Valea Oltului, coşmarul şoferilor

duminică, 10 februarie 2008

Valea Oltului, coşmarul şoferilor

 Valea Oltului urmează să intre în următoarele luni într-un amplu proces de reabilitare şi stabilizare a versanţilor, cu bani împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiţii. Circulaţia de pe Drumul Naţional 7 este îngreunată în continuare din cauza căderilor de pietre de pe versanţi, iar toată săptămâna trecută, alpiniştii utilitari au curăţat versanţii în zona viaductului Cârligul Mare.

Trafic îngreunat

În toată această perioadă, traficul rutier s-a desfăşurat cu greutate pe Drumul Naţional 7, în special în zona Cârligul Mare, la kilometrul 206, din cauza lucrărilor de curăţare a versantului. Conducătorii auto care au tranzitat zona au fost nevoiţi să aştepte câteva zeci de minute în coloane, formate pe ambele sensuri, traficul fiind oprit în perioada în care alpiniştii au dislocat stâncile de pe versant.

Poliţiştii prezenţi la faţa locului au dirijat circulaţia, blocând temporar traficul în perioadele când alpiniştii şi angajaţii Administraţiei Naţionale a Drumurilor, districtul Vâlcea degajau stâncile de pe versanţi. În zona periculoasă, o maşină a fost avariată la începutul săptămânii de un bolovan căzut pe parbriz. „În maşină care circula dinspre Sibiu se aflau două persoane, iar bolovanul a căzut pe parbriz şi l-a spart.

Niciuna dintre cele două persoane nu a fost rănită“, a spus Radu Renga, prefectul judeţului. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă în urmă cu câţiva ani, când un alt bolovan a căzut pe o maşină, zona nefiind semnalizată corespunzător, iar un poliţist a rămas mutilat pe viaţă.

Nu se investesc bani pentru stabilizare

Problema căderilor de pietre pe valea Oltului este însă una foarte veche. Din păcate, în zonă nu a investit nimeni în mod serios pentru stabilizarea versanţilor. Proiectul de executare a unor copertine de protecţie pe Drumul Naţional 7, în zonele periculoase stagnează de câţiva ani. Reprezentanţii de la Drumurile Naţionale au propus chiar construirea unor tunele rutiere în zonele unde versanţii nu pot fi stabilizaţi, dar proiectul a rămas în stand-by datorită faptului că de la minister s-a stabilit că nu existau destui bani care să poată fi investiţi în astfel de lucrări.

Acum, problema pare să fie pe cale de rezolvare. „De data aceasta chiar se vor face nişte lucrări, care vor începe de la kilometrul 198, de la intrarea în defileu, până la 226, la Câineni. Luna aceasta urmează să se desfăşoare licitaţia, iar lucrările estimez că ar putea începe la sfârşitul lunii aprilie sau mai, urmând să dureze doi ani.” – spune Eugen Mănescu, directorul de la Drumuri Naţionale Vâlcea.

În următorii doi ani,circulaţia se va desfăşura cu restricţii în perioada cât se vor executa lucrările. „Acesta este un drum important şi intens circulat, va trebui să impunem anumite restricţii, dar cred că nu vom bloca circulaţia, ci se va lucra eventual ca şi până acum. Cu siguranţă vor începe lucrările în acest an. A fost deja realizat proiectul tehnic.

De data aceasta, curăţarea versanţilor a fost făcută de alpiniştii vâlceni, dar ei nu au utilaje speciale pentru asta, au lucrat cu sculele lor.” – a mai precizat directorul Eugen Mănescu. Şoseaua este tranzitată de zeci de maşini zilnic, iar, până la începerea lucrărilor, bolovani, mai mici sau mai mari cad aproape în fiecare zi de pe versanţi, fără ca cineva să ia măsuri. Şi prefectul de Vâlcea, Radu Renga i-a solicitat ministrului transporturilor, Ludovic Orban, fonduri pentru stabilizarea versanţilor de pe DN 7 şi pentru finalizarea mai multor lucrări care se fac la viaductele de pe acest tronson.

Alte titluti din edita curenta

(Impact)Case înghiţite de pământ la Mateeşti
(Politica)Nicolae Jivan pleacă din PNL Valcea
(Administratie)Primarul Gheorghe Şerban a făcut fabrică de pro..
(Impact)Leasă îl sponsorizează pe Becali
(Actualitate)Sinistraţii de la Ocnele Mari – în pragul...
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Fapt divers)Sute de mii de euro pentru şcolirea hackerilor ..
(Actualitate)Valea Oltului, coşmarul şoferilor
(Sport)Adunarea Generală a AJF a decis în şedinţă ordi...
(Editorial)Campanie profesionistă
(Fapt divers)Miliţianul Chituc nu ştie ce face
(Finante)Atenţie angajatori: se apropie termenul limită ...
(Actualitate)Nouă microhidrocentrale noi la Vâlcea.
(Administratie)Balul bobocilor, din bani destinati sportului s...
(Fapt divers)IPJ Valcea Buletin de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe