Procurori şi miliţieni

miercuri, 21 noiembrie 2007

Procurori şi miliţieni

Aflu marţi seara că instanţa a constatat că procurorii DNA au ascultat oarecum ilegal telefoanele primarului Gutău. Nu mă miră deloc. De câteva săptămâni procurorii vâlceni par a nu citi presa şi a nu urmări emisiunile TV locale. Altfel nu ne explicăm de ce nu au deschis nici un dosar infractorilor care încalcă  la Bujoreni, de nu mai ştim câte zile mai multe hotărâri judecătoreşti definitive, irevocabile şi executorii. Probabil sunt mai ocupaţi cu reclamaţiile depuse de indivizi deranjaţi de adevăr împotriva ziariştilor. Sunt mai mulţi colegi de breaslă dar eu cred că sunt liderul acestei „grup” care sunt anchetaţi săptămânal.

Poliţiştii vin şi ne i-au declaraţii în redacţii. Apoi vin şi cer alte declaraţii suplimentare. Cer copii xerox de pe diverse articole, ne cer explicaţi despre anchete jurnalistice şi ne roagă, uneori, să le turnăm sursele de informare. În schimb am asistat la cazuri în care alţi poliţişti, puşi să însoţească executori judecătoreşti, au privit impasibili cum infractorii, căci aşa se numesc cei care încalcă o hotărâre judecătorească, continuă infracţiunea şi fac mişto de oamenii legii şi de ziarişti. Pentru a-şi justifica leafa aceşti miliţieni, că altfel nu le pot zice, au legitimat toţi ziarişti prezenţi la mascarada de la Bujoreni de luni.

Cică uni dintre noi am părut suspecţi, alţii nu aveam ordin de deplasare de la patroni şi unii filmau fără autorizaţie. Halal cunoaştere de lege, halal aplicare a ei. Cu o excepţie, care aflăm că reuşeşte să vândă 50 de ziare pe zi, toate redacţiile îi demască, aproape cotidian , pe infractorii de la Bujoreni. Şi executorii şi-au dat seama că poliţiştii ori sunt proşti ori sunt dirijaţi să joace teatru de către şefii lor. La influenţe politice bănuim căci Crinu nu prea mai are bani de şpăgi iar de la el cred că şi cel mai lacom funcţionar nu ar lua nici măcar un biscuite.

Dacă legile ar fi aplicate drastic, şi credem că aşa ar fi dacă patronul ROVIMET-ului ar fi un jurnalist sau un alt cetăţean oarecare, procurorii cu siguranţă ar merge până la eliberarea unor mandate de arestare. Sau, în cel mai indulgent caz ar întocmi dosare penale tuturor celor care nu respectă deciziile instanţei. Şi suntem siguri că în această operaţiune i-ar ajuta şi poliţiştii. Poliţişti care merg la executări însoţiţi de o trupă de jandarmi spectatori.

O bătaie de joc atât de grosolană încât nici nu are rost să comentăm. Nu că ne-ar fi frică pentru că de ce ţi-e scris oricum nu scapi. Şi probabil nouă ne este scris până la urmă să fim condamnaţi. Prea ne permitem să spunem adevărul în chestiuni delicate. Îl spunem des şi asta iar nu convine. Îl spunem pentru peste 20.000 de oameni care ne citesc ediţiile tipărite şi pe internet în fiecare lună. E cam mult. Poate se deşteaptă prostimea şi se prinde cum e cu legea!

Traian Guminski

Alte titluri din editia curenta:

Telefonul primarului Gutău a fost ascultat ilegal
Experimentul ROVIMET – exemplu pentru infractorii economici cu spate politic
Dumitru Buşe tratează cu „sictir“ o problemă importantă a judeţului
Festival folcloric naţional la Prundeni
Primarul din Câineni Niculiţă Fetelea suflă bine în… drâmbă
Obârşia Lotrului, izolată datprită lipsei banilor
Şpârle şi Şopârle
Sute de credincioşi s-au strâns la moaştele sfântului Grigorie
Târg ultramodern în Ţara Loviştei
Veşti bune din Racoviţa
Patru sate din Runcu riscă să rămână izolate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe