Oltchim vrea să participe la privatizarea Salrom

luni, 30 iulie 2007

 Oltchim vrea să participe la privatizarea Salrom

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea propune consumatorilor de sare lichidă din România, firmele Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mureş şi Chimcomplex Borzeşti, să constituie un consorţiu la privatizarea Societăţii Naţionale a Sării, de care s-a aratat interesată şi firma austriacă Salinen. „Considerăm că scopul oricărui producător este să deţină un control cât mai bun asupra materiilor sale prime, astfel încât independenţa sa economică să fie cât mai ridicată, iar producţia şi eficientă economică să nu depindă de un furnizor unic“, se arată într-o scrisoare deschisă a preşedintelui consiliului de administraţie al Oltchim, Constantin Roibu.
Potrivit lui Roibu, în cazul în care Societatea Naţională a Sării va fi cumpărată de o persoană terţă, aceasta ar putea impune condiţii contractuale dezavantajoase cumpărătorilor, prin majorarea nejustificată a preţurilor.

Scrisoarea deschisă

Societatea comercială OLTCHIM SA - Rm.Vâlcea se adresează prin această scrisoare deschisă tuturor marilor consumatori de sare lichidă din România, respectiv UZINELE SODICE GOVORA - CIECH CHEMICAL GROUP S.A., UPSOM Ocna Mureş, CHIMCOMPLEX Borzeşti.

Dorim să facem pe această cale un apel către toţi destinatarii scrisorii şi să vă invităm la constituirea unui Consorţiu în scopul participării acestei entităţi ca ofertant, în interesul nostru comun, în procesul de privatizare al Societăţii Naţionale a Sării S.A..

Considerăm că scopul oricărui producător este să deţină un control cât mai bun asupra materiilor sale prime, astfel încât independenţa sa economică să fie cât mai ridicată, iar producţia şi eficienţa sa economică să nu depindă de un furnizor unic. În acest context, gradul ridicat de integrare este un deziderat spre care tinde orice producător care doreşte să îşi sporească rentabilitatea şi să facă faţă cu succes concurenţei tot mai mari de pe piaţă.

În eventualitatea privatizării Societăţii Naţionale a Sării S.A. prin cumpărarea de către o persoana terţă, aceasta se va situa pe o poziţie privilegiată, în sensul impunerii unor condiţii contractuale dezavantajoase cumpărătorilor şi în special prin stabilirea unor preţuri majorate nejustificat. Singurii afectaţi vor fi principalii consumatori (OLTCHIM, UZINELE SODICE GOVORA - CIECH CHEMICAL GROUP S.A., UPSOM Ocna Mureş, CHIMCOMPLEX Borzeşti), deoarece, aşa cum s-a întâmplat după fiecare privatizare, preţurile produselor comercializate de aceasta vor creşte semnificativ. În aceste condiţii produsele fabricate din materiile prime achiziţionate de la Societatea Naţională a Sării S.A. vor avea o marjă a profitului foarte mică sau chiar vor deveni nerentabile. În industria sodei, sarea este materia primă de bază, produsele rezultate au un preţ relativ mic atât pe piaţa internă cât şi cea externă (fiind obţinute în zona prelucrării primare), majorarea preţului la sare va crea astfel probleme financiare deosebite societăţilor producătoare.

Privatizarea Societăţii Naţionale a Sării S.A. trebuie făcută pentru întreaga activitate, nu trebuie separată sarea lichidă de exploatarea sării geme pentru că la sarea lichidă sunt unele probleme de mediu şi nu este normal ca un investitor terţ să achiziţioneze partea bună iar partea cu probleme să fie vândută la consumatori.

În situaţia în care marii consumatori de sare lichidă sunt interesaţi de propunerea OLTCHIM SA Rm. Vâlcea formulată în scrisoarea de faţă, aceştia sunt rugaţi să ne contacteze în cel mai scurt timp posibil în vederea demarării procedurilor de constituire a Consorţiului şi stabilirea strategiei de participare a acestuia la privatizarea Societăţii Naţionale a Sării S.A..

 Preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Oltchim SA – Râmnicu Vâlcea, Constantin Roibu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe