Procentele lui Mircia (I)

miercuri, 27 februarie 2008

Procentele lui Mircia (I)

Traian Guminski

 Duminică, primarul Râmnicului îşi va lansa candidatura pentru un nou mandat în Sala Sporturilor. Va fi mai puţină muzică decât se aşteaptă unii şi mai multă vorbărie. Se vor prezenta pe mari panouri, imagini. Cu Râmnicu aşa cum era în 2004, cu Râmnicul aşa cum este azi şi cu proiecte despre cum vrea actualul primar să arate oraşul în 2012. Este provocarea edilului care deocamdată nici nu ştie exact care vor fi adversarii săi direcţi.

Probabil, public spune că nu contează. În interior, îşi doreşte anticipatele cu o frenezie uşor explicabilă. Dacă parlamentarele ar avea loc concomitent, Ion Tudor şi Emilian Frâncu nu îi vor mai încurca socotelile. Este şi acesta un calcul. Teoretic. În practică, nu adversarii contează pentru actualul primar. Cei care nu îl vor vota vor merge la urne cu gândul de a vota pe oricine numai pe el nu.

Unii colegi din presă spun că sondajul actual real arată că Gutău are un 32 la sută pe care PDL l-a umflat la 38 la sută. Ceea ce ar însemna un tur doi de scrutin. Iar un tur doi de scrutin se poate sfârşi pentru actualul primar aşa cum s-a sfârşit în 2004 pentru ţărănistul Zamfirescu. Iar acum, Zamfirescu va fi pe lista lui Gutău. Şi toţi duşmanii lui vor vota împotrivă. Colegii de partid ai primarului uită că în Râmnic sunt mulţi care nu îl înghit pe Jurcan, pe Samuil Vâlcu, pe Petre Ungureanu.

Toţi aceştia vor vota împotriva actualului edil. Chiar dacă în interiorul lor, ei recunosc că acesta are realizări. Acelaşi lucru îl vor face apropiaţii şi colegii de partid ai lui Nicolae Pătru, ai lui Constantin Rotaru, ai lui Dumitru Buşe. Acelaşi lucru îl vor face patronii zecilor de firme, care nu au avut acces la lucrări edilitare în municipiu de patru ani. Plus o mare parte a salariaţilor lor.

La ei se adaugă familiile a peste 7.000 de membrii de partid ai PNL şi PSD. Există apoi o mare categorie de oameni care ar avea de câştigat dacă au loc două tururi de scrutin. Nu are rost să îi enumăr aici. Staff-ul de campanie al primarului ştie la cine mă refer.

În patru ani de mandat, primarul a făcut multe pentru oraş dar şi-a atras şi duşmani destui. Mulţi din cei care spun că Gutău a făcut treabă sau care ştiu acest lucru, nu îl înghit. Şi nu vor vota cu el. Şi pentru primar e grav că dintre aceştia mulţi au puterea de a influenţa rude, colegi, salariaţi, subalterni, vecini. Este la fel de adevărat că unii pensionari realizează că anul acesta, impozitele pe locuinţe au fost mai mici decât acum 10 ani când primar era Sorin Zamfirescu. Dar aceşti pensionari habar nu au câte taxe şi impozite şi ce cheltuieli au avut unii cetăţeni din Râmnic, care au vrut să facă şi ei ceva.

Şi mulţi dintre aceştia au cheltuit dar în final nu au fost lăsaţi de primar să construiască. Râmnicu Vâlcea este un oraş atipic pentru sondorii opiniei publice. Pentru că există o diferenţă între cei care spun că primarul Gutău a fost un edil bun şi dintre cei care îl vor vota. Procentul real nu îl poate şti nimeni. Iar spectacolul de duminică, circul, trebuie dublat cu multă pâine de actuala administraţie pentru a obţine un nou mandat.

Nu sunt dintre cei care spun că Gutău nu merită un mandat nou. Dar ştiu ce gândesc cei care scriu că Gutău trebuie reales. În sinea lor, ei îşi doresc cu ardoare un tur doi de scrutin. Un tur care l-ar forţa pe primar să se „implice” mai mult în susţinerea lăudătorilor de profesie. (va urma)

Alte stiri din editia local:

(Impact)În Justiţie există o mafie
(Actualitate)La judecată cu Băsescu, pentru Nadia Comăneci
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Interes mare pentru Centrul de Convenţii de la ...
(Administratie)Procentele lui Mircia (I)
(Impact)Elevii din Făureşti fac autostopul în drum spre...
(Administratie)Primarul Horia Horăscu a făcut din nou spectacol
(Administratie)Comuna Scundu are un primar de nota 10
(Administratie)În Orleşti se introduce canalizarea
(Administratie)Liberalul Popolan face treaba primarului din Dă...
(Fapt divers)Bătrânii şi poliţiştii, parteneri în combaterea...
(Sport)Sportivii lui Mihai Ioniţă s-au întors cu un nu...
(Administratie)Primarul Ion Cătănoiu a schimbat faţa Ioneştiului
(Politica)Ion TUDOR, presedintele Organizatiei Municipale...
(Impact)Primăriţa din Runcu a fost victima unor mizerabili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe