Acţiunile combinatului, ridicate de cererea de … uree

miercuri, 18 iunie 2008

Acţiunile combinatului, ridicate de cererea de … uree

 Acţiunile combinatului vâlcean Oltchim, la fel ca şi cele ale Azomureş şi Amonil au crescut în ultima lună cu mult peste media pieţei, în contextual în care, pe piaţa internaţională se înregistrează o cerere ridicată pentru îngrăşămintele chimice, în special pentru uree, astfel că în atenţia investitorilor au revenit titlurile combinatelor chimice listate la Bursă. Cererea mare de uree a ridicat preţul acţiunilor Oltchim cu 15%, de la 0,87 lei la 1 leu. Brokerii afirmă că scumpirea mai lentă a titlurilor Oltchim este o urmare a incertitudinilor privind preluarea Petrochemical Argeş, începerea şi durata procesului de privatizare a combinatului din Râmnicu Vâlcea şi că, dacă va prelua Arpechim, firma care furnizează materia primă pentru Oltchim, am putea asista la o scumpire a titlurilor combinatului chimic.

Oltchim a încheiat primele trei luni cu o pierdere de 3,6 milioane lei, faţă de un profit de 5,6 milioane lei în perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 3%, de la 451,8 milioane lei la 467,4 milioane lei. Acţionarii combinatului chimic vor analiza în AGA, în luna iulie, majorarea capitalului cu până la 954,75 milioane de lei (265 milioane de euro), prin transformarea în titluri a creanţei AVAS, acţionarul majoritar cu 53,26%, de 508,48 milioane lei, şi aportul investitorilor minoritari.

Datoriile Oltchim către AVAS fac în continuare obiectul unui litigiu între companie şi acţionarul minoritar PCC SE Germania, care deţine 12,9% din capital şi care contestă transformarea creanţei în acţiuni, susţinând că o astfel de operaţiune reprezintă ajutor de stat şi contravine reglementărilor europene din domeniu. Evoluţia acţiunilor combinatului chimic a venit pe un rulaj cumulat de numai 5,4 milioane lei, ceea ce arată prudenţă din partea majorităţii investitorilor până la clarificarea situaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe