Primarul din Câineni Niculiţă Fetelea suflă bine în… drâmbă

miercuri, 21 noiembrie 2007

Primarul din Câineni suflă bine în… drâmbă

Nicolita FeteleaNiculiţă Fetelea, alesul ţăranilor din Câineni-Vâlcea, dovedeşte adevărate aptitudini de om-orchestră, putând concerta la şapte instrumente muzicale mici,  mai mult sau mai puţin tradiţionale. Ultimele distincţii, pentru cântec şi poezie obţinute de primarul-orchestră i-au fost înmânate de omologul său din Aninoasa în cadrul ediţiei 2007 a Festivalului Primarilor Artişti. pentru un recital la …drâmbă.

Cântăreţ la 7 instrumente mici

Fetelea şi-a descoperiat talentul de rapsod la instrumente de suflat la vârsta de nouă ani, când a pus mână pe o muzicuţă ruginită. „Plecasem cu oile pe câmp şi sub un copac am găsit o muzicuţă. Era ca vai de lume, spartă, ruginită. Am luat-o cu mine acasă, am curăţat-o şi câteva zile nu am lăsat-o din mână. Noroc că nu m-a dat mama afară din casă. Stăteam la picioarele ei şi tot cântam din ea, ba chiar m-a încurajat, spunându-mi că zic bine. „Mai zi, mai zi” – spunea ea, până se sătura de mine şi îmi spunea „Hai, mai du-te şi pe afară”. Cânt la drâmbă de vreo 37-38 de ani. Am trei drâmbe cumpărate din Germania şi zbârnăi la ele ori de câte ori am chef. Mă relaxează. Până acum am fost pasionat de instrumente mici.

Ştiu să cânt la vreo şapte, dar nu vă spun decât trei dintre ele, fluier, drâmbă şi muzicuţă. Cu restul nu am apucat încă să concurez şi vreau să-i iau prin surprindere pe cei de la Aninoasa şi în anii următori. Din păcate, pe aici, pe la noi a cam început să se piardă această tradiţie.”- declară Niculiţă Fetelea. Edilul cu talent la drâmbă a concurat la patru ediţii ale Festivalului Primarilor Artişti din comuna dâmboviţeană, de fiecare dată revenind acasă cu câte o diplomă. Acum, el are toate diplomele, pe care le-a înrămat.

Este mândru de talentul său, mai ales că, spune el, nu a făcut nici măcar o oră la vreo şcoală de arte, ci a învăţat singur să cânte la toate instrumentele. Cu ocazia deplasării din această lună la Aninoasa, primarul Câneniului, singurul primar vâlcean care s-a încumetat să se prezinte la festival s-a mai întors şi cu o diplomă cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Nopţii de Poezie de la Mânăstirea Viforâta, dar şi un atestat la cea de-a V-a ediţie a Zilelor Culturii în Aninoasa. Primarul Fetelea face chiar şi combinaţii de instrumente. „Le fac câte o surpriză de câte ori merg la festival. Prima dată am cântat la muzicuţă, apoi la drâmbă şi muzicuţă şi anii viitori voi cânta la altceva.” – mai spune Niculiţă Fetelea. În afară de primar, la concursul de poezie unde au participat 37 de poeţi din 16 ţări a mai fost prezent şi un alt localnic din Câieni, Gheorghe Petelează.    

Învaţă vioara

Primarul din Câineni susţine că nu a avut niciun mentor care să-l îndrume în mânuirea celor şapte instrumente pe care susţine că le stăpâneşte şi regretă că printre cei 11 copii din familia sa nu s-a răspândit talentul muzical. „Mai trag speranţe de la cel mic, dar în rest niciun copil de-al meu nu mi-a moştenit harul. Nici prin sat nu mai sunt mulţi care să cânte la fluier sau alte instrumente populare. Nici eu nu am avut pe cineva care să mă înveţe să cânt la instrumente. A fost ceva dictat de instinct şi ureche muzicală.

Acum vreau să învăţ al optulea instrument, vioara. Este o pasiune a mea, mi-a plăcut întotdeauna cum sună. Pun pariu că peste un an o să vă cânt fără greşeală Balada lui Ciprian Porumbescu”, susţine edilul-orchestră. Primarul are, de altfel un adevărat arsenal de instrumente, printre care şi mai multe drâmbe. „Am şi una pe care am cumpărat-o din Germania.” – se mândreşte acesta. Primarul Câineniului a fost deja invitat să „concerteze” şi în Bulgaria. Anul acesta, primarul şi-a pus în gând să „colinde” cu o formaţie de copii din localitate Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia de sărbători.

Alte titluri din editia curenta:

Telefonul primarului Gutău a fost ascultat ilegal
Experimentul ROVIMET – exemplu pentru infractorii economici cu spate politic
Dumitru Buşe tratează cu „sictir“ o problemă importantă a judeţului
Festival folcloric naţional la Prundeni
Primarul din Câineni Niculiţă Fetelea suflă bine în… drâmbă
Obârşia Lotrului, izolată datprită lipsei banilor
Şpârle şi Şopârle
Sute de credincioşi s-au strâns la moaştele sfântului Grigorie
Târg ultramodern în ├×ara Loviştei
Veşti bune din Racoviţa
Patru sate din Runcu riscă să rămână izolate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe