Şedinţă extraordinară a CJ la Oltchim

luni, 12 noiembrie 2007

Şedinţă extraordinară a CJ la Oltchim

 La sediul Oltchim SA s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean, în cuprinsul căreia s-au discutat problemele cu care se confruntă societăţile de pe platforma chimică şi posibilitatea punerii în practică a unui complex energetic. La primul punct de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului judeţean, Constantin Roibu, directorul general al Oltchim a prezentat programul de dezvoltare a combinatului chimic vâlcean pe perioada 2007 - 2013, iar la punctul doi, Mihai Bălan, directorul CET a prezentat un program de dezvoltare şi retehnologizare a CET Govora în perioada 2007 - 2013 pentru o funcţionare sigură şi ecologică.

Liberalizarea energiei – o problemă pentru societăţile de pe platformă

Specialiştii de la CET Govora au realizat recent o strategie prin care anunţă intenţia de a asigura în viitor întregul necesar de energie electrică şi termică al consumatorilor industriali de pe Platforma Industrială Sud şi al consumatorilor de căldură în sistem centralizat din municipiul Râmnicu Vâlcea. În acest scop, capacitatea de producţie eficientă de electricitate va fi mărită cu 120%. Din păcate, acest lucru va fi foarte greu de realizat, deoarece începând de la 1 ianuarie 2008 va fi foarte greu să fie asigurată energia electrică pentru funcţionarea platformei, datorită liberalizării pieţei.

Au fost luate în calcul creşterile de consum de energie termică sub formă de abur atât la Oltchim (cu circa 25%), cât şi la Uzinele Sodice Govora (cu până la 135%). Consumul de energie termică sub formă de apă fierbinte pentru încălzirea urbană este relativ stabil şi nu va modifica curba de sarcină energetică a CET Govora pe termen lung. Serviciul de distribuţie a căldurii urbane în municipiul Râmnicu Vâlcea este concesionat de CET Govora până în anul 2025, iar gradul de acoperire al consumatorilor individuali este de peste 92%.

Pe de altă parte, CET Govora a încheiat un acord cadru pe zece ani pentru furnizare de energie electrică şi termică cu compania Ciech care a preluat USG şi termenii acestui acord permit creşterea producţiei de sodă şi respectiv a livrării de abur industrial, de la 75 de tone pe oră, la 175 de tone pe oră, până în anul 2010. La rândul său, Oltchim are în vedere dezvoltarea unor capacităţi noi de producţie şi modernizarea altor capacităţi: efectul majorării producţiei, dar şi a diminuării consumurilor specifice de abur determină o creştere de la 210 de tone pe oră, până la 260 de tone pe oră în anul 2009. Directorul general al Oltchim, Constantin Roibu a făcut apel către consilierii judeţeni şi parlamentarii aflaţi în sală să facă lobby la Bucureşti în vederea micşorării preţului la energie pe piaţa internă.

Oltchimul vrea petrochimia de la Arpechim

Dacă în anul 2006 cifra de afaceri a Oltchimului era de 500 de milioane de dolari, în 2010 aceasta a fost estimată la 780-800 de milioane de euro, cu un profit net estimat de 36 – 37 milioane de euro şi amortismente de 40-42 de milioane de euro pe an. Directorul general Roibu a anunţat că Oltchimul este în tratative avansate pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim Piteşti. „Intenţionăm să intrăm acţionari la Uzinele Sodice Govora şi în instalaţiile de sare şi calcar de la Vâlcea. Vom intra în acţionariat cu CET-ul, pentru că asigurarea energiei la un preţ avantajos este cea mai complicată problemă cu care se confruntă Oltchimul în acest moment. Mai plănuim să fabricăm izocianaţi, într-o societate mixtă, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, ţevi, fittinguri, PVC. (…) Dacă în 1nii 90 aveam o cifră de afaceri de 188 de milioane de dolari, am ajuns în 2006 la 616 milioane de dolari, cu exporturi de 445 de milioane de dolari, împreună cu petrochimia de la Piteşti am putea ajunge la 1500 – 1700 de milioane de euro cifră de afaceri pe an.” – a spus directorul general al Oltchim. CET Govora are şi el un program major de retehnologizare.

Alte titluri din editia curenta:

Crinu Popescu ţine morţiş să înfunde puşcăria

Adrian Cazan şi-a găsit…Naşul
Cinematograful Flacăra va fi modernizat de firma Casvil
Scandalul microbuzelor se poate lăsa cu demisii
Şedinţă extraordinară a CJ la Oltchim
Caz zguduitor la Vâlcea
Participaţia AVAS la Oltchim ar putea creşte prin conversia datoriilor în acţiuni
Hoţii au devenit mai activi odată cu venirea iernii
Şpârle şi Şopârle
Acţionarii Oltchim vor aproba vânzarea unităţilor din holdingul agroalimentar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe