Sinistraţii de la Ocnele Mari – în pragul disperării

duminică, 10 februarie 2008

Sinistraţii de la Ocne – în pragul disperării

 Sinistraţii de la Ocnele Mari, care se află în zona de risc maxim au ajuns la limita disperării, crezând că se vor dărâma casele peste ei până când autorităţile se vor gândi să le construiască noi case. La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor şi ai societăţii Conversmin s-au întâlnit la Ocne pentru a discuta situaţia sinistraţilor şi le-au promis oamenilor că îi vor rezolva în cel mai scurt timp. Ei estimează că peste aproximativ două luni va începe construcţia noilor locuinţe pentru sinistraţi, la Copăcelu.

Case crăpate şi teamă

Mai multe locuinţe de pe strada Ştrandului, din localitatea Ocnele Mari, sunt la un pas de prăbuşire. Marţi după-amiază, şase dintre proprietarii imobilelor afectate au apelat la ajutorul subprefectului Anuţa Handolescu. Alunecările de teren s-au accentuat chiar şi într-o regiune aflată în afara aşa-zisului perimetru de risc. Din această cauză, locuinţele de aici au intrat ultimele pe lista de risc a Guvernului.

Oamenii aşteaptă cu sufletul la gură să fie mutaţi, deoarece de sub casele lor a început să iasă apă, iar drumul li s-a prăbuşit pur şi simplu, după primele probleme în caverna din Câmpul I de sonde. „Nu ştim ce să mai facem. Eu am casa construită din 1996, şi acum deja îmi intră apă prin ziduri, iese apă din pământ şi se strânge în curtea mea.” – spune Ion Câlea, unul dintre sinistraţii de pe strada Ştrandului.

La ultima întâlnire între autorităţi s-a discutat şi problema strămutării localnicilor din zonele care pot fi afectate de scurgerile de saramură, fiind vorba, printre alţii, şi despre cei aflaţi pe strada Alexandru Ioan Cuza, precum şi despre terenurile ameninţate de construirea digului, echipele de specialişti deplasându-se în zona de regularizare a pârâului Sărat.

S-au purtat, de asemenea, o parte din negocierile privind despăgubirile cetăţenilor ale căror gospodării vor fi strămutate. „O parte dintre localnici nu au acceptat soluţia financiară, rămânând ca peste 30 de zile să îşi prezinte opţiunile, de care sper să se ţină cont. Totodată, specialiştii s-au deplasat şi pe strada Ştrandului pentru a vedea două gospodării care au intrat mai târziu în grupul celor ce urmează a fi strămutate.” – spune primarul localităţii, Gheorghe Radu. Mai multe locuinţe de pe strada Ştrandului, din localitatea Ocnele Mari se pot prăbuşi înainte ca autorităţile să înceapă construcţia noilor case.

Evaluare a gospodăriilor

În timp ce societatea Conversmin tărăgănează de mai bine de doi ani demararea construcţiei caselor, în prezent nu este demarată nici măcar acţiunea de achiziţionare a terenului. În aşteptarea strămutării, oamenii şi-au reparat casele cum au putut. „Nu se mai dau autorizaţii pentru construcţie în zonele de risc, dar nu-i poţi opri pe oameni să-şi mai repare crăpăturile la casă sau să văruiască, asta se face fără autorizaţie. Discuţiile purtate cu reprezentanţii Conversminului şi cu cei de la Ministerul Finanţelor i-au mai liniştit pe oameni, care speră în continuare să fie mutaţi din zonă. „Acum mai este cum mai este, dar noi ne-am făcut drumul acesta, pe care mergem singuri, a cărat piatră un băiat de aici, din împrejurimi, dar vă daţi seama ce se va întâmpla cu noi la primăvară, când va începe să plouă. Negocierile cu sinistraţii s-au purtat însă „cu uşile închise”, departe de ochii presei. Reprezentanţii statului le-au promis oamenilor că, în maximum două luni va începe construcţia caselor la Căzăneşti, iar până la sfârşitul anului se vor putea muta în casă nouă.

Alte titluti din edita curenta

(Impact)Case înghiţite de pământ la Mateeşti
(Politica)Nicolae Jivan pleacă din PNL Valcea
(Administratie)Primarul Gheorghe Şerban a făcut fabrică de pro..
(Impact)Leasă îl sponsorizează pe Becali
(Actualitate)Sinistraţii de la Ocnele Mari – în pragul...
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Fapt divers)Sute de mii de euro pentru şcolirea hackerilor ..
(Actualitate)Valea Oltului, coşmarul şoferilor
(Sport)Adunarea Generală a AJF a decis în şedinţă ordi...
(Editorial)Campanie profesionistă
(Fapt divers)Miliţianul Chituc nu ştie ce face
(Finante)Atenţie angajatori: se apropie termenul limită ...
(Actualitate)Nouă microhidrocentrale noi la Vâlcea.
(Administratie)Balul bobocilor, din bani destinati sportului s...
(Fapt divers)IPJ Valcea Buletin de presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe