PSD şi PNL, sfătuite să se alieze

luni, 30 iunie 2008

PSD şi PNL, sfătuite să se alieze

În urma unei analize amănunţite a rezultatelor alegerilor, în care a fost inclus şi judeţul Vâlcea, Institutul „Ovidiu Şincai” a recomandat PSD şi PNL să semneze un pact de neagresiune electorală, ca etapă premergătoare pentru o guvernare comună. Institutul Social Democrat „Ovidiu Şincai” a făcut o analiză politică cu privire la rezultatele înregistrate în urma alegerilor locale din 1 şi 15 iunie, precum şi cu privire la tendinţele viitoare care se conturează pe scena politică.

Potrivit acestui raport, principala recomandare este ca social-democraţii şi liberalii să semneze un pact de neagresiune electorală în vederea obţinerii unui scor bun în toamnă, pact care să reprezinte „o fază premergătoare pentru o guvernare comună a PSD şi PNL”, dar şi pentru „îndepărtarea lui Traian Băsescu de la putere”. Directorul executiv al Institutului, Anne Jugănaru, a declarat că o guvernare PSD-PNL este posibilă datorită faptului că principalul clivaj care separă viaţa politică din România nu mai este între stânga şi dreapta. „Principala linie de clivaj este între populism şi democraţie, între tabăra pro-prezidenţială şi cea care se opune neo-cezarismului.

S-a putut observa în timpul alegerilor locale faptul că, în majoritatea judeţelor, PSD s-a aliat cu PNL pentru a bloca ascensiunea PD-L, care este privit ca un partid prezidenţial şi ca un pericol la adresa democraţiei”, a explicat Anne Jugănaru. O altă observaţie a raportului este aceea că, din perspectiva dinamicii electorale, două formaţiuni politice - PSD şi PNL - înregistrează un trend ascendent, în timp ce PD-L este marele perdant, în principal din pricina implicării active a lui Traian Băsescu în campania electorală, dar şi din cauza faptului că anumiţi lideri democrat-liberali nu au reuşit să convingă comunităţile locale că pot oferi soluţii problemelor cu care acestea se confruntă.

Potrivit directorului executiv al Institutului, PSD a obţinut un scor foarte bun la aceste alegeri, deşi, comparativ cu anul 2004 a înregistrat cu 700.000 de voturi mai puţin şi a pierdut aproximativ 90 de mandate. „PSD a reuşit să obţină un scor promiţător ca urmare a eforturilor depuse de organizaţiile locale.”, se mai menţionează în raport. Raportul relevă că organizaţia de la Vâlcea a obţinut un scor aproximativ la fel ca în anul 2004 la Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe