Tineret- mândria ţării

duminică, 24 februarie 2008

Tableta a… politică

Tineret- mândria ţării

                            
de Mihai Râmniceanu
    
Din nou e pusă pe tapet problema autonomiei ţinutului secuiesc, care nu cade deloc bine la nici un nivel - administrativ, politic, firesc, moral sau cum vreţi s-o luaţi. Ce să faci, nu s-au dus udemeriştii degeaba în documentare la Koso… vor şi ei, şi iar vor, că mereu au vrut, deşi au de toate şi ca nimeni: reprezentare parlamentară, partide, oameni extrabogaţi, prezenţă la europarlamentare etc., etc. Dom’ preşedinte zice că numai împreună trăim bine.

Bine – bine, dar cu cine?
Peste toate aceste evenimente greu de neglijat, se aşterne unul şi mai important, am spune, care, parcă, a venit aşa, deodată, nu se ştia, nu se vedea, nu se simţea, nu se observa din rezultatele foarte slabe! A venit problema tineretului şi a tot ceea ce se întâmplă în şcoală.

Unii îl numesc dezmăţ! O fi aşa, dar prea ne-am trezit târziu. Şi mă apuc să întreb degeaba: ce fac organizaţiile pentru tineret (hai să spunem şi cele politice), pentru a preveni sau a scoate drogul din şcoală? Se spune despre cadrele didactice că sunt plictisite? Poate nu sunt cointeresate. Iar profesorii spun că de vină este lipsa celor şapte ani de acasă, dacă nu chiar mai puţini. Şapte ani de-acasă. Cu cine? Biata bunica, ce lupte duce ea!

Nu-i nimic, fenomenul iar nu pare a fi îngrijorător, specialiştii spun, şi-ţi vine să zâmbeşti amar, că avem un popor suficient de sănătos, cu vitalitatea necesară pentru a scăpa de aceste tare. Numai că, sau îl ţinem serios sub control pe tânăr şi-l educăm aducându-i părinţii acasă, sau devenim o ţară de oameni bolnavi. Bine că până acum suntem sănătoşi.

Haida, de, ce apă beau de ne tot se îmbată cu asemenea vorbe veniţii la microfonul teveurilor!
I-auzi ce spun vrâncenii: 46 la sută din elevii judeţului au început viaţa sexuală din liceu, 10 la sută se dedau cu alcoolul, chiar şi la şcoală, în Alba, la 14-15 ani, câteva tinere şcolare au devenit mame, agresivitatea este spectacol zilnic în fiecare şcoală românească şi aşa mai departe. Ce buni suntem la procentaje, la cântărirea fenomenelor!
   
Nu-i nimic, avem destui tineri ca brazii, chiar şi la un colegiu cu renume din Râmnic, care chiar cu această problemă se ocupă, cu creşterea… brazilor! Şi pentru ca şi profesorii să fie la nivelul tinerilor „brazi”, îi concurează pregătindu-se în noua sală de fitness, deschisă de vreo patru luni şi echipată cu bani de la ministerul de resort (n-avea ce să mai facă acest colegiu cu 13.300 lei, decât o asemenea sală) ca să aibă profesorii forţa să lupte pe bari… catedre cu tinerii. Elevii în sala aceasta? Ce să caute nesupravegheaţi, când aparatele nu sunt omologate! Dacă se… accidentează! Dar Inspectoratul Şcolar a trimis echipa de control să vadă ce se întâmplă cu fitness-ul acesta, vezi Doamne, nimeni nu ştia nimic… de patru luni!
   
În vremea aceasta vipiştii politicii şi ai administraţiei, de la Bucureşti, fireşte, s-au strâns la Palatul Parlamentului, contra unui bilet de 650 de lei, bani de-ai lor, la a treia ediţie a Balului vienez… românesc, organizat în scopuri caritabile pentru nevoiaşi.
   
Pe când şi un bal pentru nevoiaşi, că acesta, de fiecare zi, care rimează mereu cu spital, nu se mai sfârşeşte…
   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe