Primarul comunei Mateeşti, trimis în judecată

miercuri, 7 noiembrie 2007

 Primarul comunei Mateeşti, trimis în judecată

• Arbori nemarcaţi, tăiaţi sub oblăduirea edilului-şef
• Un consilier şi poliţistul din localitate – bătuţi de primar din senin

Primarul comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor a fost trimis în judecată de procurorii vâlceni pentru mai multe fapte penale, printre care abuz în serviciu şi pentru agresiune asupra subordonaţilor, ba chiar şi a poliţistului din localitate, fapte care ţin de poziţia pe care o ocupă în comună. Conflictele din localitate, rezolvate în general de primar cu ... pumnul au ajuns de mult şi la conducerea Prefecturii şi Consiliului Judeţean, dar, în ciuda demersurilor făcute până acum pentru aplanarea conflictului, acest lucru a fost practic imposibil. În acest moment, edilul este acuzat de maltratarea fizică şi verbală a unui poliţist şi a unui consilier local, dar şi pentru abuz în serviciu.

Avalanşă de reclamaţii

Împotriva primarului Stănişor au depus reclamaţii la poliţie şi parchet atât reprezentanţii Ocolului Silvic, cât şi poliţiştii din localitate şi membri ai Consiliului Local. Pentru anchetatori, primarul Stănişor este deja subiect de amuzament. „A început să dea şi numere de înmatriculare pentru maşini pe acolo, deşi acest lucru este ilegal. Le spunea oamenilor să nu se mai obosească să meargă până la poliţie, că le dă el numere, din acelea, cu care se înmatriculează tractoarele şi mopedele. Se crede un fel de şef suprem al localităţii.” – spun surse din cadrul Poliţiei Horezu. Primarul este cercetat încă de anul trecut, după ce împotriva sa a fost depusă o reclamaţie din partea reprezentanţilor Ocolului Silvic Horezu. Aceştia au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu despre faptul că primarul, împreună cu localnicul Dumitru Trăscău ar fi introdus ilegal în septembrie 2006 un buldozer pe un teren aparţinând Fondului Forestier Naţional Alunu, de unde au defrişat salcâmi (19,631 de metri cubi de lemn, în valoare de 1354,54 de lei, prejudiciul nefiind recuperat), în locul cărora au construit un drum de 5 metri lăţime şi 684 de metri lungime. Primarul a mai fost cercetat şi pentru că le-a dat aprobare unor localnici să taie arbori din pădurea Ocolului Silvic Horezu, fără a avea aprobarea ocolului şi din Fondul Forestier Naţional – proprietatea privată a statului, substituindu-se instituţiilor silvice. Sub oblăduirea primarului, Irina Golescu a tăiat patru arbori căzuţi, în valoare de 1304,10 lei, Grigore Mateescu a tăiat 8 arbori în punctul „Podul Înalt”, în valoare de 2156,25 de lei, iar Ilie Golescu nu mai puţin de 78 de arbori nemarcaţi de silvicultori, în valoare de 431,97 lei.

Dreptate cu pumnul

Unul dintre consilierii Primăriei Mateeşti, Ion Marin a depus şi el o reclamaţie împotriva primarului pentru injurii aduse în timpul unei şedinţe de consiliu şi pentru că ar fi fost bătut de primar, al având şi martori, dar şi un certificat medico-legal care să îi susţină spusele. Atunci când a încercat să aplaneze conflictul, chiar şi unul dintre poliţiştii din localitate a devenit victima primarului, care l-a îmbrâncit, l-a lovit cu pumnii şi i-a spus să iasă afară din primăria lui. Primarul din Mateeşti este cunoscut ca având o fire impulsivă, care apelează la legea pumnului atunci când nu îi convine câte ceva. Deşi deţine o funcţie publică ce implică multă responsabilitate şi cumpătare în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii comunei, atitudinea sa nu este totuşi compatibilă cu scaunul pe care îl ocupă.

Campion la amenzi şi dosare penale

Primarul comunei Mateeşti este campion absolut în judeţul Vâlcea la dosare penale şi amenzi. Are la activ 10 dosare penale în care este cercetat penal. „Are un comportament inadecvat funcţiei pe care o reprezintă, fiind extrem de violent cu ceilalţi funcţionari din primărie care i s-au opus sau nu i-au îndeplinit „ordinele”, iar prin atitudinea sa lezează imaginea instituţiei din care face parte, iar prin nerespectarea legilor creează un pericol pentru persoanele cu care intră în conflict.” – precizează surse din cadrul parchetului. De altfel, primarul a mai fost sancţionat administrativ. Din cazierul său judiciar rezultă că a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare în anul 1991 de Judecătoria Râmnicu Vâlcea, însă a fost reabilitat de drept. A primit de asemenea mai multe amenzi administrative în perioada 2004 – 2006. Cuantumul amenzilor se ridică la peste 3500 de lei. Contactat de redactorii noştri în timpul cercetărilor, primarul Stănişor a spus că el nu a intenţionat să comită nicio ilegalitate. „Oamenii de la Copăciş aveau nevoie de un drum, pentru că în momentul acesta ajung la casele lor dar pe o cărare, peste deal, drumul a fost rupt de alunecările de teren. Eu am făcut lucrurile acestea pentru binele localităţii.” – a spus primarul, care nu a recunoscut de asemenea nici faptul că i-ar fi bătut pe consilier şi pe poliţist, susţinând că au fost doar conflicte verbale între ei.

Postul de poliţie – mutat din primărie

Problema postului de poliţie a fost între timp rezolvată, deoarece conducerea Poliţiei Horezu a găsit posibilitatea de a muta postul într-o altă clădire, aflată la o distanţă apreciabilă de primărie. „Erau conflicte acolo pentru că postul de poliţie se afla în incinta primăriei, dar acum divergenţele s-au rezolvat. Am reuşit să găsim un alt spaţiu, lângă cooperativa de credit.” – a precizat subinspectorul Nicolae Nişu, de la Poliţia Horezu.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe