Taxa pe taxă…

miercuri, 20 februarie 2008


Tableta a… politică

Taxa pe taxă…

de Mihai Râmniceanu

Suntem pe primul loc. În Europa! Mândria naţională şi sărăcia mondială, la care stăm deosebit de bine, ne „gâdilă plăcut urechile” când primim o asemenea veste, „promovată” de actualul guvern, mereu îngrijorat de soarta poporului şi de faptul că nu mai are pe unde scoate cămaşa, că bugetul scade, că viaţa e cum e. Şi atunci au venit „măsurile sociale”, în sprijinul celor care au mari nevoi cotidiene.

Măsuri care ne-au adus pe primul loc în bătrânul continent, la ceea se chemă taxe şi impozite, dar, de fapt, ar trebui să-i spunem jecmăneală! O minte bolnavă de impozită s-a gândit cum să mai fie introdusă mâna cea lungă a culegătorilor de taxe în buzunarul rupt al poporului. Şi ideea a venit, că la idei suntem cei mai tari, la ideile care iau, nu la acelea care construiesc ceva din care să mai iasă o pâine mai ieftină, o recoltă mai bună, o politică mai sănătoasă, un salariu mai decent pentru fiecare, nu doar pentru ei. Tot pentru ei, mereu pentru ei, totdeauna lor!

De ce mândrie naţională? Pentru că avem circa 100 de taxe şi impozite şi tot nu ajung! Poftim de pricepe de ce trebuie un impozit la cadouri!, la abonamentul, la cartela de telefon, şi aşa aranjat cum trebuie, pe o treime a venitului din natură, pe primele de asigurare, pe plata de angajator, pe banii primiţi din gărzi, pe cadourile primite de copiii angajaţilor, pe plata cu ora, la care se mai adaugă 12 contribuţii la TVA, alte 12 contribuţii sociale, impozitul pe teren, taxe de drumuri, cele privind… parafiscalitatea şi aşa mai departe, că până la sută scrie în… carte, în Monitorul Oficial, adică!

Sunt, însă, foarte îngrijorat: de ce n-or fi pus taxă şi pe şpagă?
Şi totuşi, gânditorilor acestor taxe peste taxe le-au scăpat multe, foarte multe alte surse de impozit. Să le spun, să nu le spun? Mi-e că iar dă cineva un tun, pe seama ideilor mele, că aud despre unul foarte recent, dar nu-mi aparţine, Doamne fereşte!, cu „asfaltatorii prezidenţiali”. Acum, dacă m-am angajat în subiectul acesta, n-am decât să-mi dau drumul la gură.

Aşadar, stimaţi şi iubiţi făcători de impozite, cum de v-a scăpat domniilor voastre ocazia altor impozite extrem de importante pentru buzunarul prea mare şi nesătul din care vă câştigaţi salariul pentru transpiraţia şi gândirea folosite la jaful asupra bietului român? Păi, dragă domnule inventator de impozite, cum ai uitat, boier dumneata, despre impozitul pe impozit, impozitul pe somn şi nesomn, ultimul foarte frecvent la români, impozitul pe vorbă lungă, acesta ar fi bun în parlament, impozitul pe promisiuni, tot acolo i-ar sta bine, dar şi la partidele politice, mereu mai înfrigurate de ceea ce se întâmplă pe tabla jocurilor politice, impozitul că trăim, că muncim, că gândim, că suntem bolnavi, impozitul pe râs, dar, mai ales, pe plâns, că şi aici e de câştigat bine, impozit pe mersul pe dreapta... Şi mai este ceva: de ce doar impozitul pe venit?

Să se iniţieze şi impozitul pe plecat. Să stea cineva la uşa plecatului şi să-i atragă atenţia că nu poate pleca în lumea celor drepţi, în loc cu verdeaţă, până nu dă taxa de plecare definitivă. Dar, acum e acum, aici e aici, asta este propunerea noastră de cea mai mare valoare, de fapt e o întrebare: când se va introduce, şi de ce nu s-a făcut asta până acum, impozitul pe prostie. Să vezi atunci bani la bugetul statului!

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Derbedeul Meilă terorizează Berbeştiul
(Fapt divers)Copil abandonat pe scara unui bloc
(Reportaj)Fenomenul Mateeşti se poate muta la Muereasca
(Sparle si soparle)Sparle si Soaprle
(Editorial)Coşmarul întreţinerii
(Administratie)Bărbăteştiul este o comună europeană sub admini...
(Administratie)Horezu se modernizează sub conducerea inginerul...
(Administratie)Drumuri ecologice la Măldăreşti
(Politica)Învatamintele independentei provinciei Kosovo
(Sport)ETO Gyor şi Hypo Viena conduc în grupele Ligii ...
(Fapt divers)Trei urmăriţi internaţional din Vâlcea, aduşi î...
(Editorial) Taxa pe taxă…
(Actualitate)30 de camere video – cu ochii pe vâlceni
(Actualitate)Internet cu programare pentru pensionari
(Administratie)Despăgubiri pentru sinistraţii de la Mateeşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe