Prefectul Anuţa Handolescu are zilele numărate

duminică, 18 noiembrie 2007

Prefectul Anuţa Handolescu are zilele numărate

Corpul de Control al Guvernului – sperietoare pentru directorii vâlceni

• Scurgeri de informaţii cu privire la controale
• Cazul Rovimet-Bujoreni a intrat în atenţia inspectorilor guvernamentali
• Informaţii de la SRI pentru problemele din teritoriu

 Pentru prima dată după anul 1990, directorii instituţiilor deconcentrate vâlcene sun în postura de a fi controlaţi în urma unei acţiuni organizate în toate judeţele, de Corpul de Control al Guvernului. Judeţul Vâlcea a fost inclus în cea de-a doua etapă de control, împreună cu judeţele Argeş, Buzău şi Braşov.

Controale timp de două săptămâni

Deşi inspectorii au la dispoziţie doar aproximativ două săptămâni pentru a controla activitatea unor instituţii cum sunt Garda Financiară, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspecţia în Construcţii, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, şeful corpului de control, secretarul de stat Emanuel Neguţ a dat asigurări că vor fi înregistrate toate aspectele negative, ulterior putându-se ajunge şi până la sancţionarea vinovaţilor. „Nu am venit aici cu gândul să tăiem capete, nu suntem puşi pe sancţiuni, dar, în cazul în care vom constata nereguli grave există şi posibilitatea sancţionării celor vinovaţi.

Ne interesează în primul rând aspecte legate de controalele efectuate la instituţii, să nu mai existe semnale cum că ar fi controale direcţionate spre anumite firme, dar în judeţul Vâlcea sunt probleme după câte ştiu eu şi cu tăierile masive de lemn. Există şi multă marfă pentru care nu se plătesc taxe, şi prin distribuţia căreia se creează un prejudiciu la bugetul de stat. Trebuie să creştem şi nivelul de încasare a amenzilor, deşi amenda nu este un scop în sine.” – a spus şeful corpului de control.

Scurgeri de informaţii

Acesta a recunoscut faptul că, la fel ca şi alte instituţii, şi cea pe care o conduce primeşte rapoarte informative inclusiv de la SRI, DNA, Parchet şi chiar DIICOT pentru a putea verifica anumite aspecte punctuale. Emanuel Neguţ a recunoscut joi după-amiază, la Vâlcea şi faptul că este interesat de îmbunătăţirea imaginii structurilor de control în faţa presei şi a populaţiei. El nu a putut preciza şi dacă în ultimii ani au fost date sau nu sancţiuni pentru nereguli constatate în instituţiile vâlcene.

De asemenea, şeful corpului de control a mai spus că speră ca nivelul corupţiei în instituţiile publice să scadă cu până la 20-30 de sută în urma acestui control, doar că nu a ştiu de asemenea să precizeze nici mîcar aproximativ la ce procent de corupţie s-a ajung în acest moment. Atât el, cât şi prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu au recunoscut faptul că şi la Vâlcea, ca şi în celelalte structuri din ţară există scurgeri de informaţii cu privire la controale, din interiorul instituţiilor. „Este iminentă această scurgere de informaţii, mai ales acum, când sunt şi telefoanele mobile. Eu am păţit-o pe pielea mea, atunci când făceam controale în pieţe sau când am fost pe litoral.

Când ajungeam noi acolo totul era bine, muzica era în surdină, nu era nici o problemă. Am apelat la un moment dat şi la varianta de a-i pune pe cei din comisia de control să predea telefoanele înainte de a afla unde aveau să meargă şi să le pornească după aceea, deşi uneori nici această metodă nu funcţionează, pentru că mai sunt unii care au telefoane ascunse prin mâneci. Oricum, aceasta va fi o experienţă nouă şi pentru ei, cea de a fi controlaţi în loc să controleze ei.” – a mai declarat Emanuel Neguţ.

Transporturile ilegale de lemn nu pot fi stopate

Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a recunoscut faptul că transporturile ilegale de lemn sunt susţinute chiar şi de … lege, aşa că nu pot fi stopate prea uşor. „Noi am avut câteva camioane pe care le-am blocat două ile în munte, dar până la urmă am fost nevoiţi să le dăm drumul. Există o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care se specifică faptul că documentele de însoţire a mărfii pot fi prezentate cu până la 48 de ore mai târziu în cazul unui control, ceea ce u mi se pare normal, pentru că în 48 de ore pot di întocmite. Normal, documentele trebuie să însoţească transportul, nu să stea în cine ştie ce birou, în alb, pentru a fi completate numai în caz de nevoie.” – a spus prefectul. 

Cazul Rovimet-Bujoreni, în atenţia inspectorilor guvernamentali

Cu acest prilej, Ziarul de Vâlcea i-a adus la cunoştinţă şefului Corpului de Control al Primului Ministru cazul foarte grav de încălcare a legilor din localitatea Bujoreni. Acolo unde un aşa-zis investitor construieşte în dispreţul legii trei blocuri, ajutat fiind de primarul localităţii, Alexandru Roşu, cel care a emis mai multe certificate de urbanism şi autorizaţii ilegale. Emanuel Neguţ a devenit foarte interesat de caz, atunci când a aflat că însăşi gazda sa, prefectul Anuţa Handolescu, a tolerat acest caz şi chiar l-a susţinut pe patronul societăţii Rovimet, care construieşte de zor la Bujoreni, în ciuda faptului că la această dată două instanţe au hotărât sistarea lucrărilor.

Şeful Corpului de  Control al Primului Ministru a primit şi un dosar cu toate documentele ilegale emise de autorităţi ale statului pentru a legitima activităţile unui afacerist oneros. Inclusiv un aviz dubios al preşedintelui Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe. Emanuel Neguţ a dat asigurări presei, că acest caz va fi atent analizat de structura, pe care o conduce şi că se vor lua măsuri drastice împotriva şefilor din administraţia publică locală, care au sprijinit activităţile ilegale de la Bujoreni.

Alte titluri din editia curenta:

Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“

Crinu Popescu ar putea fi arestat
Prefectul Anuţa Handolescu are zilele numărate
Mandat european de arestare pentru şeful hackerilor din Vâlcea
Colaborare PNL - PSD în favoarea vâlcenilor
Oltchim Rm. Vâlcea – FTC Budapesta 34-28 (18-9)
L-a legat pe drujbist cu sârmă de pat şi i-a tăiat pavilionul urechii
Infracţiuni aplaudate de poliţişti la Valcea
Linia dublă continuă pe Valea Oltului ar diminua numărul accidentelor rutiere
Primarul Buşagă, gospodar desăvârşit

Popa din Tetoiu face treabă bună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe