Alimentarea cu apă de la Perişani – recepţionată după aventuri de ani de zile

miercuri, 18 iunie 2008

Alimentarea cu apă de la Perişani – recepţionată după aventuri de ani de zile


• Lucrările de mântuială, remediate abia după schimbarea conducerii firmei constructoare
• Proiectul „cobai” al SAPARDULUI a scos peri albi administraţiei locale
• „A fost proiectul cu cele mai multe acte adiţionale, pentru că nu i-am lăsat să-l rezilieze” – spune primarul Sandu.

 Câştigătoarea mai multor licitaţii organizate pentru proiecte SAPARD la Vâlcea, firma Condor Deva, care a determinat nu demult Primăria Şuşani să restituie Uniunii Europene fondurile câştigate, din cauza nerealizării lucrării era foarte aproape de performanţa de a determina şi rezilierea contractului de alimentare cu apă de la Perişani – Vâlcea. Lucrările au fost finalizate şi recepţionate cu foarte mare întârziere, după nenumărate intervenţii.

În primă fază, acestea au fost efectuate de mântuială, cu materiale inadecvate şi mult peste termenele de finalizare, problemele fiind remediate abia după … schimbarea conducerii firmei. Pentru realizarea proiectului SAPARD, care prevedea alimentarea cu apă a patru sate din comuna vâlceană Perişani s-au folosit materiale de proastă calitate, iar reductoarele de presiune ale instalaţiilor au cedat de nenumărate ori după ce s-a făcut recepţia lucrării.

Proiect cobai pentru SAPARD

Finalizarea lucrărilor la proiectul SAPARD care prevedea alimentarea cu apă a patru sate din Perişani a fost o adevărată aventură atât pentru locuitori, cât şi pentru autorităţile locale. După nenumărate termene de finalizare amânate şi intervenţii pe lângă reprezentanţii SAPARD, lucrările au fost finalizate în august 2006. Pentru localnici, problemele abia atunci au început însă. Din cauza materialelor de proastă calitate folosite de societatea Condor, în calitate de antreprenor şi de firma SC CCFACC SA Râmnicu Vâlcea, în calitate de subantereprenor, ţevile şi reductoarele de presiune au cedat şi s-au spart de nenumărate ori, lăsându-i zile întregi fără apă pe locuitorii din Perişani care se racordaseră la reţea.

Investiţia de aproximativ 25 de miliarde de lei vechi de la Perişani, finanţată din fonduri SAPARD, a fost la un pas de a se duce pe apa Sâmbetei, după ce cele două firme membre ale grupului SARTEX-ARTEX Hunedoara, condus pe atunci de Doru Haiduc, au tot cerut amânarea termenelor de execuţie. „Acest proiect a fost un cobai şi pentru mine, şi pentru cei de la Agenţia SAPARD. Cred că este singurul proiect SAPARD din ţară care are semnate 10 acte adiţionale… Reprezentanţii firmei a fost neserioşi. Nu au folosit banii aşa cum trebuia. Patronul firmei lua banii, dar îi folosea în alte scopuri, nu pentru a investi în utilaje şi pentru a-şi plăti angajaţii, care plecau şi lăsau baltă lucrarea.”, spune Ion Sandu, primarul comunei.

În luna iulie a anului 2004, deşi constructorul mai avea doar o lună până la recepţia lucrării, nu se realizase decât 25 la sută din lucrare. Nici la un an după termenul iniţial de finalizare al lucrărilor situaţia de pe şantierul din Perişani nu era mult diferită de cea din 2004 deşi, în acel an, pentru lucrările realizate sau, mai bine zis, nerealizate, firma Condor SA a solicitat peste 10 miliarde de lei vechi, bani contractaţi de Consiliul Local Perişani de la Sucursala BCR Vâlcea, agenţia Calimăneşti-Căciulata.

La nici o lună după recepţia lucrărilor din 16 august 2006, problemele legate de alimentarea cu apă au început să dea iar bătăi de cap autorităţilor locale. Firma Condor s-a încumetat să înlocuiască ţevile abia după un an şi jumătate de când s-a spart primul reductor. „În urmă cu trei luni au înlocuit toate reductoarele din reţea. S-a schimbat conducerea firmei, probabil din cauza asta au respectat contractul. Acum au pus nişte reductoare de bună calitate.”, a afirmat primarul Sandu.

Firmă cu „renume” la Vâlcea

Firma hunedoreană este una cunoscută în Vâlcea, mai ales după ţepele pe care le-a tras administraţiilor locale de prin judeţ. Intrarea pe piaţa vâlceană a lucrărilor edilitare a firmei Condor SA Deva s-a petrecut în 2002, pentru lucrarea „Alimentare cu apă cartier Goranu - Râmnicu Vâlcea”. Valoarea contractului, pe care Condor SA nu l-a onorat nici până în prezent, se ridica la 22,148 miliarde de lei vechi. Tot din cauza firmei hunedorene, agenţia SAPARD anunţase că va anula finanţarea proiectului care viza alimentarea cu apă a cinci sate din comună.

Până la urmă, tot cu intervenţii din partea conducerii Consiliului Judeţean s-a reuşit finalizarea acestui proiect. Din cauza „profesionalismului” aceleiaşi firme, Agenţia SAPARD a anunţat că a anulat finanţarea lucrărilor la un proiect de alimentare cu apă din comuna Şuşani, motivul fiind întârzierea foarte mare de executare a proiectului, care aparţin firmei de construcţii care a câştigat licitaţia. La Şuşani, lucrările la reţeaua de alimentare cu apă a cinci sate au început să fie executate cu chiu cu vai în luna noiembrie 2004, acestea nefiind finalizate nici la ora actuala. Primarul comunei, Gheorghe Staiu a preluat proiectul de la vechea administraţie, dinainte de 2004 şi a încercat să obţină în zadar păsuiri de la SAPARD. „În cârca noastră a picat de fiecare dată sarcina de a ne duce la Agenţia SAPARD şi a cerşi mereu o amânare a termenului de predare a lucrărilor.

La început, nu montaseră nici măcar conductele şi se confruntau cu o acută lipsă de personal şi echipament. Apoi s-a schimbat amplasamentul, s-a schimbat şi soluţia de execuţie. Nici măcar drumul care duce la rezervoarele de apă nu fusese amenajat. De fiecare dată când ploua, ei opreau lucrările pe motiv că nu se putea ajunge la bazine din cauza drumului.” – afirma primarul. Directorul de atunci al ACCFACC SA, Ion Carcadia spunea că firma s-a confruntat cu obstacole neprevăzute în proiect la lucrările de la Perişani şi Şuşani şi că modificarea termenelor provine de la aceste aspecte nemenţionate în proiectul iniţial.

Scandalul declanşat de grupul de firme Sartex a stârnit la vremea respectivă nelinişte şi în cadrul sucursalei vâlcene a BCR, banca implicată în susţinerea programului SAPARD, măsura 2.1, prin creditarea a 18 consilii locale cu suma de 158,325 miliarde de lei, printre acestea numărându-se şi cele din Perişani, Ioneşti şi Şuşani, unde contractaseră lucrări cele două firme. La Ioneşti, firma cu pricina executa o lucrare de modernizare a unui drum comunal, începută în martie 2004.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe