Vâlcea în flăcări!

joi, 26 iulie 2007

Vâlcea în flăcări!

• În timp ce un surdo mut incendia miriştile, un alt foc mistuia tone de hârtie igienică

Ziua de duminică a fost una “de foc”, la propriu, pentru pompierii vâlceni. În timp ce calea ferată şi şoseaua ce leagă Râmnicu Vâlcea de Drăgăşani erau la un pas de a fi mistuite de flăcările puse de un surdo-mut, în localitatea Budeşti, la câţiva kilometri de Râmnicu Vâlcea, tone de deşeuri sau role de deşeuri de hârtie igienică au fost făcute scrum. Circulaţia pe E 81 a fost întreruptă cu intermitenţe, pe o singură bandă, pentru a permite pompierilor militari să intervină, mai ales că incendiul risca să se întindă şi să facă ravagii în jur.
Drumul Naţional 64, ce leagă Râmnicu Vâlcea de Drăgăşani a fost inundat de un nor de fum din cauza mai multor incendii izbucnite la o mirişte, între localităţile Băbeni şi Govora. Calea ferată era, de asemenea, în pericol, sute de pompieri luptându-se cu flăcările. Pentru că incendiile au izbucnit în patru locuri, la intervale de timp foarte apropiate, a existat suspiciune că flăcările au fost provocate. Temerea poliţiştilor s-a şi adeverit, adj. şefului IPJ Vâlcea, cms şef Nicolae Sărdărescu, ne-a spus: “Persoana suspectă este un surdo-mut, cu care nu ne-am putut înţelege sub nici o formă. Am chemat până şi un interpret, dar tot fără folos. Pentru că nu avem prejudiciu şi nici sesizare, am fost nevoiţi să-l lăsăm în pace”.

Fabrică în flăcări de la oglinda retrovizoare a unui camion

În timp ce pompierii de la ISU “General Magheru” se luptau cu stingerea flăcărilor ce riscau să afecteze traficul feroviar şi cel rutier, un alt incendiu de proporţii s-a anunţat duminică, la ora 15,30, în localitatea Budeşti, în imediata apropiere de Râmnicu Vâlcea.  La o familie, care avea ca afacere o mică făbricuţă de hârtie igienică, razele soarelui au aprins sute de tone de hârtie. "Există mai multe variante privind cauzele prăpădului. Ori soarele a bătut în oglinda retrovizoare a unui camion staţionat, ori a existat un ciob care a aprins deşeurile de hârtie. Am avut noroc că pompierii s-au mişcat foarte repede, dar şi sute de localnici ne-au sărit în ajutor. Nu de alta dar exista pericolul ca totul să fie transformat în cenuşă, inclusiv casele vecinilor. Flăcările erau imense, iar la seceta care este, totul ar fi putut fi un pârjol”, ne spune proprietarul societăţii Don Pedro SRL Budeşti. Patronul nu a depus plângere la Poliţie şi, mai mult decât atât, ocupându-se şi cu o firmă de brokeraj, avea aproape toate bunurile asigurate, mai puţin unul dintre camioane. În incendiu au ars un camion marca Mercedes, care fusese radiat din circulaţie, singurul pentru care nu avea asigurare, 10 tone de deşeuri, 32.000 role de hârtie igienică, opt cauciucuri, alte 5 tone de hârtie igienică şi au alt autocamion, marca Iveko. Paguba se ridică la aproximativ 100.000 RON, iar proprietarul nu a fost de acord să fotografiem efectele dezastrului, pe motiv că nu dă bine la imaginea societăţii. Circulaţia pe E 81 a fost întreruptă cu intermitenţe, pe un fir, şi asta pentru a permite celor trei autospeciale ale pompierilor să facă manevre pentru a intra în curtea făbricuţei. “Duminică s-a creat o adevărată panică pe telefoane. Se dusese zvonul că arde un camion aflat în trafic şi miile de şoferi îşi puneau întrebarea dacă nu cumva circulaţia pe acest segment de drum a fost întreruptă. În realitate incendiul a fost în curtea societăţii respective”, ne-a spus şeful Postului de Poliţie Budeşti.

Firele electrice aeriene au provocat incendii

La sfârşitul săptămânii, incendii au mai izbucnit în comuna Mateeşti, unde au ars 500 m.p. de vegetaţie uscată, focul fiind pus de o persoană necunoscută, dar şi pe strada Morilor, din Râmnicu Vâlcea, unde au ars 3.000 mp de vegetaţie, gunoaie textile şi plastice. Două fire aeriene de curent electric, au provocat un alt incendiu de vegetaţie uscată în comuna Guşoeni, din această cauză aprinzându-se vegetaţia uscată pe 1,5 ha. ŞI izlazul comunal din aceiaşi localitate a ars pe o suprafaţă de 15 ha., de la o ţigară aruncată de un inconştient. Şi neglijenţa unor gospodari, a provocat mari tragedii în câteva familii. Lui Constantin Schigea, din Creţeni-Vâlcea, i-a luat foc casa din cauza unui scurt circuit la firele electrice improvizate, până la venirea pompierilor militari fiindu-i mistuite de flăcări maşina de spălat, mobila şi multe alte bunuri. Pompierii au reuşit să salveze bunuri în valoare de 100.000 de lei. La Roeşti, acoperişul casei Zenoviei Piciu, dar şi o magazie s-au transformat în cenuşă tot din cauza unui scurt circuit la cablurile electrice.
Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe