Turul doi de scrutin a fost extrem de disputat în Vâlcea!

luni, 16 iunie 2008

Turul doi de scrutin a fost extrem de disputat în Vâlcea!

Prezenţă bună la vot în judeţul nostru

 Aşa cum am anticipat încă dinainte de primul tur la scrutin forţa organizaţiilor politice din Vâlcea a mobilizat popula?ia la urne şi a clasat judeţul nostru pe o poziţie fruntaşă şi la alegerile de duminică. Dacă la ora 10.00 judeţul nostru se situa abia pe locul 14 în topul prezenţei la vot cu un procent de 9,7%, prezenţa la vot în judeţul Vâlcea era la ora 14.00 mai mare decât media la nivel naţional, de 33,52%. La ora 14.00 ne situam pe locul patru înaintea noastră aflându-se doar Ilfovul (unde în două localităţi s-a repetat turul I), Gorjul şi Doljul. Cu toate acestea, în multe secţii de votare vâlcenii nu s-au înghesuit să voteze.

Rudarii au asaltat sectiile de votare

Cea mai mare prezenţă la vot a fost în satele unde sunt mai mulţi rudari, ceea ce, în unele cazuri, a dus la suspiciunea că voturile ar fi putut fi cumpărate. „În mediul rural prezenţa la urne a fost de 37,69% , în timp ce în mediul urban de 27, 25%. Cred că vremea urâtă şi precipitaţiile abundente i-a ţinut pe mulţi dintre vâlceni departe de secţiile de vot”, a declarat Adrian Buşu, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ). În judeţul Vâlcea, turul al doilea al alegerilor locale s-a desfăşurat în 194 de secţii de votare din 47 de localităţi. Încă de la primele ore de la deschiderea urnelor, procesul de votare a fost perturbat. Două ştampile de vot au dispărut în localităţile Popeşti şi Ioneşti, la Ştefăneşti s-au împărţit saci de tărâţe în scop electoral, iar la Drăgăşani a încercat să voteze o minoră, iar o persoană a încercat să voteze cu buletinul alteia.

Bătălii aprige la Olănesti, Mihăesti si Bujoreni

Bătălii aprige au fost duse la Băile Olăneşti, Ocnele Mari, Mihăeşti, Drăgăşani, Bujoreni, Mateeşti, Popeşti şi Ioneşti. Încă de la primele ore ale dimineţii liderii partidelor aflate în competiţie s-au repezit în localităţile în care aveau candidaţi cu şanse. Politicienii de la centru au participat la slujbe religioase. În mediul rural la primele ore ale zile lumea dă de mâncare la animale, se spală, se îmbracă merge la biserică şi abia apoi la vot.

Acest lucru explică prezenţa mare la vot în intervalul 10.00-14.00. În fiecare localitate prin care am trecut am remarcat transportul auto efectuat cu electori de către staff-urile de campanie ale candidaţilor rămaşi în cursă. La Olăneşti PDL-istul Ioan Filip s-a confruntat cu o coaliţie politică, dictată de interese economice, a PNL-PSD-PRM-PIN. În zonă a staţionat mult şi deputatul liberal Emilian Frîncu care a participat la o slujbă religioasă. Tentaţi de postul de viceprimar promis de liberali pesediştii s-au angajat în susţinerea lui Ciucă (PNL) punând la dispoziţie activişti, autoturisme şi agenţi electorali. La Păuşeşti Măglaşi lumea a venit cu mic cu mare la vot. Timp de mai multe ore în faţa unei secţii de votare au staţionat ambii candidaţi rămaşi în cursă (Dediu – PC ?i Oprescu – PSD) supravegheaţi de jandarmi. Cei doi s-au lăsat fotografiaţi de noi împreună pentru a dovedi că sunt competitori cu educaţie şi duc o luptă dreaptă. În Bujoreni prezenţa la urne a populaţiei de etnie romă a fost bună. Rămâne de văzut cu cine au votat rudarii. În Stoileşti ploaia nu a împiedicat agitaţia în jurul celor patru secţii de votare. Candidatul liberal Marian Obogeanu a fost susţinut de viceprimarul în funcţie al Râmnicului, liberalul Constantin Monceanu în timp ce pesedistul Traian Ionescu s-a bazat în primul rând pe sprijinul adus de fiul său, preot în comună.

Tărănistii mobilizati la Popesti

În Călimăneşti pesedistul Ilie Amuzan părea a nu avea probleme în ciuda faptului că adversarul său, Dulcea, a beneficiat şi de voturile liberalilor. La Popeşti primarul liberal Constantin Şerban a trebuit să lupte, pe o ploaie puternică, împotriva unei alianţe nefireşti care susţinea un ţărănist fără experienţă mânat doar de orgolii şi de o soţie vanitoasă. La Mihăeşti primarul liberal s-a confruntat cu un candidat de la PIN susţinut în mod ciudat de o puternică societatea comercială din Bucureşti dar şi de către doi demnitari PDL prezenţi în zonă (!) în ziua alegerilor. (T.G., A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe