Festival folcloric naţional la Prundeni

miercuri, 21 noiembrie 2007

Festival folcloric naţional la Prundeni

 Primăria Prundeni, Centrul de Cultură şi Educaţie Zăvideni şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vâlcea în colaborare cu TvRM, a organizat la sfârşitul săptămânii trecute Festivalul Naţional de Folclor - faza judeţeană “Glasul cântecului românesc” Prundeni 2007. Manifestarea  s-a desfăşurat sub forma unui concurs de interpretare pe scena Sălii de spectacole a Centrului de Cultură şi Educaţie Zăvideni. Fiecare dintre cei patru concurenţi (Mihaela Drăguşin, Drăgăşani, Anamaria Iorga, Vaideeni, Bogdan Cioranu, Vaideeni, Augustin Constantinescu) a fost susţinut de un interpret consacrat.

Aceştia au fost invitaţii de onoare ai festivalului: Costantin Enceanu, Nineta Popa Ionescu, Maria Ghinea şi Vasile Ciobanu. Concurenţii au fost supuşi la nu mai puţin de şase probe: interpretarea unei doine, interpretarea unui cântec din repertoriul personal, descrierea costumului popular, recunoaşterea unui interpret din videoteca televiziunii România de Mâine, probă teoretică privind cunoaşterea zonei etno – folclorice a judeţului Vâlcea, interpretarea unui cântec din repertoriul unui solist consacrat, din  altă zonă folclorică a ţării. Juriului nu i-a fost greu să spună cine va merge mai departe pentru că cei doi au fost remarcaţi încă de la primele probe, decizia finală fiind în totală concordanţă cu dorinţa publicului spectator.

Cei care vor merge mai departe, la faza naţională, sunt doi tineri din Vaideeni: Anamaria Iorga (cea care a câştigat Marele Premiu al Festivalului « Lada de zestre » de la Râmnicu Vâlcea, din acest an) şi Bogdan Cioranu. Din juriu au făcut parte profesorii Nelu Vasile, Florin Epure, Constantin Ceauşu,  Ştefan Vlad, interpret de folclor dobrogean şi Violeta Florescu. Grupurile folclorice « Mândrele » de la Prundeni  şi « Haiducii » de la Amărăşti au încântat publicul cu şlagărele lor binecunoscute de vâlceni. „Primarul comunei Prundeni, a oferit condiţii excelente pentru un spectacol de mare ţinută, într - un centru cultural ultramodern.

Efortul său este apreciat de locuitorii comunei dar şi de forurile administraţiei judeţului. Îl felicit pentru această realizare şi voi fi deschis şi la alte colaborări cu domnia sa, pentru că iniţiative de acest gen care promovează tradiţiile şi cultura sunt tot mai rare” – a spus Florin Epure, directorul Direcţiei de Cultură Vâlcea. Georgel Nucă, realizatorul şi prezentatorul acestui festival ne-a spus că spectacolul de la Prundeni va fi transmis integral pe TvRM în prima duminică din decembrie, în acest an. Faza finală în care se confruntă câte doi interpreţi din şase judeţe va fi în luna februarie a anului următor.

Alte titluri din editia curenta:

Telefonul primarului Gutău a fost ascultat ilegal
Experimentul ROVIMET – exemplu pentru infractorii economici cu spate politic
Dumitru Buşe tratează cu „sictir“ o problemă importantă a judeţului
Festival folcloric naţional la Prundeni
Primarul din Câineni Niculiţă Fetelea suflă bine în… drâmbă
Obârşia Lotrului, izolată datprită lipsei banilor
Şpârle şi Şopârle
Sute de credincioşi s-au strâns la moaştele sfântului Grigorie
Târg ultramodern în ├×ara Loviştei
Veşti bune din Racoviţa
Patru sate din Runcu riscă să rămână izolate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe