Hackeri din Valcea si Arges arestati de poliţiştii de la Cyber Crime

joi, 15 noiembrie 2007

Hackeri arestaţi pentru un „tun“ de un milion de euro

• 190 de poliţişti din Argeş şi Vâlcea, implicaţi în anihilarea a două reţele de infractori periculoşi
• 14 hoţi pe Internet au fost arestaţi, banii şi maşinile le-au fost confiscate

De ani de zile s-a spus că judeţul Vâlcea este unul unde hackerii s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie. Maşini de lux care au transformat municipiul în piste de raliuri, adolescenţi „full” de bani care au sfidat orice regulă a bunului simţ, care deţin proprietăţi fabuloase, deşi n-au un loc de muncă care să le asigure măcar traiul minim. Într-una din cele mai mari acţiuni desfăşurată sub numele de cod „Univers 1”, 190 de poliţişti din judeţele Vâlcea şi Argeş au perchiziţionat 38 de locuinţe ale hackerilor.

Prada a fost una pe măsură: 14 arestaţi din care 6 vâlceni, şapte maşini de lux şi importante sume în valută sechestrate, per total peste 1.000.000 de euro bani obţinuţi de hackeri şi investiţi pentru luxul propriu. Capul reţelelor nu a fost însă prins, el hălăduind prin capitala Angliei, pe numele lui procurorii urmând să emită mandat de arestare în lipsă.

Licitaţii fictive

În Argeş şi Vâlcea a avut loc marţi una dintre cele mai mari acţiuni ale poliţiştilor din cele două judeţe, de prindere a două grupări de hackeri, care au reuşit să înşele cetăţeni străini, prin organizarea de licitaţii fictive pe internet, aceştia intrând în posesia a peste 1.000.000 de euro, bani din care infractorii români şi-au achiziţionat locuinţe şi maşini de lux. Acţiunea a avut numele de cod „Univers 1” şi a antrenat 190 de poliţişti (120 din Argeş şi 70 din Vâlcea) fiind organizată de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti împreună cu procurorii de la DIICOT, la ea participând şi poliţiştii SCCOA Vâlcea, „mascaţii” din cele două judeţe, dar şi poliţişti din servicii precum cele de Investigare a Fraudelor, Investigaţii Criminale şi Arme şi Muniţii.

Un an de filaj pentru descoperirea întregii reţele

Asaltaţi de numărul mare de sesizări primite de la cetăţenii străini, în urmă cu un an, în cele două judeţe au început operaţiunile de filaj, de monitorizare şi descoperire a membrilor reţelei. Aşa se face că marţi, în Argeş şi Vâlcea s-au făcut simultan 38 de descinderi domiciliare, dintre acestea nouă fiind la Vâlcea, între cele două grupuri infracţionale având unul şi acelaşi „creier”, care a fost localizat la Londra, procurorul urmând să emită pe numele acestuia mandat de arestare în lipsă. Din cele 51 de persoane conduse la sediile BCCOA Piteşti, SCCOA Vâlcea şi la Secţiile de Poliţie, pe numele a 14 dintre ei Tribunalul Argeş a emis dat mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Printre vîlcenii arestaţi se află şi un minor

Şeful SCCOA Vâlcea, cms şef Marius Dascălu, ne-a spus: „Şase dintre cei arestaţi sunt vâlceni, toţi sunt bărbaţi cu vârsta până-n 30 de ani, iar unul este minor, de 17 ani. O parte dintre ei au fost plecaţi în Anglia şi făceau oferte fictive de licitaţie ca şi cum ar fi fost persoane engleze, dându-şi nume fictive, pentru că dacă se dădeau români nu aveau credibilitate. Ei acţionau însă din România şi ofereau spre vânzare produse electronice, de la telefoane mobile, la laptopuri, GPS-uri. În trei dintre cazuri, în momentul descinderii, respectivii au opus rezistenţă, de aceea prezenţa poliţiştilor de la DEPIR a fost salutară.

Unul dintre cei arestaţi din grupul celor din Argeş a fost săltat de la Vâlcea, maşina lui fiind pusă sub urmărire şi apoi fiind nevoit să oprească”, a spus ofiţerul. În urma celor 38 de descinderi, de la locuinţele celor vizaţi s-au ridicat şapte autoturisme de lux (şase BMW şi un VW Pasat), 14.900 lei, 46.805 euro, 2.100 lire sterline, dar şi un pistol şi o puşcă cu aer comprimat, o sabie, unităţi centrale de calculator, laptopuri, hard-hisk-uri, 21 de telefoane mobile, etc., toate aceste bunuri şi bani fiind sechestrate.

Prinşi în flagrant în timp ce ţepuiau străini

„Pentru pistolul cu gaze nu trebuie o autorizaţie specială. Nu vă pot spune însă, pentru că sesizările nu sunt la mine, de unde erau străinii care au depus plângeri. Nu cred că pe viitor vor mai fi arestări foarte multe, din cele 51 de persoane conduse la sediile SCCOA Vâlcea şi BCCOA Piteşti, 31 erau „săgeţi”. Temerea noastră este că dacă ei vor fi puşi în libertate este posibil ca să comită pe mai departe acelaşi gen de infracţiuni pentru că sistemul nostru judiciar dacă îi judecă pentru o faptă, iar între timp mai comit una de acelaşi gen, primesc doar un spor de pedeapsă.

Adică e cam acelaşi lucru să fac în loc de cinci ani şi jumătate închisoare, şase”, a spus cms. şef Dascălu. Marţi, chiar în momentul descinderii poliţiştilor, au fost cazuri când unii dintre hakeri au fost surprinşi în timp ce efectuau tranzacţii ilicite pe internet. Pentru deconspirarea întregii reţele un rol important l-au avut poliţiştii de la Cyber Crime, din cadrul BCCCA Piteşti.

Dorel ├×ÎRCOMNICU

Alte titluri din editia curenta:

Se aude domnule Buşe? Lăsaţi jocurile politice şi coborâţi cu picioarele pe pământ!
Marţi, zi de 13. Tentativa de muşamalizare a afacerii ROVIMET – Bujoreni a eşuat
Trei hackeri din Valcea si Arges după gratii arestati de poliţiştii de la Cyber Crime pentru un „tun“ de un milion de euro.
Datorită societăţii HIDROELECTRICA SA oamenii din Malaia îşi pot pierde casele
La Câineni, pe Valea Oltului circulaţia rutieră a fost blocată
Şpârle şi Şopârle
În Dăeşti se pregăteşte o schimbare necesară.
Deputatul Aurel Vlădoiu ţine cont de sesizările presei
Corpul de Control al Guvernului vine în Vâlcea
Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe