Partidele declanşează campania internă pentru cele nouă colegii

luni, 30 iunie 2008

Vin parlamentarele uninominale !

Partidele declanşează campania internă pentru cele nouă colegii

• Cristi Buican merge în fieful liberal  • Sorin Zamfirescu, Petre Ungureanu şi Elena Udrea se bat pe cel mai sigur colegiu al PDL, cel din Râmnicu Vâlcea  • În Drăgăşani trei liberali vor să stopeze ascensiunea lui Bleotu  • Bătălie mare în PSD pentru obţinerea nominalizării în Colegiul Bălceşti  • Deputatul Vlădoiu va concura într-o zonă grea şi va ieşi pe locul doi după Matei Vintilă  • Ce mutare surpriză va face PC?

Următoarele alegeri parlamentare (din toamnă sau din primăvara lui 2009) vor avea loc uninominal. Judeţul nostru va fi împărţit în şase colegii electorale, populaţia din fiecare colegiu fiind reprezentată de un deputat. Două astfel de colegii vor forma un colegiu pentru Senat. Vâlcea va avea 6 deputaţi şi trei senatori iar calculele matematice arată că PNL, PSD şi PDL îşi vor împărţi în mod egal aceste mandate. Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL a anunţat public că liberalii care doresc să candideze îşi pot înscrie candidaturile până la 3 iulie la organizaţia judeţeană. Va urma o lună de campanie internă. „ Nu mă interesează cum fac.

Poate candida şi cineva care se înscrie azi în partid şi este confirmat până în 3 iulie. Poate fiecare candidat să înscrie câţi oameni vrea în partid pentru a avea susţinători la alegerile interne. Vom face apoi adunări generale pe fiecare zonă. Liberalii din fiecare colegiu vor fi chemaţi să voteze candidaţii. Nu pot să vă spun încă câţi vor fi. Am vorbit cu cei din Drăgăşani. Deşi este un colegiu greu pentru noi avem trei colegi care doresc să candideze.

Vom face dosare pentru fiecare candidat, vom face un clasament pe punctaje, alegeri interne, sondaje de opinie. Trebuie să stabilim cei mai buni oameni în fiecare colegiu. Vâlcea nu va avea candidaţi trimişi de le centru pentru că am obţinut rezultate foarte bune la alegerile locale şi la cele pentru Europarlament. Doar în cazul în care va exista un colegiu pentru care nici un membru al organizaţiei noastre nu va dori să candideze va fi desemnat un candidat de către conducerea centrală.”

Buican susţinut de Frâncu

Deputatul liberal a vrut să pună capăt speculaţilor din media . „Sunt mulţi care au lăsat să se înţeleagă că eu nu am vrut ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean să fie ales Cristi Buican. Nu e adevărat, am făcut tot ce am putut, i-am dat mână liberă să facă ce negocieri vrea şi cum vrea. Cei din PSD şi din PDL sunt vinovaţi că judeţul nu are un vicepreşedinte echilibrat, capabil, responsabil şi cinstit. S-a spus apoi că eu îl voi înlătura pe Buican din zona de Nord şi că voi păstra cel mai uşor colegiu pentru mine, pentru a-mi păstra postul de deputat.

Eu sunt deputat de Vâlcea, am muncit permanent, cunosc toate organizaţiile, toate primăriile, am susţinut şi voi susţine cât pot toate administraţiile chiar şi cele neconduse de liberali pentru că îmi respect postul şi sunt conştient de responsabilitatea mea. De aceea îmi voi depune zilele acestea candidatura pentru a deveni candidat în zona centru. Într-un colegiu care cuprinde aproape 30.0000 de electori din Râmnicu Vâlcea şi încă pe atât din comune limitrofe municipiului.

Îl propun pe Cristi Buican şi îl susţin drept candidat în zona de nord a judeţului. Va candida din partea PNL într-un colegiu pe care partidul nostru îl va câştiga sigur. Sunt aici fiefurile noastre tradiţionale, sunt primării pe care PNL  le-a câştigat cu peste 70 la sută. În plus Cristi Buican este născut în ├×ara Loviştei, este popular în toate localităţile, este cunoscut de oameni şi cred că este cel mai bun candidat din toate partidele pe acest Colegiu. Nu cred că cineva de la noi va candida împotriva lui, cred că nici împotriva mea deşi m-aş bucura să mai vrea un coleg pentru că m-ar împinge să alerg şi pentru alegerile interne deci să cunosc şi mai bine oamenii din colegiul în care voi candida.”.

Liberalii cred că există posibilitatea ca alegerile parlamentare să aibă loc abia în primăvară dar vor ca la începutul lunii septembrie să aibă deja desemnaţi toţi candidaţii pe toate colegiile. Frâncu s-a împotrivit ca cele două colegii (cel în care candidează Buican şi cel în care candidează el) să formeze un colegiu pentru Senat. „ Acel loc revenea sigur PNL. La noi ar fi fost o bătălie mare pentru a prinde acea candidatură iar ceilalţi doi candoidaţi ai noştri pentru Senat nu ar mai fi avut motivaţie să muncească în campanie. Acum şansele sunt echilibrate. Postul de senator îl putem obţine în oricare din cele trei colegii. Matematic îl vom obţine chiar dacă am avea un scor cu 5 procente mai mic decât la locale.

Cine face jocurile în PDL

Dacă la liberali desemnarea candidaturilor este un proces transparent şi democratic nu la fel pare că va fi la PDL. Aici bătălia mare este pe posturile aşa zise sigure de deputat. Pentru că Dorel Jurcan îşi va lua colegiul cel mai bun pentru Senat, cel în care majoritatea votanţiolor locuiesc în Râmnic şi în care poate beneficia de popularitatea şi implicarea primarului Mircia Gutău.

Posturile de deputat par mai accesibile pentru candidaţii PDL care vor concura în colegiul Râmnicu Vâlcea şi în colegiul în care va candida şi Frâncu. Pentru cel din Râmnic trag însă Petre Ungureanu ( actual deputat şi  reprezentant al grupării PLD ) şi Sorin Zamfirescu , fost primar al Râmnicului ( fost PCR-PN├×CD-PUR-PNL-UFD-PLD). Cei doi probabil vor fi eliminaţi în favoarea blondei Elena Udrea care are un atu pe care nici un bărbat din PDL nu îl poate avea vreodată. Chiar dacă unii lideri naţionali şi-ar schimba brusc preferinţele..

În zona de Nord va fi trimis probabil Samuel Vîlcu pentru a candida împotriva lui Buican alături de care putea obţine postul de vicepreşedinte la CJ dacă cei din PDL nu ar fi fost duplicitari . În celelalte colegii nu prea sunt şanse pentru PDL deşi au primar la Horezu unde este tare şi fostul senator Matei Vintilă. PDL mai are o zonă portocalie din Vâlcea  dar mică. E vorba de comunele vecine Şuşani, Lungeşti, Ştefăneşti, unde au obţinut mandatele de primar. Este de aşteptat ca jocurile din PDL să le facă Mircia Gutău. Acesta o va prefera probabil pe blondă şi pe Bebe iar sexagenarul Zamfirescu va muri consilier judeţean, sau va trăi suficient pentru a pierde şi acest post.

Persu vrea şi în Parlament

În PSD este linişte. Deocamdată. Primari, consilieri locali şi oameni care au muncit în campanie murmură nemulţumiţi pe la întîlniri private. Cuplul Cîlea- Persu pare decis să facă jocurile pentru liste. Nici urmă de competiţie internă sau de vot democratic. În Vâlcea probabil va candida şi cineva de la centru. PSD pare disperat şi de o alianţă cu PC. Nu ar fi exclus ca în cazul în care aceasta se va face în judeţul nostru pe unul din colegii să candideze un conservator. În zona Drăgăşani Vasile Bleotu pare a nu a vea concurenţă internă.

Lui Aurel Vlădoiu trebuie să i se dea şansa să candideze. Zona lui ar fi cea din colegiul Horezu. În Nordul judeţului nu prea se înghesuie nimeni. Toţi pesediştii ştiu că şanse maxime are cel care candidează la postul de deputat în zona Bălceşti precum şi cel care candidează la Senat în zona Drăgăşani. Visează la Parlament : Costi Rădulescu, Remus Grigorescu, Aurel Vlădoiu, Vasile Bleotu, Nicu Spiridon, Constantin Pîrvu, Ioana Liţă, Dumitru Persu.

Ar vrea şi Câlea dar nu poate. PSD nu ar accepta să piardă postul de preşedinte al Consiliului Judeţean pe care sigur nu l-ar mai prinde la nişte anticipate. Persu stă bine la Consiliul Judeţean dar cât de bine i-ar sta în Parlament unde ar putea freca menta pe un salariu gigant alăturat unei pensii de lux. În Parlament ar putea lipsi când ar vrea, ar avea timp de bârfe şi şuete nu ar da socoteală nimănui, ar avea imunitate. Ce bun ar fi colegiul din Bălceşti domnule Persu, nu-i aşa?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe