalul drept pârâu Valea Albă, astfel :

la data primului control, protecţia mal drept era executată numai în dreptul anexei gospodăreşti pe o lungime d e 15, 3 m;
- la data prezentului control, protecţia mal drept este în curs de execuţie şi în dreptul construcţiei P plus M şi platformei adiacente.

3. Până la data prezenului control SC PROMEO Media SRL nu a obţinut autoritaţie de construire pentru lucrările începute ilegal la obiectivul de investiţii respectiv.

4. În conformitate cu prevedereile art 24 (1), lit. b din legea  50/1991, fapta comisă de SC Promeo Media SRL , de continuare a executării lucrărilor de construcţii, după dispunerea opririi acestora de către IJC Vâlcea, prin procesul verbal de control nr. 232/03/20.09.2006, constituie infracţiune.”

Procuratura ştie

La 16 iulie IJC Vâlcea a înaintat (adresa 1650) Procuraturii Vâlcea un document în care cere deschiderea urmăriiri penale pentru realizarea mai multor infracţiuni de către Romeo Popescu. Sesizarea IJC este însoţită de note de constatare, procese verbale, articole de lege, fotografii şi declaraţii. Mură în gură am putea spune. Numai că în Procuratură, Romeo Popescu are câţiva prieteni iar alţi procurori se tem de acest individ în stare să maculeze orice la adăpostul relaţiilor pe care le are  (mulţi spun că a fost turnător al Securităţii) şi a vârstei care-l protejează să ajungă acolo unde merită.

PROMEO MEDIA a beneficiat şi de fonduri europene pentru a achiziţiona capre şi nu ne-ar mira ca în documentaţia respectivă să-şi fi trecut anexe şi clădiri ridicate ilegal în Dăeşti. R.P. construieşte şi abia apoi încearcă să intre în legalitate. Probabil primarul Dobre îi va aproba până la urmă modificarea PUG-ului finalizat de acum patru ani, dar nevotat de consiliu tocmai pentru că periodic arhitectul Ciuruş trebuie să îl modifice în favoarea unor clienţi gen PROMEO.

Ruşinos este însă atitudinea unor funcţionari din Ministerul Transporturilor care au acceptat construcţia din rableul căii ferate, ilegală, fără documentaţie tehnică şi făcută pe proprietatea statului, de către o firmă privată ce editează un ziar pentru atacuri la comandă şi pentru lăudarea politicienilor compromişi şi a unor infractori.

Bookmark and Share

Leave a Response