Ce se-ntîmplă la Poliţie

duminică, 3 februarie 2008

Ce se-ntîmplă la Poliţie

Traian Guminski

Probabil se întâmplă ceea ce se întâmplă în toate sectoarele. Apropierea alegerilor din acest an naşte presiune politică asupra poliţiştilor. Aceştia sunt apolitici, pe hârtie. În realitate oamenii au vederi politice, simpatii şi antipatii. În timpul unor alegeri, ca ziarist, am stat deseori în preajma unor oameni politici mai mari sau mai mici pe care i-am auzit referindu-se la un şef de post, un şef de serviciu sau un comandant mai important cu expresiile : „ E de-al nostru” sau „ ăst nu e cu noi”.

Pe lângă acţiuni generate de aceste presiuni sunt şi altele generate de dorinţa unor poliţişti de a prospera, de a face bani, de a trăi mai bine. Oamenii în uniforme sunt nemulţumiţi. Au salarii bune dar văd că medici, judecători, avocaţi, frizeri, stomatologi, şoferi de taxi, chelneri, manichiuriste, benzinari, asistente medicale, mecanici auto, zidari, faianţari, instalatori, liftieri , profesori, etc câştigă bani buni din şpăgi, bacşişuri, ciubucuri, muncă la negru.

Şi vor şi ei bani mai mulşi. Vor şi ei maşini străine, vor şi ei case sau apartamente noi, vor şi ei meditaţii pentru copii. Nevestele şi copii le cer din ce în ce mai mult considerând că e ruşinos pentru un poliţist să nu poată prospera. Din poliţişti mulţi sau transformat în infractori dovediţi în ultimii ani şi au fost condamnaţi. Alţii nu au fost condamnaţi şi se strecoară atenţi pe lângă legi folosindu-se de şiretenie, relaţii, tupeu şi noroc.

Acum câteva luni am scris despre nişte poliţişti care şicanează un candidat la primărie, s-au implicat nepermis în timpul alegerilor europarlamentare, dau amenzi aiurea şi umblă cu primarul actual prin cârciumi. Oamenii m-au reclamat la procuratură. Acelaşi lucru l-a făcut şi un ofiţer de poliţie care a condus neprofesional, în prezenţa presei, o echipă ce trebuia să sprijine un executor judecătoresc, in faimosul scandal legat de blocurile ilegale din Bujoreni.

Am publicat şi o scrisoare care reclama comportamentul unor poliţişti de la Poliţia Rutieră. Poliţiştii au fost sancţionaţi dar şeful lor a considerat că am scris din rea credinţă. Un alt fost poliţist, trecut în rezervă, a solicitat unei firme de construcţii să-i facă nişte lucrări fără contract în speranţa că va putea plăti mai puţin. A dat în cele din urmă ţeapă constructorilor neplătind nici un leu din cele 140 de milioane datorate.

Recent am aflat că şeful de post din comuna Păuşeşti Măglaşi, cel care îl înjura pe fostul primar bucurându-se acum patru ani că edilul a pierdut alegerile, s-ar putea implica din nou în alegeri. Oameni din zonă ne spun că poliţistul vorbeşte arogant cetăţenilor, inventează aşa zise abateri ale conducătorilor auto, nu rezolvă un dosar de furt al cărui autor îl cunoaşte şi mai şi vânează ilegal pe valea Olăneştiului.

Normal că pentru un ziarist subiectul este tentant. Dar şi riscant. Pentru că acest poliţist ar putea să facă şi mai multe ilegalităţi decât cele enumerate dar noi să nu le putem dovedi în instanţă. Iar omul să ne dea în judecată. Milioane de oameni consideră că un alt poliţist din ţară este criminal iar procurorii nu pot dovedi vinovăţia. Democraţia este bună dar de multe ori naşte monştri. „ Ziarul de Vâlcea” îşi va asuma însă riscul de a publica mereu astfel de informaţii în speranţa că vom ajuta comunităţile locale.

Considerăm că sistemul de rotaţie, mai ales al şefilor de post, este unul foarte bun. Chiar dacă poliţişti vor argumenta că suntem diletanţi şi că este bine ca un poliţist să stea de la numire în acelaşi localitate pentru că astfel va cunoaşte bine oamenii şi va fi mai eficient. Şefii de post ar trebui mutaţi periodic. Şi poate nu ar fi rău ca şi poliţişti de la ordine publică cu cei de la rutieră sau din alte sectoare să mai fie schimbaţi uneori între ei. Prietenii ştiu de ce!

Alte stiri din editia curenta:

(Impact)Criză în justiţia vâlceană
(Impact)Firmele deputatului Becşenescu, executate silit...
(Actualitate)Combinatul Oltchim va fi scos la privatizare
(Administratie)În Drăgăşani Doctorul Pavelescu se pregăteşte p...
(Fapt divers)Putem reclama poliţiştii
(Politica)Senatorul Mihail Popescu a refuzat postul de şe...
(Actualitate)Fonduri europene pentru învăţământul vâlcean
(Sport)Tadici e unul dintre cei mai buni tehnicieni di...
(Politica)La Olăneşti primarul nu va fi votat nici de col...
(Sparle si soparle)Sparle si soparle
(Finante)Actualitatea fiscală: Obligaţii declarative ale...
(Actualitate)O firmă proaspăt înfiinţată în Prahova a prelua...
(Editorial)Ce se-ntîmplă la Poliţie
(Administratie)Lucrările la Centrul Expoziţional Seaca au intr...
(Fapt divers)Bani furaţi din altar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe