Metadonă pentru dependenţii de droguri din Vâlcea

miercuri, 7 noiembrie 2007

 Metadonă pentru dependenţii de droguri din Vâlcea

• 50-70 de consumatori de droguri identificaţi la Vâlcea

După ce, timp de câţiva ani, autorităţile vâlcene au negat existenţa la nivel judeţean a consumatorilor de droguri, de această dată, la doi ani după înfiinţarea Centrului de Prevenire şi Consiliere Antidrog Vâlcea, preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog, prezent la Vâlcea, a recunoscut existenţa a zeci de consumatori în judeţ. „Am identificat până acum 50-70 de consumatori la nivel judeţean.

Centru de administrare a metadonei

La nivel naţional, numărul consumatorilor a ajuns la aproximativ 30.000. În aproximativ un an estimăm că la Vâlcea va fi amenajat un centru unde aceştia să poată fi trataţi cu metadonă, la cerere.” – a precizat chestorul şef Pavel Abraham. După doi ani, timp în care au stat pe unde s-a putut, fără a avea un sediu stabil, angajaţii centrului s-au instalat acum în fostul sediu al Serviciului Poliţiei Rutiere Vâlcea, dar şi aici sunt pe un teren … în litigiu. „Clădirea de lângă actualul sediu al centrului, care a fost folosită până acum de Serviciul Poliţiei Rutiere a fost revendicată şi câştigată. Această parte a clădirii este construită d poliţie, dar terenul de sub ea este obiectul unui proces la Tribunalul Bucureşti. Vom vedea care va fi situaţia.” – a spus subprefectul de Vâlcea, Radu Renga. La Vâlcea a început din această săptămână şi un curs de formare în domeniul prevenirii şi tratamentului persoanelor dependente de droguri pentru asistenţii medicali.

Consumul anual de droguri – în creştere alarmantă

Preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog a mai spus că România se confruntă cu o creştere alarmantă a consumului de droguri. „În fiecare an, consumul de droguri creşte cu 50%, în condiţiile în care, timp de 20 de ani ne confruntam doar cu anumite cazuri, izolate.” El a mai precizat că Vâlcea este expusă din acest punct de vedere, mai ales pentru că este judeţ de tranzit, iar drogurile se pot procura foarte uşor de pe valea Oltului. „Avem în proiect construirea a 80 de centre naţionale antidrog. Zona Olteniei se încadrează într-un procent scăzut de consum de droguri şi foarte mare de consum de tutun şi alcool. Totuşi, printre cei 70 de consumatori sunt şi dintre cei care au ajuns la heroină sau cocaină. Din cei aproximativ 70 de consumatori vâlceni, 10 consumă heroină, iar restul ecstazy şi canabis.” – a mai precizat Pavel Abraham. La Serviciul de Crimă Organizată Vâlcea au fost înregistrate în acest an şase dosare cu consum de droguri. Trei dosare sunt soluţionate cu trimiterea în judecată a şase traficanţi.

Anda VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe