încercări de divizare a două comune

miercuri, 28 noiembrie 2007
├×ara arde şi baba se piaptănă:

Încercări de divizare a două comune

• Ultima modă: dacă vrei să fii primar, cere o nouă … comună

 Un consilier local al comunei Ioneşti – Vâlcea, care râvneşte de mai mulţi ani la fotoliul de primar face eforturi disperate de mai bine de … şase ani pentru a transforma satul său natal, Marcea, într-o nouă comună. Până acum, eforturile sale nu au dat însă nici un rezultat, pentru că intenţiile sale de a organiza referendum au întâmpinat rezistenţă chiar şi din partea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Vâlcea, mai ales că, pentru a-şi realiza visul, acela de a fi primar, Dumitru Cârstea ar trebui să-i convingă şi pe localnicii comunei vecine, Şirineasa să-i cedeze şi ei … două sate.

Reînvierea vechiului … Bucureşti Conform lui Dumitru Cârstea, care se autointitulează „reprezentant al comitetului de iniţiativă al celor care doresc reînfiinţarea comunei Marcea”, satul respectiv era denumit pe timpuri chiar … Bucureşti.

Bărbatul, aflat în fruntea unui … „grup de iniţiativă format din 21 de persoane”, doreşte să transforme satul în comună, şi visează să atragă în comună turişti din întreaga lume. Iniţiatorii speră să atragă la Marcea sute de turişti străini cu … mere ionatane, lapte şi ţuică. Oamenii înoată în sărăcie La faţa locului, în Ioneştiul care reuneşte în prezent 9 sate întinse pe aproximativ 25 de kilometri şi 4500 de locuitori, lucrurile se văd însă cu totul altfel.

În cele mai multe zone domneşte sărăcia, iar oamenii abia dacă pot să susţină din sărăcia lor actuală o singură administraţie locală, ce să mai vorbim de două? La fiecare 10 minute mai intră o băbuţă în Primărie, cu hainele rupte şi cu câte o hârtie mototolită în mână, cu care stă stingheră pe hol, neştiind ce să facă mai departe. „Oamenii sunt săraci la noi, sunt mulţi care abia au din ce trăi, nu cred că este cazul acum să divizăm comuna, şi este imposibil să susţină ei două administraţii, în loc de una.

Nu avem nici putere economică, să poată fi asigurate salariile pentru încă o primărie, abia ne descurcăm noi. Domnul Cârstea a spus că nu-l ajutăm noi să îşi pună ideea în aplicare, a spus că sunt eu împotrivă, de aceea i-am promovat propunerea de a face referendum în Consiliul Local, şi aceasta a fost şi votată, dar Prefectura nu este de acord, a atacat hotărârea în contencios.” – spune primarul ales al comunei Ioneşti, Ion Cătănoiu.

Primarul este de părere că iniţiatorul proiectului nu îşi doreşte de fapt decât un fotoliu de primar, şi, pentru că pe cel al Ioneştiului nu l-a obţinut încearcă acum să înfiinţeze o nouă comună. În schimb, Dumitru Cârstea, iniţiatorul proiectului recunoaşte că ideea sa nu a fost agreată din 2001 până acum nici de actualul primar, nici de conducerea Prefecturii sau a Consiliului Judeţean Vâlcea. „Încercăm să reînfiinţăm comuna Marcea din 2001, dar am fost blocat.

Abia acum am obţinut o hotărâre de consiliu local, dar aceasta a fost blocată la Prefectură. Am făcut nenumărate memorii, la Preşedinţie, la primul ministru şi al minister, dar degeaba.” – spune Dumitru Cârstea. Oamenii din Şirineasa nu schimbă comuna Localnicii comunei Şirineasa, care au fost deja consultaţi cu privire la posibilitatea organizării unui referendum s-au pronunţat deja, fiind total împotriva divizării comunei lor. „A venit şi la noi o adresă prin care ni se cerea părerea cu privire la reînfiinţarea comunei Marcea.

Pentru asta ar trebui să ia de la noi două sate: Aricioaia şi Slăviteşti. Deja am consultat şi consiliul local, şi populaţia din satele respective, şi am obţinut un refuz categoric. Dintre cei 40 de localnici consultaţi doar unul s-a abţinut, în timp ce restul au fost total împotrivă.

Cred că aici sunt chestiuni subiective, dar este foarte greu ce vor ei. Nimeni nu vrea să ştirbească din comuna sa, vă daţi seama. Urmează să le trimitem în zilele următoare şi răspuns scris.” – spune primarul din Şirineasa.

Alte articole din editia curenta:

Incoruptibilii din Consiliul Judeţean
Rovana Plumb, un parlamentar mediocru în Români...
Centrul olimpic sămânţă de scandal
Încercări de divizare a două comune
PSD a câştigat în judeţ, democraţii în Râmnic
Podul de la Frânceşti a fost distrus de…p...
Începe Mondialul
Sparle si soparle
Organizaţia municipală a PSD Valcea sărbătoreşt...
Primăria Râmnicului mai împarte 43 de miliarde
Tableta a…politică Perdanţii şi absenteismul
George Popolan i-a dat o lecţie edilului Ion Dobre
Elevii vâlceni – apreciaţi la concursuril...
Trei răniţi în urma unui accident
Lăpuşata va avea canalizare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe