Contractul de Performanţă Energetică - soluţia de reducere a facturii energiei electrice

miercuri, 21 noiembrie 2007

Contractul de Performanţă Energetică - soluţia de reducere a facturii energiei electrice

Total Electric Oltenia Rm. Vâlcea în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea vor organiza joi, 29 noiembrie 2007, seminarul cu tema „Contractul de performanţă energetică – soluţia de reducere a facturii energiei electrice”.

Seminarul va beneficia de prezenţa unor specialişti din partea Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei, alături de experţi ai grupului de servicii energetice Energy Services Group ce promovează conceptul de eficienţă şi performanţă energetică. Tematica seminarului urmăreşte să capteze interesul companiilor ale căror activităţi au la bază consumuri semnificative de energie electrică, băncilor locale, precum şi autorităţilor locale.

Obiectivul principal al seminarului este acela de a arăta că susţinerea financiară a proiectelor de eficienţă energetică ale companiilor a căror activităţi au la bază consumuri semnificative de energie electrică se poate realiza cu succes prin introducerea „Contractului de Performanţă Energetică” prin care, un tip special de companie - Compania de Servicii Energetice (ESCO) - oferă soluţii integrate pentru obţinerea reducerilor de costuri cu energia şi ale cărei plăţi sunt legate de performanţa soluţiilor pe care le implementează, iar modalitatea de finanţare se realizează prin aşa-numita Finanţare prin a Treia Parte.

în prezent, din cele peste 600 de firme considerate mari consumatoare de energie, doar o mică parte nu ar avea nevoie de investiţii în eficienţă energetică. Creşterea eficienţei energetice într-un context industrial poate fi făcută fie prin modificarea sau înlocuirea tehnologiei existente, aceste măsuri fiind denumite, de regulă, „proiecte de eficienţă energetică”, fie prin contractarea de servicii de consultanţă în domeniul energetic, în scopul evaluării şi monitorizării consumului, a implementării soluţiilor optime pentru diminuarea pierderilor şi economisirea energiei.

De asemenea, o altă soluţie complementară este instruirea/specializarea personalului responsabil în domeniul utilizării eficiente a energiei electrice, pentru a-şi asuma noile roluri şi responsabilităţi cerute de reformele din sectorul energetic şi de noile oportunităţi de afaceri.

în cadrul seminarului, specialiştii Energy Services Group vor evidenţia pentru companiile participante avantajele utilizării mecanismului ESCO, printre care opţiunea pentru finanţarea proiectului fără a angaja capitalul clientului, lăsând astfel capitalul disponibil pentru alte priorităţi, evaluarea şi implementarea tehnică executându-se de către experţi independenţi.

Toate acestea reprezintă soluţii la problemele şi necesităţile cu care se confruntă companiile în prezent, soluţii care duc la creşterea productivităţii şi reducerea cheltuielilor de exploatare - fapt ce atrage implicit creşterea cifrelor de afaceri ale companiilor, precum şi menţinerea poziţiei pe piaţă.

De asemenea, reprezentanţii din sectorul IMM şi cei ai potenţialilor finanţatori ai unui proiect ESCO vor putea discuta şi analiza mecanismul de implementare a contractului ce stă la baza unui astfel de proiect, respectiv „Contractul de Performanţă Energetică” (în engleză „Energy Performance Contract”). Acesta este un acord cuprinzător care stipulează obligaţiile fiecărui partener în parte, precum şi întregul proces de pregătire şi implementare a proiectului de economisire a energiei.

Ideea înfiinţării unui grup de servicii energetice – Energy Services Group – a apărut ca rezultat al relaţiilor de colaborare dezvoltate între companiile partenere, pentru a răspunde în mod eficient şi dinamic nevoilor specifice ale clienţilor lor. Energy Services Group a fost creat din iniţiativa companiilor Total Electric Oltenia – furnizor de energie electrică şi Electra Total Consulting – consultant în domeniul energetic, împreună cu parteneri care împărtăşesc aceleaşi principii şi valori.
Oferta Energy Services Group se axează pe creşterea eficienţei energetice (costurile cu energia pe unitate de produs mai mici), scăderea preţurilor la energie electrică prin mecanisme concurenţiale (valoarea facturii energetice va fi mai mică), standarde de calitate la furnizare, mentalităţi noi specifice mediului concurenţial, inclusiv asigurarea relaţiei directe între disciplina tehnologică şi factura energetică, surse de finanţare pentru proiectele de investiţii din sectorul energetic – capital privat, adaptarea firmei şi valorificarea oportunităţilor generate de piaţa unică de electricitate la nivel european şi uniformizarea preţurilor, precum şi adaptarea rapidă a firmei la cerinţele UE privind Codul de măsură, Codul tehnic al reţelei de distribuţie, CEI.

Mai multe informaţii se pot accesa de pe site-ul www.energyservicesgroup.ro. Seminarul de la Râmnicu Vâlcea face parte dintr-o serie de seminarii regionale similare, următorul fiind planificat a se desfăşura la începutul anului viitor, la Bucureşti.

Alte titluri din editia curenta:

Telefonul primarului Gutău a fost ascultat ilegal
Experimentul ROVIMET – exemplu pentru infractorii economici cu spate politic
Dumitru Buşe tratează cu „sictir“ o problemă importantă a judeţului
Festival folcloric naţional la Prundeni
Primarul din Câineni Niculiţă Fetelea suflă bine în… drâmbă
Obârşia Lotrului, izolată datprită lipsei banilor
Şpârle şi Şopârle
Sute de credincioşi s-au strâns la moaştele sfântului Grigorie
Târg ultramodern în Ţara Loviştei
Veşti bune din Racoviţa
Patru sate din Runcu riscă să rămână izolate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe