Hocus – pocus

miercuri, 13 februarie 2008

Tableta a… politică


Hocus – pocus

de Mihai Râmniceanu

Circul politic este în floare, mereu în actualitate! Uite ministrul, nu e ministrul e scamatoria politică cea mai bine practicată de politicienii îmbolnăviţi de schimbare. Schimbare pentru ei! Justiţia are şi n-are ministru, apărarea e în aceeaşi situaţie şi, colac peste pupăză sau peste guvern, în cazul de faţă, se vorbeşte, se vrea şi o moţiune de cenzură, care doreşte dărâmarea domnului guvern. I se cere şi o demisie de onoare, lu’ domnu’ acesta! Ce ne mai trebuie miniştri? Să pice toţi odată! Ce dacă e lumea cu ochii pe noi şi nu înţelege de ce ne tot ţigănim pe funcţii, pe scaune, pe „eu am dreptate”, pe dosare, pe ce-am făcut şi cum am făcut? Vreau oameni cu viaţa nepătată şi pot să sting lumina peste politica românească, dar, deocamdată n-am… nici o şansă. Se conjugă verbul a fi în fiecare zi! A fi ce? A fi ei!!

Reîntorcându-mă la cuvintele demisie şi onoare, mă gândesc că mai de onoare ar fi să fie demise preţurile necontrolate, să fie demişi demnitarii din funcţiile la care nu renunţă deloc, ca „activităţi suplimentare”, aducătoare de bani serioşi.

De ce nu se răspunde cererii populaţiei de a se desfiinţa taxa auto, când peste 30.000 de români, până mai ieri, se împotriveau şi comentau surzenia cu care este tratată problema, mai ales că, iată două cazuri, pentru o maşină care a costat 4000 de euro proprietarul a plătit o taxă de 2000 de euro, iar pentru una de 8000 de euro, un clujean a dat o taxă de 3200 de euro!

Lumea se schimbă în rău, din zi în zi. Bombardamentul de ştiri care te îngrijorează şi te face să stai în casă e pe primul loc. După Craiova, după Bucureşti, la Tuzla oameni (oameni?!), care nu ştiu ce e legea şi nici habar nu vor să aibă de ea, se bat până recurg la sabie, alţii, cu funcţii şi bani grei în buzunar, se luptă în cuvinte şi ne delectează cu un limbaj care te uluieşte şi te minunezi ce poată să facă puterea în mintea unui om care reprezintă o comunitate, o funcţie administrativă şi politică, o răspundere şi nu este doar un X.

Nimic nu se reduce. Nici preţurile, nici teroarea politică, nici lupta inegală dintre unii şi alţii, nici bătălia pe scaune mai mari sau mai mici, nici tensiunea, nici războiul între palate, nici implicarea unor afacerişti în tot felul de operaţiuni necurate, nici invitaţiile la parchetul general… A da, vom avea forţă de muncă din Bangladesh! Vin cei cu un dolar pe zi, ca mijloc de trai, la ţăranul român, cel cu un leu pe zi! Vin la meserii fără pregătire superioară!

Şi totuşi, ceva se reduce: vizibilitatea! Vizibilitatea care a afectat şi spectrul politic, şi pe cel economic, şi pe cel social, şi pe cel moral… Aşa e iarna, dar lungă mai este!

Da, ceva mă linişteşte, dar nu prea mă ajută cu nimic: aflu că Napoleon n-a fost otrăvit! Împăratul a murit de cancer la stomac. Şi?

Apoi, hocus-pocus, iar mă frământ, mă îngrijorez profund, pentru că, se spune că a venit, din nou, cu coduri de diferite culori, iarna.

Ştiţi povestea cu iarna? Iar-n-a…m răbdare, bani, timp să ascult şi să „admir” toate aceste evenimente care n-au nimic comun cu viaţa românului. Oare?

Alte titluri din editia curenta

(Reportaj)Primarul din Mateeşti, incompetenţă maximă
(Administratie)Lădeştiul, Lăpuşata şi Roeştiul sunt administra...
(Fapt divers)Spărgătorii reprezentanţelor de la Vâlcea, depi...
(Sparle si soparle)Sparle si Soparle
(Administratie)Primarul Gutău joacă totul pe cartea investiţiilor
(Fapt divers)Furturi masive de motorină, din locomotive
(Editorial)Hocus – pocus
(Administratie)Gheorghe Iordache edilul din Drăgăşani, gentelm...
(Administratie)Milioane de euro pentru verificarea aerului din...
(Fapt divers)Cinci răniţi, în urma răsturnării unui autobuz
(Fapt divers)Poliţia din Lădeşti are sediu nou
(Sport)Chimista Ramona Maier, pe locul trei în top 10 ...
(Politica)Preşedintele PAS, Constantin Rotaru
(Administratie)Primarii care nu rezolvă problema proprietăţilo...
(Sport)Premieră în fotbalul juvenil vâlcean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe